Fico už sudcom a prokurátorom platy nezmrazí

Najvyšší súd má problém obsadiť sedem sudcovských miest z 85. Tvrdí to jeho predsedníčka Daniela Švecová. Navyše súd musí rátať aj s odchodom piatich sudcov, ktorých odvolanie pre dôchodkový vek avizoval prezident Andrej Kiska. Podľa Švecovej motivácia sudcov krajských súdov prísť na Najvyšší súd je malá, hoci táto práca by mala byť o prestíži.

18.06.2015 13:30
debata

Plat sudcu Najvyššieho súdu je podľa nej len o päť percent vyšší ako plat krajského sudcu. „To však nie je taký podstatný rozdiel, aby sa sudcovi zo stredného alebo z východného Slovenska oplatilo presťahovať do Bratislavy,“ upozornila.

Navyše im tam nemajú ani možnosť ponúknuť ubytovanie, tak ako je to napríklad v Česku. Náklady na dopravu majú hradenú sudcovia iba prvý rok. Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková pripustila, že so získavaním sudcov je problém. Rada však v uplynulých troch mesiacoch posilnila Najvyšší súd už o osem sudcov. Bajánková a Švecová už pripravujú návrh na zmenu legislatívy, aby mohli túto situáciu riešiť.

Premiér Robert Fico ani minister spravodlivosti Tomáš Borec však v súčasnosti priestor na zvýšenie platov sudcov nevidia. „Dnes to nejde. Na slovenské pomery sú platy sudcov veľmi slušné,“ reagoval premiér. Zároveň však konštatoval, že v návrhu budúcoročného rozpočtu sa už neuvažuje so zmrazovaním platu sudcov a prokurátorov.

Či to znamená aj koniec zmrazenia platov politikov, Fico nekonkretizoval. Politici majú totiž od roku 2011 rovnaké mzdy.

Súdna rada so zmrazením platov sudcov nesúhlasila, preto sa Bajánková v januári obrátila na Ústavný súd. Ten doteraz nerozhodol, či je tento krok v rozpore s ústavou. Sudcovia aj prokurátori majú platy zmrazené tento rok na úroveň roku 2012. Podľa majetkových priznaní je ročný príjem sudcu okresného súdu okolo 35-tisíc eur, sudcov krajských súdov okolo 44-tisíc a niektorí sudcovia Najvyššieho súdu poberajú až 67-tisíc eur.

Na druhej strane sa najvyšší ústavný orgán samosprávy súdnictva, Súdna rada, po 13 rokoch od svojho vzniku dočká nielen samostatného sídla, ale aj vlastného rozpočtu. Dnes je jej hospodárenie súčasťou rozpočtu Najvyššieho súdu. Na tento rok dostala 510-tisíc eur, koľko to bude na budúci rok, ešte nie je jasné. Všetko bude závisieť od toho, kedy sa rada presťahuje do Miestodržiteľského paláca v Bratislave. Dnes totiž sídli v rovnakej budove ako Najvyšší súd a ministerstvo spravodlivosti.

„Momentálne sa určuje, ktorú časť budovy bude rada využívať, keďže celá budova by bola pre ňu veľká,“ vyhlásil v stredu Fico. Bajánková pre Pravdu potvrdila, že Súdna rada už má vyčlenené peniaze na vybavenie priestorov, v ktorých sa bude zaoberať materiálmi z Národného bezpečnostného úradu o nových kandidátoch na sudcov.

„Postupne prechádzajú bezpečnostnými previerkami aj pracovníci kancelárie Súdnej rady,“ uviedla Bajánková. Potrebujú ich na prácu s informáciami určenými členom rady, ktoré majú mať najnižší stupeň utajenia. „NBÚ preveruje v súčasnosti 42 kandidátov na sudcov, traja ešte musia vyplniť bezpečnostné dotazníky,“ povedal predsedníčka Súdnej rady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #sudcovia #Najvyšší súd SR