KDH vraj malo informácie zo spisu Gorila

Podozrenia o zapletení štátnych funkcionárov do nekalých obchodov mali mať predstavitelia KDH ešte predtým, ako sa objavili v údajnom spise Gorila.

14.05.2015 13:49 , aktualizované: 18:52
Hrušovský, Palko Foto: ,
Pavol Hrušovský a Vladimír Palko.
debata (130)

Portál topky.sk tvrdí, že informáciu zo Slovenskej informačnej služby (SIS), z ktorej sa neskôr vyvinula kauza Gorila, dostali v novembri 2005 aj traja najvyšší ústavní činitelia prezident Ivan Gašparovič, predseda parlamentu Pavol Hrušovský a premiér Mikuláš Dzurinda.

Pavol Hrušovský vo štvrtok priamo nepovedal, či dostal informáciu, ktorá sa neskôr zjavila v Gorile. „V súlade so zákonom o SIS Národná rada dostáva spravodajské informácie. Ak tajná služba zistí, že ide o možnú trestnú činnosť, zasiela informácie Policajnému zboru a prokuratúre. Predseda parlamentu nemá žiadne nástroje na to, aby manipuloval alebo zneužíval informácie získané zo SIS a takto som postupoval,“ povedal Pravde Hrušovský. Doplnil, že dostával z tajnej služby informácie, ktoré sa týkali parlamentu. Konkrétnejší nebol.

Vtedajší minister vnútra Vladimír Palko priznal, že operatívne informácie, ktoré sa neskôr mohli stať súčasťou spisu Gorila, dostal už v roku 2005. „Ministerstvo vnútra dostáva od SIS operatívne informácie bežne. A, samozrejme, všetky tie informácie išli na príslušné útvary Prezídia Policajného zboru, kde sa s tým narábalo. A či boli nejaké trestné stíhania na základe týchto informácií, už vám po desiatich rokoch nejaké čísla neviem povedať,“ povedal Palko portálu. Odmietol však, že by mal vtedy konkrétne informácie o podozreniach z korupcie nominanta KDH vo Fonde národného majetku. „KDH som neinformoval, prečo by som mal informovať? Ja si naozaj nespomínam, že by som dostal informáciu o Krajniakovi,“ povedal Palko.

Kauza Gorila stále nie je vyšetrená, nikto nebol ani obvinený. Údajný spis Gorila, ktorý popisuje korupčné praktiky, ovplyvňovanie politikov podnikateľskými skupinami počas druhej Dzurindovej vlády, vyplával na verejnosť koncom roka 2011.

Kauza sa začala vyšetrovať za bývalej vlády. Dosiaľ nemohla vypovedať jedna z kľúčových postáv Gorily, príslušník SIS, ktorý odpočúval byt na Vazovovej ulici. Bývalý riaditeľ SIS z rokov 2010 až 2012 Karol Mitrík odmietol zbaviť tohto člena tajnej služby mlčanlivosti, aby o Gorile prehovoril pred policajným vyšetrovateľom. Podľa Mitríka dožiadanie polície nespĺňalo všetky náležitosti, aby ho mohol zbaviť mlčanlivosti. O detailoch Mitrík hovoriť nechcel, pretože ide o utajovanú skutočnosť. „Urobil som všetko, čo som mal urobiť v rámci litery zákona,“ povedal Mitrík, ktorý je dnes jedným z troch kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu.

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #kauza Gorila