Mužov vinia, že potvrdenie o držbe zbrane dostali za úplatok

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie so sedemčlennou skupinou ľudí zo západného Slovenska, ktorú prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry stíha za prečin podplácania.

08.06.2015 17:40
debata

Šiestich mužov vinia, že za úplatok dostali od klinickej psychologičky bez skúšok doklad o spôsobilosti držať alebo nosiť zbraň. Na lavici obžalovaných sa ocitla aj 28-ročná Michaela V., ktorá nezákonné transakcie sprostredkovala.

Sprostredkovateľka Michaela z Malaciek sa k tomu priznala a bola tiež ochotná uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste. Spoluobžalovaných šesť mužov dohodu odmietlo a vyhlásili, že sú nevinní. Tvrdili, že potvrdenia o psychickej spôsobilosti na držanie alebo nosenie zbrane a streliva dostali bez toho, aby testy u psychologičky absolvovali. Podklady na vydanie potvrdenia a peniaze dali jednému z obžalovaných, ktorý ich odovzdal sprostredkovateľke. Jeden obžalovaný to urobil priamo cez Michaelu.

Psychologička v apríli 2014 cez sprostredkovateľku Michaelu zobrala úplatky v celkovej sume 410 eur. Za to vydala potvrdenia o psychickej spôsobilosti na držanie alebo nosenie zbrane a streliva. Urobila tak bez toho, aby sa žiadatelia osobne zúčastnili na odbornom posúdení psychickej spôsobilosti. Spáchala tým zločin prijímania úplatku v súvislosti so zaobstarávaním veci všeobecného záujmu.

Bratislavčanka sa ku skutku priznala a s prokurátorom uzavrela dohodu o vine a treste, ktorú v októbri minulého roku schválil súd. Podľa jeho rozhodnutia 43-ročná psychologička dostala trest dva roky odňatia slobody podmienečne, peňažný trest päťsto eur a zákaz činnosti na päť rokov.

Proces v prípade podplácania psychologičky bude pokračovať v piatok 12. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #psychologička #úplatok