Slovensko poskytne Nepálu humanitárnu pomoc, rozhodla vláda

Slovensko poskytne humanitárnu pomoc zemetrasením postihnutému Nepálu. Do oblastí postihnutých zemetrasením pošle stany, prikrývky či zdravotnícky materiál.

29.04.2015 13:40
Nepál, zemetrasenie Foto: ,
Obyvatelia Nepálu sa musia vyrovnať s obrovskou tragédiou.
debata

Ministerstvo vnútra vyčlenilo zo zásob materiálnu humanitárnu pomoc v hodnote takmer 63-tisíc eur. Ide o stany, ležadlá, prikrývky, zásobníky na vodu, ale aj zariadenie poľnej kuchyne pre 100 osôb.

Ministerstvo zdravotníctva poskytne špeciálny zdravotnícky materiál – chirurgické šitie v hodnote 30-tisíc eur a Správa štátnych hmotných rezerv vyčlenila zo zásob prikrývky v hodnote vyše 830 eur a zásobníky na vodu Z-800 v hodnote takmer 1 500 eur. Slovensko ponúka Nepálu aj 20-členný tím záchranárov z Komplexnej centrálnej záchrannej služby z Gabčíkova. Ministerstvo vnútra poslalo túto ponuku na akceptáciu a následne by mala byť doriešená aj preprava materiálu. Pomoc Nepálu dnes odsúhlasila vláda.

Holandská turistka čaká na odlet v spacom vaku...
K záchranným prácam sa pridávajú i vojaci z...
+27Nepálski vidiečania si dobíjajú mobilné...

Nepál postihlo v sobotu silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Epicentrum bolo západne od nepálskej metropoly Káthmandu a bolo najhorším za vyše 80 rokov. Zničilo mnoho budov v starých štvrtiach Káthmandu vrátane historických pamiatok a bolo tak silné, že ho pocítili v susednej Indii, v Bangladéši, v Tibete i v Pakistane. Počet obetí stále stúpa a v súčasnosti sa hovorí o vyše 4 300 obetiach v Nepále a ďalších takmer sto ľudí zahynulo v susedných krajinách. Počet obetí sa môže podľa nepálskeho premiéra vyšplhať na 10 000. Vyše 7 000 ľudí utrpelo zranenia a desaťtisíce zostali bez domova.

V krajine bolo podľa posledných informácii ministerstva zahraničných vecí počas zemetrasenia 90 Slovákov. Rezort sa spojil so 75 z nich. Jeden Slovák bol zranený, ale je pripravený na transport. Niekoľko Slovákov sa už z krajiny vrátilo na Slovensko. Pre niektorých ministerstvo vybavuje náhradné cestovné doklady, keďže originály nechali pri úteku v hoteli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zemetrasenie #humanitárna pomoc #Nepál