Štáty V4 a Francúzsko odmietajú utečenecké kvóty

Premiéri krajín Visegrádskej štvorky (V4) alebo ich zástupcovia spolu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom pri rokovaní v Bratislave odmietli prerozdeľovanie utečencov v rámci Európskej únie na základe kvót.

19.06.2015 16:02
debata (9)
Na snímke zľava maďarský premiér Viktor Orbán,... Foto: SITA, Martin Medňanský
V4, Orbán, Holllande, Fico, Sobotka, Kopacz Na snímke zľava maďarský premiér Viktor Orbán, francúzsky prezident François Hollande, slovenský premiér Robert Fico, český premiér Bohuslav Sobotka a poľská premiérka Ewa Kopacz na summite premiérov V4 a prezidenta Francúzska na Bratislavskom hrade.

Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko sú podľa slovenského premiéra Roberta Fica ale pripravené pomôcť riešiť migračnú krízu na základe dobrovoľnosti.

„Sme pripravení hovoriť o tom, ako pomôcť ľuďom, ktorí túto pomoc potrebujú. Dobrovoľný prístup môže byť efektívnejší a užitočnejší než stanovenie kvót,“ povedal novinárom Fico, podľa ktorého je potrebné zaoberať sa problémom migrácie v regiónoch, odkiaľ utečenci prichádzajú do EÚ.

Český premiér Bohuslav Sobotka už pred schôdzkou novinárom povedal, že riešením súčasného náporu migrantov v Európskej únii je dohoda s africkými štátmi o návrate utečencov, ak nezískajú azyl.

Proti povinným kvótam ohľadom utečencov sa postavil tiež Hollande. „Správny postup je, aby sme mali globálnu politiku a solidaritu krajín na základe dobrovoľnosti. Európa musí v prvom rade riešiť samotné dôvody, ktoré viedli k migrácii. Ekonomická migrácia by nemala byť zahrnutá do mechanizmu žiadostí o azyl,“ povedal francúzsky prezident.

Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol, že EÚ sa potýka s náporom najmä tých migrantov, ktorí dúfajú v zlepšenie svojej životnej úrovne. „Musíme rozlišovať medzi azylantmi a hospodárskymi migrantmi. Európa stojí pred problémom ekonomických migrantov. Povinné kvóty nie sú v súlade s európskymi hodnotami,“ povedal Orbán, ktorého krajina čelí náporu niekoľkých desiatok tisíc migrantov. Premiér dodal, že nelegálnym prekročením hranice dochádza k páchaniu trestného činu a že „Maďarsko nepripustí, aby niekto páchal trestný čin“. Budapešť sa podľa neho na svojich európskych partnerov so žiadosťou o pomoc so zvládnutím náporu migrantov neobrátila.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #kvóty pre cudzincov #krajiny V4