Slováci a Česi na Ukrajine zakladajú bojovú jednotku

Vedie ich agresivita a napätie, ktoré potrebujú zo seba v boji dostať. Pre nich je jedno, na ktorej sú strane, hovorí bezpečnostný analytik o skupine Slovákov a Čechov, ktorí v Donecku na východe Ukrajiny majú formovať vlastnú jednotku. A cez internet verbujú ďalších členov. Rezort diplomacie ich aktivity znepokojujú, no o dobrodruhoch nič viac nevie. Na rozdiel od Slovenskej informačnej služby, ktorá odchod Slovákov do tejto oblasti eviduje.

09.06.2015 10:10 , aktualizované: 20:00
Ukrajina, proruskí separatisti, zbrane, vojaci Foto: ,
Na východe Ukrajiny bojujú po boku separatistov aj Slováci a Česi.
debata (652)

„Naša spravodajská služba disponuje informáciami, že Slovensko opustilo v období posledného roku niekoľko ľudí, u ktorých je podozrenie, že sa mohli zapojiť do radikálnych prejavov v týchto oblastiach,“ uviedol Branislav Zvara, hovorca SIS. Podľa neho spravodajská služba pravidelne mapuje odchod našich občanov do rizikových regiónov. Konkrétne sa z dôvodu utajenia odmieta SIS vyjadriť.

„Takíto dobrodruhovia konajú na vlastnú päsť, aktívne prispievajú k ďalšej destabilizácii situácie, k podkopávaniu snahy o diplomatické vyriešenie sporu, a tým poškodzujú zahraničnopolitické záujmy SR,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Ako povedal, ich rezort nezhromažďuje informácie o Slovákoch, ktorí majú v úmysle odísť do zahraničia, aby sa tam zapájali do bojových operácií, preto o nich nič nevie.

Rovnako je na tom aj český rezort. „Nemáme potvrdené žiadne informácie, že by v jednotkách bojujúcich na Ukrajine boli českí občania,“ uviedol pre agentúru ČTK David Frous, hovorca rezortu.

Správu o spoločnej jednotke Čechov a Slovákov, ktorá je súčasťou takzvanej Medzinárodnej brigády 15. armády, priniesol portál Aktuality.sk. Ten zverejnil rozhovor s jedným členom útvaru. Podľa neho sú v brigáde viacerí Slováci a Česi. Denne vraj prijímacou komisiou prechádza päť až 20 dobrovoľníkov. Hlásia sa v ruskom Rostove nad Donom.

Za ilegálnu službu podľa člena nelegálnej armády dostávajú žold, okolo 340 eur na mesiac. Bývajú v kasárňach a vo výzbroji majú tanky a bojové vozidlá pechoty. Politickú a morálnu pomoc im údajne má poskytovať Rusko. Vlastnú jednotku založili, aby odchytávali prichádzajúcich Čechov a Slovákov. Na Ukrajinu ich ženie dobrodružstvo a snaha o kariéru v armáde, niektorí vraj nasledujú svoje ruské korene.

Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona je v týchto ľuďoch agresivita a potrebujú ju zo seba dostať. „Je úplne jedno, či bojujú na ruskej, alebo na ukrajinskej strane. Dôležité pre nich je, že niekde bojujú a dokážu zo seba dostať to napätie,“ vysvetľuje príčiny odchodu Slovákov do Donecka. Analytik tvrdí, že za službu v cudzej armáde majú dobre zaplatené.. „Motiváciou na prvom stupni sú peniaze, na druhom ideál. Napokon sa títo ľudia dostanú do svojho živlu, môžu zabíjať, strieľať a slúžiť svojim ideálom,“ vysvetľuje.

Na Ukrajinu podľa Samsona odchádzajú bez medzinárodného krytia a s vedomím, že pri návrate na Slovensko sa môžu dostať do väzenia. Osobám bojujúcim v cudzej armáde bez povolenia prezidenta hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov.

Nemenovaný príslušník medzinárodnej brigády v rozhovore tiež prezradil, že v česko-slovenskej jednotke bojuje aj Martin Keprta. Ide o bývalého člena Slovenských brancov, skupiny, ktorú rezort vnútra v správe o extrémizme za rok 2012 označil za militantne orientovanú.

O zlé meno Slovenska sa postaral aj cudzinec, ktorého Ukrajinci zajali na východe krajiny. Obsluhoval mínomet a mal pri sebe slovenský pas. Neskôr na internete kolovalo video o ďalšom Slovákovi, ktorý vyzýval mužov zo Západu, aby sa k nemu pridali a spoločne zabránili zabíjaniu civilistov.

Článok z agentúr bol nahradený článkom z denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

652 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí vojaci #Rusko #Ukrajina #separatisti