Gregorios III. je na Slovensku. Vznik Islamského štátu je barbarstvo, tvrdí

Predstaviteľ melchitských kresťanov z Damašku patriarcha Gregorios III. ocenil pomoc Slovenska utečencom pred vojnou, ktorí však zostávajú v Sýrii.

19.05.2015 14:21
Gregorios III., Miroslav Lajčák Foto: ,
Najvyšší predstaviteľ melchitských kresťanov z Damašku, patriarcha Gregorios III. a šéf diplomacie Miroslav Lajčák počas prijatia na ministerstve zahraničných vecí.
debata (4)

„Slovensko nám chce pomôcť, aby naši ľudia zostali na mieste, kde žijú, čo je lepší postoj, ako prijímanie utečencov. Ďakujem Slovensku za materiálnu podporu, ale aj podporu, aby sme na Blízkom východe zostali. Ďakujem oficiálnym predstaviteľom, ale aj cirkvám, občanom,“ povedal dnes patriarcha novinárom po stretnutí s politikmi v NR SR s tým, že ako prví utekajú z krajiny tí, ktorí majú peniaze.

Patriarcha tiež odmietol, že by Slovensko neprijímalo utečencov. „Prijíma, ale za určitých podmienok. Prijíma v rámci zdravosti. Ak má nejaká krajina prijať utečencov, musí byť zabezpečené, že sa vrátia neskôr do vlastných krajín,“ konštatoval.

Patriarcha sa poďakoval za pomoc

Gregorios III. na Slovensku prevzal 10-tisíc eur na lieky a potraviny. Podľa neho to nie je málo. „Všetko, čo prichádza zo srdca je veľké,“ povedal s tým, že na patriarcháte v Damašku od roku 2011, po vypuknutí krízy, začali s podporou 300 rodín, ktoré prišli z centra Sýrie. V súčasnosti podporujú 10 000 ľudí mesačne. Peniaze zo Slovenska pôjdu na pomoc týmto ľuďom,“ povedal.

Gregorios III. si želá, aby úloha Slovenska pri pomoci krajinám Blízkeho východu bola väčšia, pretože Slovensko nemá vlastné záujmy v tejto oblasti. „Želáme si, aby SR bola vypočutá v EÚ a bola aj odmenená na medzinárodnej scéne. Želáme si podporu Slovenska v rámci arabskej jednoty. Netreba sa báť podporiť arabskú jednotu. To nie je proti kresťanom,“ dodal.

Patriarcha je vďačný Európe, že prichýlila utečencov z Iraku a Sýrie. Nabáda však ľudí, aby neemigrovali. „Vysvetľujeme im, aby zostali vo Svätej zemi. Chápeme však veľkosť tragédie. Európa by však nemala prijímať všetkých utečencov, ale tých, ktorí sú v nebezpečenstve. Na Blízkom východe musia zostať žiť tí, ktorí majú skúsenosti so spolunažívaním. Chýbajú nám ľudia, ktorí majú srdce, rozum a skúsenosti zo spoločného spolunažívania medzi kresťanmi a moslimami,“ vyhlásil. Predstaviteľ melchitských kresťanov z Damašku poďakoval Európe, že prijíma nielen kresťanov, ale aj moslimov, pretože aj moslimovia sú dôležití. „Väčšina z nich sú otvorení. Komunikujú s nami. Utekajú pred vojnou. Z Blízkeho východu utekajú práve tí, ktorí majú záujem komunikovať,“ do­dal.

Gregorios III.: Islamský štát je prejav barbarstva

Svätá zem nemôže byť podľa patriarchu pre niekoho monopolom. „Svätá zem je vlasť každého kresťana, lebo je to vlasť Ježiša a Márie. Vlasť každého človeka je Jeruzalem. Celý svet sa narodil v Jeruzaleme. Preto prejavovať záujem o Jeruzalem, Palestínu a Sýriu je legitímne,“ konštatoval. Podľa neho na Blízkom východe ide dnes o skúšku civilizácie, nie skúšku kresťanstva a islamu. „Vznik Islamského štátu je barbarský útok proti ľudskosti. To, čo sa nazýva arabskou jarou a kríza v Sýrii, Iraku a Libanone, nie je lokálna kríza, ale celosvetová. Je to kríza, ktorá je aj v Európe. Je to kríza spolunažívania medzi bratmi. Ďakujem preto Slovensku za prejavený záujem,“ povedal s tým, že prináša hlas človeka na Blízkom východe, ktorý čelí útoku na civilizáciu.

Najvyšší predstaviteľ melchitských kresťanov z... Foto: SITA, Ján Slovák
patriarcha Gregorios III. Najvyšší predstaviteľ melchitských kresťanov z Damašku, patriarcha Gregorios III. navštívil Slovensko.

Patriarcha si tiež želá, aby Arabi videli, čo kresťania robia pre ich pomoc a rozvoj. „My sme vždy s nimi, ako sme aj boli. Naša civilizácia je arabsko-islamská, nie čisto islamská. My sme skrytý v tej arabskej,“ povedal.

Pozvanie na návštevu Slovenska patriarchovi adresovali podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ a prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak. Podľa Figeľa patriarcha reprezentuje menšinu, ktorá čelí dôsledkom vojny a prenasledovania. „Ide o bezprecedentné prenasledovanie náboženských menšín, ktorá dosahuje úroveň genocídy. Slovensko nemlčí a je aktívne, snaží sa pomôcť a podporiť,“ povedal. Podľa neho konflikt v arabskom svete je výzvou k obnove dialógu medzi kultúrami, eliminovaniu priestoru pre extrémistov.

Melchiti sú gréckokatolíci

Patriarchu prijal prezident Andrej Kiska i predseda parlamentu Peter Pellegrini. V hlavnom meste ho prijal aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Patriarcha Gregorios III. vystúpi aj na konferencii s názvom Prenasledovanie kresťanov – ako im pomáhať?, ktorá sa uskutoční v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. V stredu navštívi patriarcha pútnické miesto Ľutina.

V antiochijskej cirkvi nastal rozkol po Chalcedónskom sneme v roku 451. Pravoverní, ktorí prijali náuku snemu o dvojakej Kristovej prirodzenosti, zostali v menšine a nazvali ich melchitmi, teda cisárskymi. Sú to gréckokatolíci, ktorí majú byzantský obrad a liturgiu podobnú ako gréckokatolíci na Slovensku, ale slávia ju v arabskom jazyku. Na Blízkom východe je ich 700-tisíc a vo svete ďalších 1 300 000.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #patriarchia Gregorios III. #malchitskí kresťania