Parlament odmietol utečenecké kvóty, Fico to prednesie v Bruseli

Národná rada SR ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie. Uvádza sa to vo vyhlásení parlamentu k riešeniu migračných výziev, ktoré v stredu schválili poslanci.

24.06.2015 17:53
parlament, hlasovanie, ustavny zakon, rokovacia... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (53)

Dokument podporilo 125 zo 128 prítomných zákonodarcov. Hlasovania sa zdržala Monika Gibalová (KDH), nehlasovali nezaradení Juraj Miškov a Mikuláš Huba. Uznesenie odmieta zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Ako a prečo.

Návrh zdôrazňuje potrebu solidarity s členskými štátmi Európskej únie pri riešení migračných tlakov a potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu spoločných vonkajších hraníc Únie. Deklaruje pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, ale trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských krajín v presídľovacích a premiestňovacích programoch.

Zákonodarcovia vo vyhlásení vyjadrujú hlboké znepokojenie a ľútosť nad tragickou situáciou migrantov prichádzajúcich do Európskej únie v oblasti Stredozemného mora.

Parlament konštatuje, že pri identifikácii opatrení je potrebné dbať na geografickú vyváženosť, ako aj reflektovať potenciálne bezpečnostné riziká a zohľadňovať kultúrne, historické a sociálno-ekonomické špecifiká jednotlivých členských štátov. Poslanci rovnako pripomínajú dôležitosť zohľadnenia a dôsledného využívania existujúcich mechanizmov na riadne zabezpečenie ochrany vonkajších hraníc EÚ. Dokument podčiarkuje potrebu posilnenia politiky návratov a readmisií s cieľom odradiť ďalších nelegálnych migrantov.

Národná rada uznesením vyzýva inštitúcie EÚ na komplexné, systémové a udržateľné riešenie vzniknutej situácie v oblasti Stredozemného mora, s dôrazom na elimináciu príčin migračných tokov v spolupráci s krajinami pôvodu a tranzitu, vrátane odstraňovania chudoby, boja proti prevádzačstvu či obchodovaniu s ľuďmi.

Premiér Robert Fico bude na základe uznesenia postupovať vo štvrtok a v piatok na summite Európskej únie v Bruseli.

Sme pobúrení, keď máme priniesť obeť, myslí si Chmel

Sme členmi spoločenstva, ktoré prináša finančný či bezpečnostný benefit, ale sme pobúrení, keď máme priniesť nejakú obeť. Počas rozpravy v Národnej rade SR k migrácii to uviedol predseda parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd).

„Hovoríme o kvótach, o číslach, akoby sme nevedeli, že za nimi sú, bohužiaľ, zväčša tragické osudy konkrétnych ľudí,“ uviedol Chmel. Ten počas svojho vystúpenia upozornil aj na problém narastajúceho extrémizmu. „Proti extrémistom nemôžete zvíťaziť tak, že sa vydáte ich smerom,“ povedal.

Chmel sa kriticky vyjadril aj k referendu. S myšlienkou referenda prišiel predseda vlády Fico, ktorý povedal, že ak v Európskej únii prejdú kvóty, je pripravený mať o nich referendum. Chmel pripomenul, že európske právo je nadradené národným zákonom. „Referendum v sebe nesie jedinú istotu – že rozdelí spoločnosť a narastie extrémizmus,“ myslí si Chmel.

Martin Fedor (nezaradený) označil tému referenda o migrantoch ako „vylamovanie otvorených dverí“, keďže na odmietavom postoji ku kvótam sa zhodujú všetky relevantné strany. „Referendum by bol drahý a zbytočnú luxus,“ uviedol.

Fedor takisto hovoril o tábore pre migrantov na území Afriky, kde by sa oddeľovali utečenci, ekonomickí migranti a infiltrovaní islamskí extrémisti. Myslí si, že Slovensko by mohlo prijať prenasledovaných kresťanov, ale zároveň by sme sa na európskej úrovni mali zamerať na to, ako udržať migrantov od brehov Európy.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #kvóty pre cudzincov