Horský: Smer sa usiluje o každého, mladého aj starého

Politológ Michal Horský avizuje horúcu jeseň. Kým Smer sa bude podľa politológa prezentovať ako strana poskytujúca stabilitu a sociálny zmier, opozícia bude poukazovať na oligarchizáciu a korupciu našich pomerov.

01.06.2015 12:30
Michal Horský Foto: ,
Politológ Michal Horský.
debata (17)

Sú sociálne balíčky vlády súčasťou tradičnej stratégie, ako si nakloniť voličov pred voľbami?
Politické elity v koaličných alebo jednofarebných vládach sa vždy usilujú v prvej časti funkčného obdobia prijať pracovné a často aj nepopulárne opatrenia, zatiaľ čo v druhej polovici vládnutia sa usilujú vychádzať v ústrety občanovi. Týmto pravidlom sa riadi aj Smer, keď pripravil dva a chystá aj tretí sociálny balíček.

Môže Smer počítať s politickými ziskami z vládnych opatrení?
Prax preukazuje, že sociálne balíčky sa stávajú témou týchto dní a týždňov a opozičné strany sa pričiňujú o ich mimoriadny ohlas vo verejnosti. To je základný prvok politického marketingu, ktorý, zdá sa, že vládny Smer zvláda a jeho odporcovia hľadajú iba protiargumenty.

Balíčky sú konkrétne, obsahujú spolu 30 opatrení pre rôzne sociálne a vekové skupiny. Čo to znamená?
Smer sa usiluje naplniť obraz sociálnodemokra­tickej strany na slovenský spôsob. V predvolebnom období oslovuje nielen pracujúcich, ale stáva sa širokospektrálnou stranou, teda stranou pre každého. Usiluje sa osloviť mladých aj starých, dáva dôraz na rodiny, slovom na každého potenciálneho voliča.

Opozícia zámery vlády kritizuje. Prečo otvorene nepovie, že by viaceré z nich zrušila?
Naša opozícia je zacyklená, nielen čo sa týka vnútrostraníckych vzťahov, ale aj v agende určenej pre verejnosť. Tak ako si svojho času na Slovensku pamätáme transparenty HZDS – len on to dokáže, tak dnes opozícia nemá iné heslo iba – len on nie. Pri tomto spôsobe politickej argumentácie opozícia nevie nájsť cestu k spoločným riešeniam, ale nedokáže ani osloviť širšiu klientelu okrem svojich pravoverných voličov, a tým menej voličov unavených z vládnej strany.

Návrhy z druhého balíka sa budú schvaľovať v parlamente na jeseň. Čo to znamená pre opozíciu, ktorá tiež bude chcieť zdôrazňovať vlastné témy?
Tohtoročná jeseň bude podľa všetkého skutočne horúca. Zatiaľ čo vládny Smer sa bude prezentovať ako strana poskytujúca stabilitu vládnej moci, sociálny zmier a bude rozbaľovať svoje sociálne balíčky, naopak, opozícia ich bude bagatelizovať a popri tom sa bude snažiť poukazovať na oligarchizáciu a korupciu našich pomerov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #opozícia #Michal Horský #sociálny balíček