Vládny špeciál získal povolenie na odlet do tuniského Monastiru

Slovenský vládny špeciál získal povolenie tuniských úradov na prelet a pristátie na letisku v tuniskom Monastire. Ako informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano, vládne lietadlo odletí približne v sobotu o 19:00, čo znamená, že by mal na Slovensku opäť pristáť medzi v nedeľu 1:30 - 2:00.

27.06.2015 09:54 , aktualizované: 18:58
TU-154, vládny špeciál Foto: ,
Vládny špeciál TU-154.
debata (19)

Na letisku v Monastire čaká na prílet vládneho špeciálu 107 slovenských občanov zo 160, ktorí prejavili záujem o predčasné ukončenie svojej dovolenky. Ako ďalej povedal v sobotu na brífingu v Bratislave hovorca rezortu diplomacie, slovenské vládne lietadlo spolu s posádkou bolo na odlet pripravené od piatkového podvečera, keď zasadol krízový štáb a vyhodnotil situáciu. Avšak až doteraz čakalo na povolenie na prílet a pristátie od tuniskej strany.

Na letisku sa so slovenskými dovolenkármi nachádza i konzul z nášho zastupiteľského úradu v egyptskej Káhire, kde komunikuje s delegátmi slovenských cestovných kancelárií. Konzul prišiel do Tuniska na základe pokynu šéfa rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka. Kapacita vládneho špeciálu je od 110 do 114 miest. „Sme samozrejme pripravení niekoľkokrát lietadlo otočiť, aby sme všetkých dopravili na Slovensko,“ zdôraznil Stano.

Medzi obeťami piatkového útoku v tuniskom meste Súsa neboli žiadni slovenskí občania.

Z Tuniska sa chce predčasne vrátiť 160 Slovákov

Záujem o predčasný návrat z Tuniska podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Petra Stana prejavilo 160 ľudí. „Vládny špeciál je pripravený vyštartovať okamžite, ako získame povolenie na prelet a pristátie v Tunisku, čo vzhľadom na vysoký počet letov do krajiny aj z nej istý čas trvá,“ uviedol Stano.

Ako ďalej uviedol, ministerstvo vďaka systému dobrovoľnej registrácie vedelo o 160 Slovákoch v Tunisku, napokon z komunikácie s cestovnými kanceláriami zistili, že ich je tam viac ako 600.

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča Slovákom cestujúcim do zahraničia registrovať sa na ich stránke. Vďaka tomu sa ministerstvo so Slovákmi v zahraničí dokáže rýchlejšie spojiť v prípade, ak sa niečo stane, alebo ich včas varovať.

Takmer 40 obetí si vyžiadal piatkový útok na jeden z turistických hotelov na pobreží v blízkosti tuniského mesta Súsa. S odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra o tom informovala agentúra Reuters. Medzi obeťami je najmenej jeden útočník.

Podľa informácií z bezpečnostných zdrojov bol muž vyzbrojený samopalom typu Kalašnikov. Podľa tuniských médií sa streľba odohrala na pláži pred jedným z hotelov. Tuniské médiá incident označili za teroristický útok.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #slováci #Tunisko #teroristický útok #vládny špeciál