Fico: Keby som nešiel do Moskvy osláviť koniec vojny, urobil by som chybu

Premiér Robert Fico v parlamente vyhlásil, že keby nešiel do Moskvy osláviť koniec druhej svetovej vojny a víťazstvo nad fašizmom, urobil by chybu.

07.05.2015 15:31 , aktualizované: 17:31
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (100)

„Táto chyba by spochybnila zásadu, ktorá tvorí pilier našej štátnosti. Tou je náš postoj k fašizmu, protifašistickému odboju a úcta k obetiam,“ povedal Fico.

Podľa premiéra je zvláštne a „nedôstojné“, že sa z osláv stala politická téma. Pripomenul, že hoci sa lídri členských krajín Európskej únie dohodli, že na vojenskej prehliadke sa nezúčastnia, objavujú sa ďalšie mená, ktorí si padlých v Moskve uctia, napríklad generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.

Fico tvrdí, že ak by nešiel na oslavy, poprel by historický fakt, že najväčší podiel na páde fašizmu mala sovietska armáda. „Poprel by som fakt, že pri oslobodzovaní Slovenska zomrelo viac ako 60-tisíc vojakov tejto armády,“ uviedol.

Ako Fico potvrdil, od začiatku bol pevne rozhodnutý ísť do Moskvy. „Nič by ma nebolo bývalo zastavilo,“ vyhlásil. Ako dodal, je to jeho stratégia, kedy svoje rozhodnutie oznámil. O Ficovej účasti informoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a hovorca Miloša Zemana Jiří Ovčáček skôr ako samotný Fico.

Fico počas troch dní oslávi koniec vojny v Poľsku, na Slovensku a v Rusku

Predseda vlády SR Robert Fico vo štvrtok oslávi 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny v poľskom Gdansku. Ako informoval tlačový odbor úradu vlády, v Poľsku sa zúčastní na oficiálnej večeri, ktorú podáva poľský prezident Bronislaw Komorowski a na spomienkovom podujatí pri Pamätníku na Westerplatte. Westerplatte je malý polostrov pri prístavnom meste Gdansk. Nacistickým útokom na Westerplatte sa začala 1. septembra 1939 nemecká invázia do Poľska, a tým aj druhá svetová vojna.

V piatok sa premiér Fico zúčastní na celonárodných oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom na vojenskom cintoríne Háj – Nicovô v Liptovskom Mikuláši.

V sobotu 9. mája ráno sa Fico v Moskve stretne s českým prezidentom Milošom Zemanom a položí veniec k pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade. Zúčastní sa aj na slávnostnom obede, ktorý bude ruská strana podávať pre účastníkov osláv vo Veľkom kremeľskom paláci. Na vojenskej prehliadke sa nezúčastní.

„Odkazujem všetkým jednoznačne, urobil by som chybu, keby som sa na tej pamätnici nezúčastnil. Tá chyba by sa totiž prirátala k našej republike, nie k mojej osobe, pretože by spochybnila jednu vzácnu a mravnú zásadu, ktorá tvorí pilier našej štátnosti, a to je postoj k fašizmu, k protifašistickému boju a úcta k jeho obetiam,“ povedal vo štvrtok v parlamente na Hodine otázok Fico.

Krajiny Európskej únie sa podľa neho dohodli, že na vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve sa zúčastnia veľvyslanci, on položí spolu s českým prezidentom Milošom Zemanom veniec k hrobu neznámeho vojaka. „Cítil by som sa veľmi zahanbene, ak by sme podľahli tlaku len preto, lebo sa história znovu politizuje a účelovo zneužíva,“ dodal predseda Smeru.

Nikto podľa Fica nemôže spochybniť skutočnosť, že najväčší podiel na páde fašizmu a na víťazstve v druhej svetovej vojne mala Červená armáda a národy bývalého Sovietskeho zväzu. "Nerobme teraz umelé kroky, aby sme za každú cenu vytĺkali ľuďom z hlavy to, čo je historicky nespochybniteľné.

Neurážajme odkaz tých, vďaka ktorým môžeme žiť v mieri a v slobode," konštatoval premiér. Upozornil, že vláda nikdy nespochybňovala podiel, ktorý pri víťazstve nad fašizmom mali západné mocnosti najmä po otvorení druhého frontu.

Druhá svetová vojna podľa Fica poznačila aj Slovensko. Slovenský vojnový štát mal režim, ktorý dovolil vyviezť slovenských občanov do koncentrákov, ale aj odboj, ktorý vyvrcholil Slovenským národným povstaním, pripomenul predseda vlády.

„S úctou sa skláňame pred tými, ktorí obetovali svoje životy,“ vyslovil sa. Výročie víťazstva nad fašizmom nám dáva podľa Fica príležitosť uvedomiť si, že „mier rozhodne nie je samozrejmosť“.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #oslavy konca 2. svetovej vojny