Novým ministrom hospodárstva by mal byť Vazil Hudák

Novým ministrom hospodárstva by mal byť súčasný štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák. Ako prvá o tom informovala Pravda. Hudák má pritom aj ďalšiu ponuku od jednej z medzinárodných inštitúcií, tam by mal nastúpiť v januári budúceho roka.

03.06.2015 21:58 , aktualizované: 05.06.2015 09:23
Vazil Hudák Foto: ,
Vazil Hudák.
debata (22)

Jeho nástup by sa mal oddialiť až dovtedy, kým bude pôsobiť vo vláde, čo bude do volieb v marci 2016.

Ministerstvo financií informácie o Hudákovom poste v rezorte hospodárstva nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo. „Nominácie členov vlády sú plne v kompetencii predsedu vlády. Bližšie túto tému nebudeme komentovať,“ uvádza sa v stanovisku tlačového odboru.

Úrad vlády o novom ministrovi zatiaľ definitívne nerozhodol. „Platí, že by sa ním mal stať jeden zo súčasných štátnych tajomníkov vo vládnom kabinete,“ reagoval riaditeľ tlačového odboru Erik Tomáš. Premiér Robert Fico si predstavuje nového ministra ako dynamického človeka, ktorý pohne dopredu čerpanie eurofondov.

Hudák v minulosti pôsobil na postoch výkonného riaditeľa v J. P. Morgan Chase Bank v Londýne, bol viceprezidentom v Citigroup v Prahe a Londýne. V oboch bankách viedol spoluprácu so štátnym sektorom v krajinách strednej a východnej Európy. Ako viceprezident pre programy pracoval pre neziskovú organizáciu zameranú na riešenie medzinárodných konfliktov EastWest Institute v Atlante, New Yorku, Bruseli a Prahe. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia bol referentom na federálnom ministerstve zahraničných vecí. Vzdelanie získal na Moskovskom inštitúte medzinárodných vzťahov v Moskve, na Právnickej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe a na Harvard Business School v Bostone.

Od začiatku mája rezort hospodárstva dočasne vedie Peter Kažimír (Smer), ktorý je zároveň aj ministrom financií. Kažimír označil od začiatku svoj pobyt na tomto ministerstve za krátky, odhadol ho na pár týždňov. Miesto ministra hospodárstva sa uvoľnilo po aprílovej abdikácii Pavla Pavlisa, ktorý svoje odstúpenie z funkcie oznámil 21. apríla tohto roka. Stalo sa tak po medializácii informácií o upratovacích službách v organizáciách spadajúcich pod jeho rezort, ktoré získala firma jeho švagra, a po nasledujúcom rozhovore s predsedom vlády. Pavlis bol vo funkcii ministra necelý rok.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #Vazil Hudák