Elektronické náramky otestujú aj študenti

O necelý mesiac nasadí rezort spravodlivosti elektronické náramky študentom a 150 odsúdeným. Tí budú testovať nový elektronický monitoring osôb. Študenti sa na tento pokus, pri ktorom budú súdy vedieť o ich každom kroku, prihlásili dobrovoľne. Dokonca ho absolvujú zadarmo.

05.06.2015 14:00
Elektronické náramky Foto: ,
Od roka 2016 môže dostať elektronické náramky 2000 väzňov.
debata

O necelý mesiac nasadí rezort spravodlivosti elektronické náramky študentom a 150 odsúdeným. Tí budú testovať nový elektronický monitoring osôb. Študenti sa na tento pokus, pri ktorom budú súdy vedieť o ich každom kroku, prihlásili dobrovoľne. Dokonca ho absolvujú zadarmo.

Náramky nasadia väzňom naostro začiatkom budúceho roka. Vtedy začne platiť nový zákon o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami, ktorý zavádza jednu z výrazných zmien v našom väzenstve – kontrolu ľudí, ktorí sú v domácom väzení. Cieľom rezortu justície je znížiť počet odsúdených vo väzení a zvýšiť počet alternatívnych trestov, akým je aj domáce väzenie.

„Do pilotnej prevádzky bude zaradených 27 študentov Akadémie policajného zboru a Paneurópskej vysokej školy a 150 odsúdených z otvorených oddelení ústavov na výkon trestu odňatia slobody,“ priblížila testovanie Alexandra Donevová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. Do otvorených oddelení sa dostávajú osoby za menej závažné trestné činy, majú voľnejší režim, čo znamená, že môžu navštevovať svoju rodinu.

Prvé dva júlové týždne sa budú overovať technické nastavenia systému. Figuranti sa zapoja od polovice júla.

Od budúceho roka môže dostať náramky 2 000 väzňov. Koľko ich skutočne bude, to rozhodnú sudcovia, ktorí budú domáce väzenie udeľovať. Projekt je financovaný z eurofondov v celkovej sume 22,04 milióna eur. Podľa Donevovej je Slovensko jediná krajina, ktorej sa takýto systém podarilo prefinancovať z eurofondov. Obdobné monitoringy fungujú aj v susednom Maďarsku a Rakúsku.

Sledovanie odsúdeného v domácom väzení zabezpečí náramok, ktorý bude mať pripevnený na nohe. Bude s ním môcť chodiť napríklad aj do zamestnania. V akom veľkom priestore sa bude môcť pohybovať, určí sudca.

Okrem náramku dostane aj monitorovaciu stanicu, ktorá bude diaľkovo komunikovať s centrálnym systémom. Ten vyhodnocuje pohyb a činnosť osôb. Operátor tak na počítači uvidí, kde sa odsúdený práve nachádza, či sa nezdržiava v zakázanom priestore alebo či sa nepriblížil k chránenej osobe. Pohyb cez GPS zariadenie zaznamená centrálny elektronický systém, ktorý bude avizovať aj pochybenia odsúdeného. „Ak sa kontrolovaná osoba snaží napríklad odopnúť náramok alebo vypne technické zariadenie, odošle sa o tom informácia do centrálneho monitorovacieho systému. Pracovníci operačného strediska preveria vzniknutý incident,“ vysvetlila Donevová.

Súčasťou stanice bude aj dychový analyzátor, ktorý odhalí, či človek pil alkohol, ale aj zariadenie na hlasovú identifikáciu osoby. „Systém rozpozná konkrétnu osobu, ktorá je monitorovaná,“ ubezpečil Roman Hlubina z dodávateľskej spoločnosti, ktorá tender na vybudovanie elektronického monitorovacieho systému vyhrala. Ak teda osoba dostane príkaz na dychovú skúšku, nemôže ju miesto nej vykonať iná, pretože zariadenie ju dokáže rozlíšiť.

Náramky však neposlúžia len na kontrolu odsúdených, budú sa môcť využiť napríklad pri trestoch zákazu priblíženia k chránenej osobe.

Elektronický monitoring by mal v prvom rade ušetriť štátne peniaze za pobyt osôb vo väzení. Dnes jeden väzeň vyjde štát na 14-tisíc eur ročne. Na nákladoch za náramky sa budú podieľať aj odsúdení. Na jednu osobu to vychádza denne tri eurá, z čoho polovicu uhradí rezort a polovicu odsúdený.

Okrem úspory si ministerstvo spravodlivosti od nového systému sľubuje aj zlepšenie rodinných vzťahov odsúdených. „Je predpoklad, že tí ľudia budú k monitorovaniu pristupovať zodpovedne. Môžu vykonávať prácu, môžu fungovať, udržiavať vzťahy,“ myslí si psychológ František Skokan. Tvrdí, že podobný systém tu mohol byť skôr. „Spôsobuje to problémy, ktoré si v tom momente ani neuvedomujeme. Narušia sa manželské vzťahy, výchova detí, rešpektovanie autorít. V momente rozsudku toto nevidíme. V prípade menej závažných trestných činov či spáchaných zo zanedbania, to už malo byť zavedené dávno,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #elektronický náramok #odsúdení #rezort spravodlivosti