Ministerstvo obrany chce pod Slavínom múzeum, Bratislava súhlasí

Pod bratislavským Slavínom by v budúcnosti mohlo pribudnúť múzeum pripomínajúce 2. svetovú vojnu. Na jeho vytvorení sa v pondelok dohodol minister obrany Martin Glváč s bratislavským primátorom Ivom Nesrovnalom.

18.05.2015 18:22
Slavín Foto: ,
Slavín.
debata (1)

Múzeum by malo pripomínať oslobodzovanie Slovenska počas 2. svetovej vojny. „Myslím si, že Bratislava a Slavín si takéto múzeum zaslúžia,“ povedal minister Glváč na brífingu po spoločnom rokovaní s bratislavským primátorom.

Myšlienka vytvoriť múzeum skrsla pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sme si tento rok pripomenuli. Múzeum by malo vzniknúť v priestoroch pod Slavínom, ktoré vlastní hlavné mesto. Sedemdesiate výročie je podľa ministra Glváča dobrým štartovacím dátumom. Múzeum pripomínajúce druhú svetovú vojnu bude mať podľa neho aj vzdelávací charakter.

„Mladá generácia nepozná dostatočne naše dejiny a myslím si, že oslobodzovanie Slovenska je výrazným historickým termínom, a toto by bol jeden z mechanizmov v edukácii mladých ľudí,“ priblížil Glváč. Ako by mohlo múzeum vyzerať má navrhnúť odborná komisia, na ktorej vytvorení sa dnes Glváč s primátorom Nesrovnalom dohodli.

„Komisia pripraví niekoľko variantov a my ich budeme zvažovať. Musíme vyriešiť technické a legislatívne problémy a zohľadniť aj skúsenosti odborníkov,“ priblížil minister Glváč s tým, že náklady budú záležať od projektu. Rezort obrany je podľa Glváča pripravený prispieť nielen exponátmi, ale aj finančne. Nevylučuje pritom, že by do projektu zapojili aj sponzorov.

V múzeu pod Slavínom by v budúcnosti chceli pripraviť výstavu pripomínajúcu vojenské časy a oslobodzovanie slovenského územia v rokoch 1944 až 1945. Ako hovorí riaditeľ Vojenského historického ústavu plukovník Miloslav Čaplovič, ústav vie poskytnúť fotografie z druhej svetovej vojny i zo samotného oslobodenia Bratislavy, ktoré sú v súčasnosti uložené v archíve a verejnosť si ich nemá kde pozrieť.

Výstavu vedia pripraviť podľa jeho slov z hľadiska fotodokumentácie, textových vecí a podieľať sa na celom librete takejto výstavy.

Múzeum by malo vzniknúť pod Slavínom, kde má mesto priestory s rozlohou približne 300 metrov štvorcových. Podľa primátora je však tento priestor rôzne členený a v rôznej kvalite, preto ho treba nechať posúdiť odborníkom.

„Múzeá a expozície vojenstva a oslobodzovania územia sú v každom meste najatraktívnejšími a najnavštevova­nejšími expozíciami a Bratislava zatiaľ takéto dôstojné a kvalitné múzeum nemá,“ pripomenul primátor. O tom, od kedy by mohlo takéto múzeum fungovať a koľko to bude stáť, zatiaľ zúčastnené strany nehovoria.

„Vymenovali sme komisiu, ktorá musí dať na stôl návrhy,“ povedal primátor s tým, že potom príde na rad verejné obstarávanie a ďalšie potrebné úkony, čo môže trvať aj mesiace. „Zatiaľ sme si povedali, že múzeum chceme a konkrétnu cestu, ako sa k tomu dostať a od koho pýtať peniaze, si povieme, keď uvidíme projekt,“ uzavrel primátor.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #múzeum #druhá svetová vojna #Slavín