Spustí verdikt Harabinovho senátu ďalšie dovolania?

Slovensku hrozí, že na slobodu sa dostanú viacerí zločinci, ktorých tam poslal bývalý sudca Okresného súdu vo Veľkom Krtíši Milan Varga. Dôvodom je skutočnosť, že senát Najvyššieho súdu, vedený Štefanom Harabinom, pustil na slobodu Vargom odsúdeného recidivistu za sexuálne obťažovanie.

18.06.2015 20:00
sudna rada, zasadnutie, volby, Stefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin tvrdí, že disciplinárneho konania sa neobáva.
debata (11)

Rozhodol totiž, že sudca Varga bol vo funkcii nezákonne. Či sa dostanú z väzenia aj ďalší odsúdení týmto veľkokrtíšskym sudcom, závisí od toho, či si tiež podajú dovolanie na Najvyšší súd.

Právnici upozorňujú, že také niečo prichádza do úvahy, mimoriadny opravný prostriedok môžu podať všetci odsúdení týmto sudcom do troch rokov od právoplatného rozhodnutia súdu. Verdikt Harabinovho senátu považujú za nesprávny. Štefan Harabin sa však disciplinárneho konania neobáva.

Či skončí Harabin pred disciplinárnym senátom, zatiaľ nie je jasné. Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa ešte nerozhodol, či podá návrh na jeho potrestanie. Mlčí aj šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. „To je otázka možno ešte právneho zhodnotenia, že akým spôsobom budeme v tejto veci postupovať,“ reagoval minister Borec.

Harabin sa pre médiá vyjadril, že tu ide o dôveryhodnosť justície. „Pán Borec by mal byť trestne stíhaný za to, že kryl kriminálnika v talári. Ministri si nemôžu robiť, čo chcú. Jednoducho musia niesť zodpovednosť,“ vyhlásil Harabin. To, že by mal byť disciplinárne postihnutý, si nepripúšťa.

Borec označil verdikt senátu Najvyššieho súdu za škandalózny. Argumentuje tým, že v čase, keď sudcu Vargu odsúdili v Česku za to, že šoféroval opitý, u nás ešte jazda pod vplyvom alkoholu nebola trestným činom. Podľa neho Harabinov rozsudok stojí na vode. „Nie je správny. Ide o svojvôľu a dal tam viac politiky než právnych argumentov,“ reagoval Borec. Podobný názor má aj Harabinova šéfka, predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.

„Ja osobne s ním nesúhlasím. Značnú časť venuje politike a nie odbornej záležitosti,“ myslí si o rozhodnutí senátu Švecová. V hre sú teraz aj iné rozsudky, o ktorých rozhodol veľkokrtíšsky sudca po odsúdení v Čechách v roku 2011. Švecová si nemyslí, že by bolo v poriadku, ak by sa proti rozsudkom bývalého sudcu Vargu odvolali aj ostatní odsúdení a boli prepustení. „Myslím si, že by to nebolo v poriadku,“ reagovala predsedníčka Najvyššieho súdu.

Odborníčka na trestné právo a rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská považuje rozhodnutie Harabinovho senátu za nešťastné a nesprávne. Myslí si, že na Najvyšší súd sa môžu obrátiť s dovolaním aj iní odsúdení bývalým sudcom Vargom. „Títo odsúdení tak môžu spraviť do troch rokov od právoplatného rozhodnutia súdu, ale nemuseli by uspieť,“ povedala Kurilovská. Podobný názor vyslovil aj advokát Jozef Herbulák. „Nedá sa to vylúčiť. Iný senát Najvyššieho súdu však nemusí rozhodnúť tak, ako rozhodol Harabinov senát a odsúdeného prepustiť,“ mienil advokát.

Rozhodnutie Harabinovho senátu kritizuje aj právnička spolupracujúca s Via Iuris Zuzana Čaputová. Aj ona argumentuje tým, že sudca bol odsúdený za skutok, ktorý bol na Slovensku v tom čase len priestupkom. Pripomenula tiež, že sudca môže prísť o funkciu, ak voči nemu vyvodí disciplinárnu zodpovednosť disciplinárny senát alebo ak ho súd uzná vinným za spáchanie úmyselného trestného činu. Až odvolaním jeho funkcia zaniká.

