Fico pripustil, že Slovensko dobrovoľne prijme migrantov

Premiér Robert Fico pripustil, že Slovensko v rámci pomoci zvládnuť migračnú krízu v EÚ na dobrovoľnom princípe utečencov prijme.

24.06.2015 13:21 , aktualizované: 13:48
Fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (98)
Fico neuviedol detaily, zopakoval však odmietavý postoj Bratislavy k povinnému prerozdeľovaniu migrantov na základe kvót. V reakcii na rozhodnutie Maďarska pozastaviť platnosť azylovej dohody Fico povedal, že je potrebné rešpektovať tlak, ktorému Maďarsko v súvislosti s náporom migrantov čelí.

"Nevylučujem, že nejaké rodiny môžu byť prijaté, ale len na princípe dobrovoľnosti. Dokážem si predstaviť napríklad kresťanské rodiny zo Sýrie, ak budú ohrozené. My musíme povedať, na čo máme, čo sme schopní zvládnuť, čo neohrozuje našú entitu a kultúrnu podstatu, "povedal Fico po zasadnutí vlády v Ružomberku.

Fico uviedol, že na dobrovoľnom princípe môžu štáty urobiť viac ako na základe povinných kvót. Podľa návrhu Európskej komisie, proti ktorému sa postavili aj ďalšie krajiny visegrádskej štvorky, by Slovensko malo prevziať 785 utečencov.

Pripravenosť dobrovoľne prijať migrantov vyjadrilo tiež Česko.

Na rozdiel od predstaviteľov niektorých európskych krajín Fico nekritizoval rozhodnutie susedného Maďarska, že dočasne nebude z krajín EÚ brať späť migrantov. „Musíme rešpektovať Maďarsko, čo sa týka tlaku, ktorému je vystavené z hľadiska migračných vĺn,“ povedal premiér a dodal, že o téme utečencov je potrebné s Maďarskom hovoriť a nájsť riešenie, a to bez emócií.

Slovenskí politici sa v poslednom období skôr vyhýbajú komentovaniu sporných otázok s Maďarskom, kvôli ktorým sa vzťahy medzi krajinami v minulosti zhoršili. Dôvodom bol napríklad rozdielny názor Bratislavy a Budapešti na postavenie početnej maďarskej menšiny, ktorá žije na juhu Slovenska pri hraniciach s Maďarskom.

Zatiaľ nie je známe, do akej miery rozhodnutie Maďarska neprijímať späť utečencov postihne Slovensko. Slovenská polícia v uplynulom období oznámila, že odhalila niekoľko prípadov, keď sa migranti pokúsili nelegálne dostať na územie krajiny.

O migračnej kríze, ktorej v EÚ čelia najmä Taliansko, Grécko a Maďarsko, v stredu druhý deň rokuje parlament. Očakáva sa, že po ukončení rozpravy veľkou väčšinou hlasov schváli vyhlásenie, ktorým okrem iného povinné kvóty odmietne a ktorým vyjadrí pripravenosť Slovenska pomôcť zvládnuť príliv utečencov do EÚ na princípe dobrovoľnosti.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #kvóty pre cudzincov