Voľba šéfa NKÚ: Hádky o zradcoch a kandidátoch

Traja opoziční kandidáti na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, a predsa každý iný. Takú podobu mala debata v parlamente o Henriete Crkoňovej, Karolovi Mitríkovi a Marošovi Žilinkovi, kandidátoch na miesto predsedu NKÚ.

19.05.2015 17:06 , aktualizované: 20:00
parlament, volba predsedu nku, Kvasnicka,... Foto: ,
Časť opozície považuje zľava Štefana Kuffu (na snímke z decembra 2013), Pavla Freša a Mariána Kvasničku za zradcov.
debata (112)

Hoci ich navrhli opoziční poslanci, napriek tomu bola v parlamente hádka, kto z nich je „jediný skutočný opozičný kandidát“ a kto navrhovateľov zradil.

Kandidátku Henrietu Crkoňovú navrhli poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z Obyčajných ľudí. Karola Mitríka Pavol Frešo z SDKÚ a pod kandidatúru prokurátora Maroša Žilinku sa podpísalo 60 poslancov opozície z KDH, Mostu-Híd, Obyčajných ľudí, SaS a ďalší nezaradení poslanci.

Táto časť opozície apelovala na spomínaných troch poslancov, aby Mitríka a Crkoňovú stiahli a v hre zostal Žilinka. Karty má však v rukách Smer, pretože bez jeho hlasov nebude zvolený nikto. Na úspešnú voľbu je potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Vládna strana disponuje 83 hlasmi zo 150-členného parlamentu.

Kresťanskí demokrati, ktorí Žilinku nominovali, sa ho nechystajú stiahnuť. Poslanec KDH Pavol Hrušovský povedal, že by sa malo rozhodnúť hlasovaním, nie je za to, aby sa Žilinka sťahoval. „Buďme otvorení, opozícia aj tak nemá v rukách voľbu, ale poslanci vládnej strany. Myslím si, že sú už aj rozhodnutí,“ povedal Pravde Hrušovský. Podľa neho je zápas o úrad náročný a každý si uvedomuje jeho dôležitosť.

Hrušovský zdôraznil, že Žilinkovu kandidatúru podporila drvivá väčšina opozície a je dobrým kandidátom. „Nevidím najmenší dôvod, ak chceme byť zodpovední ústavní činitelia, aby sme mali problém s jeho voľbou,“ doplnil Hrušovský.

Mnohí poslanci z opozície kritizovali svojich troch kolegov, ktorí navrhli konkurenčných kandidátov na predsedu NKÚ. Adresovali im ostré slová. Poslanec Obyčajných ľudí Jozef Viskupič hovoril o kolaborantstve so Smerom. Zsolt Simon z Mostu-Híd odkázal Frešovi, že nominácia Mitríka je „posledný klinec do rakvy SDKÚ“.

Freša sa zastal poslanec Smeru Anton Martvoň. „Vy tomu Frešovi nakladáte ako malému decku len preto, že dal svojho kandidáta,“ povedal Martvoň. Samotný Frešo zase poukázal na skutočnosť, že odborná debata o kandidátovi v opozícii nebola a že jeho kandidát je najlepší, hoci nespochybňuje odbornosť Žilinku.

Frešo poukázal na profesijnú kariéru šéfov kontrolných úradov v okolitých krajinách, ktorí majú skúsenosti z komunálnej, regionálnej i celoštátnej sféry. Slová o zrade si v parlamentnej rozprave vyslúžil aj Marián Kvasnička z KDH, ktorý presadzuje Crkoňovú.

„Budeš Judášom,“ vravel Martin Poliačik z SaS Kvasničkovi, ktorý vo svojom vystúpení vysvetľoval, prečo prišiel s vlastnou kandidátkou. Lucia Nicholsonová hovorila, že Kvasnička sa snažil vo svojom vystúpení zabaliť do vznešených slov podraz a klamstvo. Kvasničku chcelo KDH dokonca vylúčiť z poslaneckého klubu, dnes už bývalých kolegov však predbehol a z klubu vystúpil sám.

Politológ Michal Horský uviedol, že kto mal možnosť vypočuť si diskusiu o voľbe predsedu NKÚ v parlamente, nemohol si nepovšimnúť, ako doslova všetci poslanci všetkých klubov sú uzavretí do seba. „Upadajú do susedských hádok, v ktorých jedni vyčítajú druhým pravosť či nepravosť kandidátov, dobré či falošné úmysly.

Vôbec neprihliadajú na skutočnosť, že ich prejavy vníma verejnosť,“ zhodnotil Horský. Podľa neho je to žalostný obraz nezrelosti parlamentnej kultúry a väčšiny vystupujúcich poslancov. „Prirodzene, prím hrali tzv. parlamentní strelci, ktorí sa namiesto vecného obsahu zameriavajú na urážky politických konkurentov,“ dodal Horský.

Kto napokon z troch kandidátov obsadí miesto šéfa NKÚ, včera nebolo zrejmé. V zákulisí sa hovorí o tom, že najmenšie šance má Maroš Žilinka. V Smere sa obávajú, či bude nestranný a kontrolórov nepoužije ako kladivo na vládnu stranu.

V pozadí parlamentných strán sa tiež živo diskutuje o stratégii, ako voliť v tajnej voľbe. Či napríklad bude predseda zvolený už v prvom kole, alebo až v druhom, do ktorého postúpia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

Parlament mal pôvodne rozhodnúť o novom šéfovi NKÚ včera podvečer. Do rozpravy sa však prihlásilo veľké množstvo poslancov, hlasovanie sa preto očakáva až v stredu.

Kto kandiduje na post šéfa NKÚ

  • Maroš Žilinka, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Do funkcie ho navrhlo KDH a pridali sa aj Most-Híd, Obyčajní ľudia, SaS a niektorí nezaradení poslanci.
  • Henrieta Crkoňová, pôsobila ako vedúca služobného úradu ministerstva školstva. Pod jej kandidatúru sa podpísali poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z Obyčajných ľudí.
  • Karol Mitrík, bývalý riaditeľ SIS. Za kandidáta ho navrhol poslanec a šéf SDKÚ Pavol Frešo.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #voľba šéfa NKÚ