"Dovolací senát Najvyššieho súdu nemal právomoc preklenúť tieto skutočnosti v konaní o inej trestnej veci vlastnou úvahou o nespôsobilosti sudcu vykonávať svoju funkciu, či dokonca na nej založiť konštatovanie o nezákonnom sudcovi a na tomto základe zrušiť rozhodnutie súdu,“ upozornila právnička.

Senát Okresného súdu vo Veľkom Krtíši poslal pred rokmi do väzenia muža za sexuálne násilie. Predsedu tohto senátu, sudcu Milana Vargu, ale neskôr v Česku v roku 2011 odsúdili za to, že šoféroval opitý. Zákon hovorí, že súdiť môže len sudca, ktorý nebol odsúdený za úmyselný trestný čin. Varga však funkciu vykonával naďalej.

Recidivista sa dovolal na Najvyšší súd a prípad prišiel na stôl senátu, ktorému predsedal Harabin. Jeho senát rozhodol, že sudca Varga bol po odsúdení vo funkcii nezákonne. Sexuálneho delikventa preto prepustili na slobodu.

V odôvodnení rozsudku Harabin ostro kritizuje bývalého sudcu Vargu, exministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú či súčasného ministra Boreca. Vraj o prešľape sudcu vedeli a nič s tým nespravili.

Borec aj jeho predchodkyňa vo funkcii argumentujú, že v prípade sudcu Vargu nemohli konať. Na Slovensku sa na sudcu pozerali ako na bezúhonného, pretože český rozsudok neuznali. Skutok, za ktorý bol Varga odsúdený, bol na Slovensku v roku 2011 len priestupkom. To bol aj dôvod, prečo ešte na začiatku konania odmietla prevziať sudcov prípad slovenská prokuratúra.

Borec teda nevidí žiaden dôvod, pre ktorý mohol byť Varga už pred tromi rokmi odvolaný z funkcie sudcu. Okolo celého prípadu bolo ticho až do januára 2014. V tom čase sa na Súdnu radu, ktorej šéfoval vtedy ešte Harabin, obrátil Vargov kolega zo súdu vo Veľkom Krtíši. Žiadal Súdnu radu, či nezváži odvolať Vargu z funkcie.

Kým Súdna rada rozhodla, Varga sa funkcie sudcu sám vzdal. Netrvalo dlho a na Najvyšší súd prišlo dovolanie v prípade recidivistu, o ktorom predtým rozhodoval sudca Varga. Harabin o ňom rozhodoval v trojčlennom senáte. Naďalej tvrdí, že rozhodnutia sudcu Vargu, aj keby bolo jeho odsúdenie zahladené alebo by nebolo uznané na území Slovenska, je nezákonné a ako také musí byť bezpodmienečne zrušené. Či na Najvyšší súd prišli aj iné dovolania na rozsudky veľkokrtíšskeho sudcu, sme sa nedozvedeli. Najvyšší súd nám do našej uzávierky neodpovedal.

Sudcovia kolegov neradi odsúdia

Ružomberskú sudkyňu Miriam P., ktorá nevzala do opätovnej väzby Ivana Škrabáka, ktorý neskôr zavraždil dve ženy, disciplinárny senát nepotrestal. Senát sudkyňu v apríli oslobodil. Nevyhovel návrhu ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

Ten žiadal pre sudkyňu zníženie platu na rok o 70 percent. Škrabák po tom, čo ho vlani prepustili z väzenia, splnil vyhrážky a v auguste 2014 v Liptovskej Lužnej zavraždil družku a jej matku. Senát v postupe sudkyne nezistil disciplinárne previnenie. Naopak, rezort spravodlivosti zastával názor, že svojou nečinnosťou umožnila obžalovanému Škrabákovi pokračovať v trestnej činnosti, následkom čoho došlo k zavraždeniu dvoch obetí.

Senát zdôvodnil svoje rozhodnutie tým, že sudcu nie je možné trestne ani disciplinárne stíhať za nesprávne rozhodnutie, aj s obzvlášť závažným následkom a dosahom pre účastníkov konania, ak sudca postupoval alebo rozhodol v súlade s platným právom.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #sudca #Štefan Harabin