Extrémisti zneužívajú strach ľudí na svoju propagandu

Slovensko sa vezie na vlne nezmyselného strachu z migrantov, ktorú sa snažia zneužiť extrémisti na vlastnú politickú propagandu. Dôkazom je aj demonštrácia, ktorú zvolali do Bratislavy radikáli s tým, že má byť "o zlej migračnej politike EÚ".

22.06.2015 10:45
Bratislava, demonštrácia, polícia, potýčky Foto: ,
Polícia zadržala v sobotu desiatky výtržníkov.
debata (110)

Nakoniec vyústila do násilností, radikáli prekazili medzinárodné cyklistické preteky a na ich praktiky doplatili bežní ľudia. V rukách polície v sobotu skončilo 140 chuligánov.

„Bol to za posledných desať rokov najsilnejší prejav pravicového extrémizmu na Slovensku. Ukázalo sa, že krajne pravicová strana sa zjednocuje a evidentne organizátori pochodu si dávajú veľký pozor na to, aby komunikovali pokojne, aby sa dištancovali od toho, že sú pravicoví extrémisti. V závere sa im to vymklo z rúk, pretože tá členská základňa je taká, aká je. Sú to fanúšikovia futbalových klubov, chuligáni,“ reagovala na sobotnú demonštráciu Elena Gallová Kriglerová, riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry (CVEK).

Polícia zatkal asi dvadsať radikálov, ktorí...
Extrémisti sa po skončení demonštrácie dostali...
+21Demonštranti sa do potýčok s políciou dostali...

Podľa nej extrémisti podnecujú k nenávisti voči akejkoľvek inakosti, ktorá je na Slovensku. „Téma migrácie je o to vypuklejšia, že ide o tému výraznej inakosti, kde sa dá oveľa lepšie pracovať so strachom a lepšie sa dá vplývať na verejnú mienku. O cudzincoch vieme veľmi málo a tým pádom sa dajú vytvárať rôzne mýty a cítiť strach,“ mieni Gallová Kriglerová.

Dôvod, prečo ich na bratislavskom Námestí SNP sprevádzal dav niekoľko stoviek bežných ľudí, vidí v tom, že radikáli kombinujú nacionalistický pohľad so sociálnymi témami. „Nehovoria o menšinách, ale hovoria o Slovákoch v ťažkej životnej situácii. Tým zachytávajú sociálne najzraniteľnejšiu časť populácie,“ tvrdí riaditeľka CVEK.

Zároveň upozorňuje, že ľudia by sa nemali dať viesť vodcami extrémistických skupín. Pomôcť tomu môže komunikácia o tom, čo vlastne príchod utečencov pre nich znamená. „Čo najviac by mali ľudia získavať informácie z relevantných zdrojov. Musia čítať, oboznámiť sa so situáciou, aby nemuseli mať nezmyselný strach z migrantov a utečencov,“ mieni Gallová Kriglerová.

Práve tento strach hrá do karát radikálom aj podľa sociologičky Moniky Čambálikovej. „Zneužili situáciu a majú k tejto téme blízko. Je to ich politika, plnia svoj volebný program a tieto príležitosti im vyhovujú, pretože v spoločnosti sa vďaka nim stávajú prijateľnejšími,“ mieni sociologička. Podľa nej sa k nim pridali aj obyčajní občania z dôvodu, že to bol priestor na vyjadrenie ich strachu.

"Celý protest mal mať za cieľ vyjadriť našu nespokojnosť s prijatím utečencov. Nemalo to byť o propagovaní politických strán, velebení Tisa či o nacistoch,“ vyjadrila svoje sklamanie z priebehu protestu rozhorčená dôchodkyňa Mária z Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #extrémisti #demonštrácia