Pőtheová je predsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov

Novou predsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov SR sa stala bývalá novinárka a niekdajšia šéfka tlačového oddelenia parlamentu Soňa Pőtheová.

14.05.2015 18:42
PKO, investor Foto:
Soňa Pőtheová.
debata (4)

Rozhodol o tom parlament v tajných voľbách, Pőtheová bola jedinou kandidátkou, navrhol ju vládny Smer. Funkčné päťročné obdobie začne novej predsedníčke plynúť 15. mája 2015.

Opozícia Pőtheovej vyčítala neskúsenosť v oblasti, v ktorej má pôsobiť na vedúcom poste. „Nachádzam tu moderovanie nejakej relácie, pôsobenie v Národnej rade SR ako novinárka a za pána Pašku pôsobenie na mediálnom oddelení, skúsenosti s nejakými mediálnymi školeniami, ale ani jedna z jej pozícií nezahŕňa relevantné skúsenosti pre prácu predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov,“ konštatovala na margo Pőtheovej životopisu podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová.

Nezaradený Miroslav Beblavý poznamenal, že skúsenosti s bývalými novinármi vo vysokých funkciách sú rôzne. Ako príklad uviedol dvoch bývalých novinárov – bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií a viceguvernéra Národnej banky Slovenska Vladimíra Tvarošku, ktorého rešpektovali aj oponenti. Naopak, terajší štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc podľa neho odborne nepresvedčil. Upozornil, že Úrad na ochranu osobných údajov disponuje veľkými kompetenciami a jeho vedenie je odborne aj eticky náročné.

„Šikovní ľudia na Slovensku nemajú pocit, že je dobré byť najlepší. Buď poznáš niekoho zo Smeru, alebo nie. To je presne ten byzantský princíp, keď to nemôžeme dať po krvi, tak to dáte po známosti. Nemusíte byť najlepší, musíte byť s nami, so Smerom. Nemohli ste spraviť výberové konanie,“ pýtal sa člen poslaneckého klubu KDH Alojz Hlina. Podľa neho je na Slovensku množstvo odborne zdatných ľudí, ktorí funkciu šéfa úradu mohli zastávať. „To je ten problém, na toto tá krajina skape. Vy jej vypustíte všetok vzduch, vy ste tu zaviedli takú firemnú kultúru. Potrebujete si dokázať, komu táto krajina patrí,“ vravel Hlina poslancom Smeru.

Minister vnútra Robert Kaliňák zdôraznil, že Pőtheová má chrbtovú kosť, dokázala to napríklad za čias Mečiarovej vlády, keď v televízii Markíza bojovala za demokraciu. „Bola na tej správnej strane,“ konštatoval Kaliňák.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #úrad na ochranu osobných údajov #Soňa Pőtheová