Páliace slnko zdraviu nesvedčí

Vytrvalé horúčavy, ktoré vyvrcholia počas tohto víkendu, sužujú Slovensko už niekoľko dní. Záchranári pomáhali mnohým ľuďom, ktorí nezniesli vysoké teploty. Od pondelka do piatka rána mali podľa Jozefa Minára z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby 430 výjazdov. Najmenej ich mali v Trnavskom, najviac v Bratislavskom kraji.

13.06.2015 12:00
počasie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ohrozenými skupinami sú najmä deti a starší ľudia. „Čím je dieťa menšie, tým musíme byť opatrnejší. Detský organizmus sa prehrieva niekoľkonásobne rýchlejšie ako u dospelého človeka. K prehriatiu tak môže dôjsť doslova za niekoľko minút, preto je dôležitá prevencia,“ upozorňuje hovorkyňa spoločnosti Falck Alena Lacyková-Krčová.

V prípade seniorov vnímajú záchranári najmenší vplyv osvety, ktorá upozorňuje, ako sa majú pri vysokých teplotách správať, čomu sa treba vyhýbať, zdôrazňuje pitný režim a prízvukuje nevyhnutnosť vyhýbať sa pobytu na slnku v poludňajších hodinách. „Stáva sa, že dôchodcovia idú počas najväčšej páľavy na tržnicu alebo do kostola namiesto toho, aby najhoršiu časť dňa prečkali doma,“ hovorí Minár. Dôchodcom nepomáha ani fakt, že majú znížený pocit smädu. „Zabúdajú piť, menej sa potia, sú náchylnejší na dehydratáciu. So zdravotnými problémami je to najhoršia kombinácia,“ hovorí Krčová.

Vysoké teploty rozpaľujú najmä mestá. Najhoršie sú na tom časti, ktoré nie sú tienené. Lepšiu klímu sa snažia samosprávy dosiahnuť polievaním ciest, pomáhajú aj fontány. Nad trnavskú pešiu zónu nainštalovali vo štvrtok rozprašovače vody. „Jedna časť visí v polovici hlavnej ulice, druhá časť sa nachádza pri Kostole svätej Heleny,“ prezrádza hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič. Rozprašovače sú napojené na studničnú vodu. Myslelo sa na to pri rekonštrukcii pešej zóny.

Pred tropickými teplotami by sa mali chrániť všetci a všade, aj v horách. „V prípade chronicky chorých ľuďoch nezáleží na tom, kde sa nachádzajú,“ upozorňuje hovorkyňa spoločnosti Falck Alena Lacyková-Krčová. Dôležité je nepodceňovať svoj stav. K rizikovým skupinám patria aj ľudia, ktorí sú pri práci vystavení celodennému slnku.

Zdravý človek, ktorý pije dostatok tekutín a vyhýba sa pobytu na slnku v kritickom čase, by mal tropické teploty prekonať bez problémov. Dôležité je rozlišovať kolaps a prehriatie. „Kolaps sú ľudovo povedané krátke mdloby, človek zvyčajne býva v priebehu pár minút v poriadku. Prehriatie môže mať nebezpečné následky,“ vysvetľuje Krčová.

Osvieženie hľadajú ľudia pri vode. Umelé a prírodné kúpaliská sú vybavené pitnými fontánkami, sprchami a v ich areáloch sa nachádzajú aj bufety. „Za jedenásť sezón som na kúpalisku nezažil žiadny kolaps spôsobený horúčavami,“ hovorí správca trnavského kúpaliska Castiglione Marko Bako. Spomína si na jeden prípad pred 15 rokmi, keď muž dostal infarkt pri skoku do vody. Svoju úlohu tam mohol zohrať aj alkohol. Okolo bazéna sa nachádza šesť pitných fontán, v areáli sú ďalšie.

Ochrana pred nadmerným teplom sa týka aj domácich zvierat. Ich režim má počas horúcich dní svoje pravidlá. Aj v ich prípade je dôležitý tieň a voda. Už sa viackrát stalo, že psy neprežili pobyt v rozpálenom aute. Nepomôže ani pootvorené okno. „Niekedy stačí pár minút, aby v aute vystúpila teplota aj na viac ako 60 stupňov.

Nebezpečný je aj úpal či prehriatie organizmu. Pes, ani mačka sa nepotia, ochladzujú sa len cez labky a zrýchleným dýchaním,“ upozorňuje na svojom webe občianske združenie Sloboda zvierat. Špeciálnym prípadom sú psy na reťaziach. „Naše inšpektorky riešia každé leto desiatky vážnych prípadov dehydrovaných zvierat z reťazí,“ uvádza predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Kolaps verzus prehriatie

  • Prehriatie: prejavuje sa únavou, malátnosťou, prípadne zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy či celkovým vyčerpaním. Môže sa objaviť zvracanie až závraty.
  • Prvá pomoc: presun do chladnejšieho prostredia; mierne ochladzovanie ventilátorom, obkladmi, prípadne sprchovanie vlažnou vodou; uvoľnenie odevu (ak je z umelého vlákna, radšej vyzliecť); pitný režim. Ak sa príznaky zhoršujú, je potrebné volať 155.
  • Kolaps: náhle sa zníži prietok krvi v mozgu, človek má pocit na odpadnutie, prípadne môže nastať krátkodobá strata vedomia. K príčinám kolapsu patrí dehydratácia, teplo, ako aj lieky, najmä na vysoký tlak, prípadne kombinácia týchto faktorov.
  • Prvá pomoc: mierne zdvihnutie alebo podloženie nôh v ležiacej polohe, aby sa zlepšilo prekrvenie mozgu. Človek sa sám preberie, zvyčajne bez následkov. Záchranku je potrebné volať vtedy, ak sa do 5 minút nepreberie, prípadne sa kolapsový stav opakuje.

Zdroj: Alena Lacyková-Krčová, hovorkyňa spoločnosti Falck

Rady pre majiteľov zvierat

  • Tieň a voda pomôžu zvieratám prežiť leto v pohode a bezpečí.
  • Čerstvá voda po celý deň je v lete nevyhnutnosťou. Zviera by k nej malo mať neobmedzený prístup. Vo veľkých horúčavách mu vodu vymieňajte častejšie ako bežne. Misku raz denne riadne poumývajte.
  • Kardiaci, obézne a staré zvieratá znášajú leto najťažšie. Viac ako inokedy je dôležitá ľahšia letná strava.
  • Na rozpálenom asfalte hrozia popáleniny labiek. Najlepšie je preto vziať psíka na prechádzku veľmi skoro ráno a neskoro večer, keď sú ulice chladnejšie.
  • Aj namáhavé aktivity ako beh či športovanie plánujte len na skoré ráno alebo neskorý večer.
  • Ak je váš pes dlhosrstý, popremýšľajte nad skrátením srsti.
  • Skok do studenej vody môže privodiť kolaps.

Zdroj: Sloboda zvierat

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy #teplo #psy #slnko #teploty #mačky