Súd priznal českej firme odškodné za neuznanú zmenku od SPP

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu priznal v utorok odškodné českej firme Draft-ova Opava v súvislosti s rozhodnutím slovenského súdnictva, ktoré neuznalo nárok na preplatenie mnohomiliónovej zmenky od spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

09.06.2015 14:34
debata (46)

Súd Rady Európy uznal českej spoločnosti 10 000 eur za porušenie práva na spravodlivý súd a 817,55 eura na preplatenie súdnych trov.

Draft-ova Opava kontroverzného podnikateľa Radima Masného viedla na Slovensku spor o zmenku za 14,6 milióna eur, ktorú v roku 1998 podpísal vtedajší šéf SPP Ján Ducký. Ducký, ktorý pôsobil aj ako minister hospodárstva vo vláde Vladimira Mečiara, podpísal desiatky podobných zmeniek za okolností budiacich podozrenie z korupcie a v roku 1999 bol zavraždený.

V podobnom spore sa dostalo v utorok v Štrasburgu prakticky rovnakého „zadosťučinenia“ aj dvom slovenským firmám. SPP takzvané Duckého zmenky považuje za neplatné. Prípadná povinnosť ich preplatenia by nakoniec padla na slovenskú vládu, ktorá sa v privatizačnej zmluve so zahraničnými akcionármi prihlásila na krytie sporných záväzkov podniku.

Draft-ova Opava sa zmenkou na 14,6 milióna na slovenských súdoch najprv uspela, zvrat priniesol až verdikt slovenského Najvyššieho súdu po tom, čo generálny prokurátor podal mimoriadny opravný prostriedok. V inom prípade česká firma spor o zmenku v rovnakej hodnote prehrala; súd vtedy rozhodol o jej neplatnosti.

Popri slovenských súdoch sa „Duckého zmenkami“ už predtým zaoberal aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Slovensko pred ním uspelo v spore o päť zmeniek za viac ako 11,68 milióna eur.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP #odškodné #Duckého zmenky