Dvojročný Lacko našiel smrť na koľajniciach

Tragédii, pri ktorej v stredu večer zomrel len dvojročný Lacko, rušňovodič nedokázal zabrániť. Dieťa na trati zbadal približne sto metrov pred vlakom. Nepomohli ani rýchlobrzdy.

15.05.2015 08:00
smrť chlapčeka, železnice, vlak, rýchlik Foto: ,
Miesto tragédie, trať medzi bratislavskými mestskými časťami Rača a Vajnory.
debata (54)

Chlapec s rodinou býval tesne pri koľajniciach v malej záhradnej chatke. O rodine nemá informácie miestny ani sociálny úrad. Ako k nešťastiu došlo a prečo bolo dieťa večer vonku zrejme bez dozoru dospelej osoby, zisťuje polícia.

Dráma sa odohrala na trati medzi bratislavskými mestskými časťami Račou a Vajnormi. Na miesto bola okamžite vyslaná sanitka s lekárskou posádkou. Lacka sa im oživiť nepodarilo. „Jeho poranenia boli nezlučiteľné zo životom,“ uviedol hovorca operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Rodina býva v jednej z chatiek záhradkárskej osady, ktorá sa nachádza v priemyselnej časti Bratislavy, kde sídlia prevažne stavebné spoločnosti. Chatka stojí tesne pod železničnou traťou, po ktorej takmer každú chvíľu prefrčí vlak. Žiaden plot chatku od koľajníc neoddeľuje.

Denník Pravda sa vo štvrtok vybral na miesto tragédie. Pred chatou stáli štyri dospelé osoby a dvaja tínedžeri. Nikomu z nich nebolo do reči. Akurát tam bola polícia. „Okolnosti, za akých došlo k tragédii, sú predmetom vyšetrovania. Poverený príslušník Policajného zboru v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia,“ stroho informovala krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Dodala, že rušňovodič použil výstražné znamenie a rýchlobrzdu. Kolízii s dieťaťom, ktoré si všimol približne sto metrov pred vlakom, už nedokázal zabrániť.

Keďže rodina žije v biednych pomeroch, na mieste je otázka, či sa úrady zaujímali, ako je tu postarané o deti. Nehrozí podobné nebezpečenstvo aj ďalším, ak tam sú? Zdá sa, že o tejto rodine, ktorá je sociálne slabšia, doteraz nič nevedeli.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny denníku Pravda vo štvrtok odpovedalo, že rodinu podľa medializovaných správ nevie identifikovať. Hovorkyňa ústredia Jana Lukáčová reagovala, že zatiaľ nemajú ani žiadne informácie od polície. „Ak by sa v rodine nachádzali ešte nejaké ďalšie deti, polícia by nás okamžite kontaktovala, zatiaľ sa tak nestalo,“ dodala Lukáčová.

Staviteľská ulica, na ktorej sa záhradkárska osada nachádza, patrí pod mestskú časť Rača. Ani ona doteraz nevedela o obyvateľoch pod traťou. Jej hovorkyňa Eva Miklánková uviedla, že v takýchto tragických prípadoch ich zvykne osloviť polícia. Dostanú od nich informácie, o koho ide, a úrad potom postupuje spolu s políciou. „V súčasnosti je prípad vo fáze vyšetrovania, polícia miestny úrad zatiaľ v tejto veci nekontaktovala,“ uviedla Miklánková.

Anna Prčová z občianskeho združenia Šťastné detstvo si myslí, že pri takejto tragédii zlyhali hlavne úrady, ktoré majú sledovať matky či rodiny s deťmi. „To, že sú nejaké súdne ťahanice pri rozvodoch, ešte neznamená, že sa deti zanedbávajú, ale také rodiny kontrolujú. Nemonitorujú rodiny, ktoré sú zo sociálne slabších pomerov a keď sa stane nešťastie, dieťa zomrie bez dozoru, tak kto je vinný?“ myslí si Prčová. Dozerať na dieťa mal v prvom rade podľa nej rodič, štát je však zodpovedný za to, ak dieťa vyrastalo v zlých a nevhodných pomeroch. „Predsa si ich musel niekto všimnúť, ak tam navyše boli ešte aj ďalšie deti. Ak ide o mnohopočetnú rodinu, teraz záleží na tom, ako tie deti navštevujú školu, ako sú im vyplácané prídavky a podobne,“ pripomenula Prčová. So sociálne slabými a zaostalými rodinami treba podľa nej pracovať najmä cez terénnych pracovníkov. „Tento problém nám zjavne prerastá cez hlavu,“ uzavrela aktivistka.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #trať #Rušňovodič #tragédia