Diplomatický festival v strednej Európe

Keď sa konal prvý ročník Globsecu, zo zahraničia prišla do Bratislavy len hŕstka rečníkov. Úvodné podujatie si pred desiatimi rokmi vystačilo so sálou na ministerstve zahraničných vecí a trvalo iba pol dňa. Skromný štart, ale ohlas bol dobrý, Globsec sa začal rozrastať.

20.06.2015 08:00
David Cameron, GLOBSEC Foto: ,
Na tohtoročnej konferencii GLOBSEC rečnil aj britský premiér David Cameron.
debata (9)

Teraz je situácia úplne opačná v porovnaní s rokom 2005. Medzinárodná konferencia má stovky hostí, pričom sú medzi nimi aj prezidenti a premiéri. Globsecu už neslúži miestnosť rezortu diplomacie, ale priestranný hotel na dunajskom nábreží. Namiesto niekdajších niekoľkých hodín rečnenia sú to tri dni s tým, že po raňajšom začiatku prichádza záver až v neskorom večernom čase.

Globsec, čo je skratka anglického výrazu global security (globálna bezpečnosť), sa postupne zmenil na podujatie obrovského významu. Je porovnateľný s európskymi akciami podobného zamerania, ako sú Mníchovská bezpečnostná konferencia a Bruselské fórum. „Globsec sa dá označiť za diplomatický festival v strednej Európe,“ zdôraznil jeho zakladateľ Róbert Vass. Pri zrode Globsecu stál ako vysokoškolák. „Začiatok bol neľahký. Boli sme študenti, čo dali na konferenciu peniaze zarobené na brigádach,“ spomína Vass, ktorý je výkonný podpredseda Stredoeurópskej strategickej rady.

Globsec je jednou z najdôležitejších európskych bezpečnostných konferencií.
Toomas Hendrik Ilves, prezident Estónska

Zo slovenského pohľadu spočíva význam Globsecu v tom, že môže nastoľovať témy, ktoré sú najdôležitejšie v zahraničnopo­litických záujmoch našej krajiny. Agenda má aj vplyv na summity NATO. Posledný sa konal v septembri 2014 vo Walese a Globsec bol vlani v máji, čo už bolo v období po anexii Krymu a tiež po vypuknutí násilia na východe Ukrajiny. Budúci summit Severoatlantickej aliancie sa uskutoční v lete 2016 v Poľsku. Organizátori v Bratislave hovoria, že Globsec by mal slúžiť ako príprava na vrcholné stretnutie NATO vo Varšave.

O slovenskom podujatí, ktoré sa začalo v piatok a potrvá do nedele, sa dá povedať aj to, že prerástlo cez celoeurópsky význam. Všímajú si ho aj kľúčové postavy americkej politiky. V roku 2013 patril k hlavným rečníkom legendárny Zbigniew Brzezinski a dnes vystúpi John McCain, jeden z najvplyvnejších senátorov USA.

Desiaty ročník Globsecu je najväčší v jeho histórii, podčiarkol Milan Solár, riaditeľ Slovenskej atlantickej komisie. „Podarilo sa nám už získať uznanie zahraničia. Je tu veľa vysokopostavených politických predstaviteľov. Globsec je rekordný aj v tom, že máme rekordný počet registrovaných účastníkov. Je ich tu viac ako tisíc,“ povedal Solár. „Globsec dáva Slovensko na mapu podujatí, na ktorých sa vo svete diskutuje dôležitých zahraničnopoli­tických témach. Posúva nás to do centra diania. Nie sme potom len prijímatelia rozhodnutí, ale máme k nim aj čo povedať,“ dodal.

Vass poukázal na výraznú účasť šéfov štátov a vlád: ,,,Na jubilejnom ročníku máme najviac delegácií prezidentov a premiérov, je ich dvanásť. Bolo pre nás veľkým úspechom, že nám účasť potvrdil britský premiér David Cameron. Je to prvý raz, čo po znovuzvolení hovoril na takejto veľkej konferencii."

Medzi zahraničnými štátnikmi je aj estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves. „Globsec je jednou z najdôležitejších európskych bezpečnostných konferencií. Som vždy rád, keď môžem prísť. A som nešťastný, keď mi to povinnosti nedovolia.  Z toho, ako vidíte, že ľudia na Globsec chodia, je to nielen môj názor,“ zdôraznil pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #politici #konferencia #GLOBSEC