Mitrík, Žilinka a Crkoňová sú kandidátmi na šéfa NKÚ

Poslanci NR SR Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) predstavili ďalšieho kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

08.05.2015 16:01 , aktualizované: 17:54
debata (12)

Poslanci podali tri návrhy kandidátov na voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky (NKÚ SR). O 16. hodine uplynul termín na podávanie návrhov kandidátov, o ktorom rozhodol predseda NR SR Peter Pellegrini. Informoval o tom riaditeľ Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou KNR SR Martin Dorčák.

Poslanec SDKÚ Pavol Frešo navrhol na post predsedu NKÚ SR Karola Mitríka, ktorý bol v rokoch 2002 až 2006 poslancom NR SR a zastával aj funkciu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Podpredseda NR SR a predseda strany KDH Ján Figeľ navrhol na post predsedu NKÚ SR Maroša Žilinku, ktorého do funkcie navrhuje ďalších 60 poslancov za KDH, MOST – HÍD, OĽaNO a SaS, ako aj ďalší opoziční poslanci. Maroš Žilinka je prokurátor – zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a pôsobil aj ako štátny tajomník Ministerstva vnútra SR.

Poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z OĽaNO podali návrh kandidátky na predsedníčku NKÚ SR Henrietu Crkoňovú. Uvedená kandidátka zastávala funkciu generálnej riaditeľky Metodicko-pedagogického centra a bola vedúca služobného úradu na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Voľba predsedu NKÚ SR sa bude konať 19. mája 2015 na prebiehajúcej 51. schôdzi NR SR, rokovanie o kandidátoch sa začne o 14-tej hodine a hlasovanie sa uskutoční o 17-tej. Za predsedu NKÚ SR bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