Dravce sa vracajú z Afriky. Aj najvzácnejší sokol

Pre mnoho našich ornitológov je sokol červenonohý najväčším fešákom medzi dravcami. Najpestrejšie sfarbený a najmenší u nás hniezdiaci sokol, s "červenými nohavičkami" sa už vracia z Afriky.

15.05.2015 15:00
sokol červenonohý Foto:
Návrat, ktorý poteší. Snímka z 5. mája 2015 zachytáva oddychujúceho sokola po návrate z Afriky.
debata

Na Slovensku patrí medzi kriticky ohrozené dravce, preto je jeho návrat o to vzácnejší. Ochranári v uplynulom týždni potvrdili prílet prvého páru do oblasti juhozápadného Slovenska.

V rokoch 1995 – 2000 hniezdilo na Slovensku 60 až 80 párov sokola červenonohého. V roku 2012 nebolo zaznamenané ani jedno úspešné hniezdenie, o rok neskôr to bol iba jeden pár a vlani ochranári pozorovali štyri páry, z ktorých nakoniec tri zahniezdili a vyletelo jedenásť mláďat.

„Každý pár, ktorý zahniezdi, je pre nás v súčasnosti veľkým úspechom a svedčí o obrovskom úsilí, ktoré už viac rokov vynakladáme, aby sa tieto sokoly zo Slovenska úplne nevytratili,“ hovorí predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Jozef Chavko.

Ochranári chcú zvrátiť stav, ktorý postupne hrozil, že by sa sokoly červenonohé zo Slovenska úplne vytratili. Dôležité je, aby pri návrate na Slovensko našli vhodné podmienky na hniezdenie. Je to druh, ktorý hniezdi v nížinách, v stepných alebo v poľnohospodár­skych biotopoch.

S miznutím sokola okrem čoraz intenzívnejšieho používania chemických postrekov v poľnohospodárstve súvisí aj úbytok hniezd havranov, ktoré človek postupne z voľnej prírody vytláča. V minulosti totiž na hniezdenie využívali poľné hniezda havranov, ale aj iných druhov vtákov, keďže sokoly si hniezda nestavajú.

Aj tieto búdky sú jedným z opatrení, ktoré... Foto: OCHRANA DRAVCOV NA SLOVENSKU
sokol červenonohý Aj tieto búdky sú jedným z opatrení, ktoré pomáhajú návratu najväčšieho fešáka medzi dravcami.

V súčasnosti im ich nahrádzajú umelé hniezda a búdky, ktoré v počte už viac ako 300 kusov do príletu sokola z Afriky osadili ochranári v piatich chránených vtáčích územiach. Projekt podporený Európskou komisiou realizuje organizácia Ochrana dravcov v spolupráci s maďarskými kolegami, Štátnou ochranou prírody SR a s podporou ministerstva životného prostredia od roku 2012 do 2017.

Aj ďalšími opatreniami sa snažia o to, aby vzácny druh od nás neodchádzal, či už je to osveta prostredníctvom náučných tabúľ, alebo podpora hniezdenia havranov a výsadba stoviek stromov v blízkosti lokalít vhodných na hniezdenie druhov, ktorých hniezda sokoly využívajú.

Existujúce páry sokola červenonohého ochranári veľmi bedlivo pozorujú a strážia, aby ich ochránili pred negatívnymi vplyvmi.

"Za asi najdôležitejšie pre záchranu sokolov červenonohých považujeme dosiahnuť to, aby sa prestalo s nezmyselným trávením hrabošov, aby sa nadmerne neaplikovali chemické postreky, nezaorávali posledné trávne pásy a neodstraňovali dreviny. Prírode tak vytvárame nepriateľské prostredie a zbytočne inštalujeme búdky, sokoly v sterilnom a poľnohospodárstvom zničenom prostredí nemôžu zahniezdiť,“ zdôrazňuje Chavko.

Na Slovensku hniezdi päť druhov sokolov – rároh, myšiar, lastovičiar, sťahovavý a červenonohý. Kým ostatné dravce majú zväčša žlto sfarbené nohy, sokol červenonohý ich má oranžové až červené. Tým sa výrazne líši od iných druhov a podľa toho získal aj svoj názov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochranári #Sokol