Parazity už prenášajú nové choroby

Na Slovensku sú už aj nové ochorenia, ktoré prenášajú kliešte, tvrdí riaditeľ Parazitologického ústavu SAV Košice Branislav Peťko.

01.05.2015 15:00
debata (2)
Branislav Peťko. Foto: Milan Kráľ, Pravda
kliešť, Branislav Peťko Branislav Peťko.

Kde sa na Slovensku nachádza najviac kliešťov?
U nás sa vyskytujú prakticky po celom území, je ich tu viac druhov. Iné kliešte obývajú južné Slovensko, kde sú suchšie oblasti, a iné severné Slovensko, kde je doma kliešť obyčajný, ktorý by sa mohol volať aj lesný, lebo sa vyskytuje v listnatých a zmiešaných lesoch. Bežne vystupuje do nadmorskej výšky 800 až 1 000 metrov. Posunuli sa tam vďaka zmene klimatických pomerov, viac tam prší.

Čo môžu kliešte spôsobiť a ako sa treba proti nim chrániť?
Kliešť obyčajný je typickým prenášačom kliešťovej encefalitídy či lymskej boreliózy. Na Slovensku sme zistili aj nové ochorenia, ktoré prenášajú kliešte. Ide o anaplazmózu, to sú baktérie, ktoré napádajú biele krvinky a pôsobia na imunitu. U psov je to babezióza, je to parazit, ktorý rozkladá červené krvinky a pes môže aj uhynúť.

Toto ochorenie sa vyskytuje najmä na južnom Slovensku a jeho prenášačom je pijak, to je náš najväčší kliešť. Kolegovia objavili aj nový druh boreliózy borrelia miyamotoy, ktorá spôsobuje návratné horúčky. Čiže na rozdiel od klasickej boreliózy pri tejto sa horúčky opakujú. Na ochranu proti kliešťom je najlepšie používať repelenty, prehliadať sa aj počas pobytu v lese, ale aj po návrate domov. Pred kliešťovou encefalitídou chráni vakcína, pre zvieratá existuje aj vakcína proti lymskej borelióze.

Na vybratie kliešťa existuje viacero zaručených „receptov“, čo odporúčate vy?
Naozaj je niekoľko metód, ako vybrať kliešťa, medzi nimi aj nie veľmi šťastné. Posledné výskumy ukázali, že vytáčanie kliešťa, či už v smere, alebo proti smeru hodinových ručičiek, znamená jeho odlomenie alebo odtrhnutie fixačnej časti, ktorá zostane v koži. Najlepšie je kliešťa pinzetou pevne uchopiť za chytínovú hlavičku čo najbližšie pri koži a len pootáčať do polkruhu na jednu alebo druhú stranu, aby sa uvoľnilo jeho prilepenie a postupne ľahučko hlavičku ťahať. On sa postupne uvoľní a vytiahneme ho celého. Ranu treba vydezinfikovať.

Treba mať z kliešťov strach?
Nie je dôvod na paniku a vyhýbaniu sa horským či prímorským oblastiam z dôvodu výskytu kliešťov, ale ani na zanedbávanie týchto skutočností. Kliešte sa stali bežnou súčasťou nášho životného prostredia a je potrebné tomuto faktu venovať pozornosť. Pri návšteve miest s výskytom kliešťov i počas pobytu chrániť seba i domáce zvieratá. Je potrebné rešpektovať zásadu nevodiť psy na pláže, netúlať sa so psami na neznámych miestach a nedovoliť im voľný pohyb za mestom. Toto odporúčanie je minimálne také dôležité ako rešpektovanie dopravných predpisov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #choroby #kliešte #parazity #Branislav Peťko