Rezort zahraničia radí dovolenkárom ostražitosť

Letoviská v niektorých moslimských krajinách nie sú bezpečné pred útokmi teroristov, varujú experti. Aj keď bol piatkový útok na tuniské letovisko Súsa podľa bezpečnostného analytika Andora Šándora útokom osamelého vlka, nevylučuje, že podobné sa ešte môžu zopakovať nielen v Tunisku, ale aj v Egypte.

28.06.2015 20:00 , aktualizované: 22:32
debata (14)

Z hľadiska bezpečnosti sú na tom podľa neho lepšie letoviská v krajinách ako Spojené arabské emiráty či Turecko. Podľa bývalého šéfa českej vojenskej rozviedky Šándora útok spáchal typický mladý Tunisan silne ovplyvnený islamským štátom.

Práve z Tuniska odišlo podľa experta do armády Islamského štátu z arabských krajín najviac mladých mužov – až 3-tisíc. On osobne neodporúča ísť do Tuniska na dovolenku. Podľa neho Islamskému štátu, ktorý sa k piatkovému útoku prihlásil, ide o destabilizáciu krajín v jeho susedstve.

„Útok v Tunisku je nasmerovaný aj na destabilizáciu tamojšej vlády. Tých 38 mŕtvych bude mať nepochybne vplyv na turistiku, ktorá je hlavným príjmom peňazí do ekonomiky,“ povedal expert. Predpokladá, že nedostatočné príjmy do rozpočtu znemožnia tuniskej vláde posúvať sa k lepšej forme vlády a tým aj k lepšiemu životu pre ľudí. Cieľom radikálov je preto, aby sa Tunisko stalo krajinou chaosu, upozornil Šándor.

Asociácia cestovných kancelárií zatiaľ nepotvrdila, že by dovolenkári hromadne rušili zájazdy do Tuniska. „Niektoré cestovné kancelárie zrušili zájazdy na najbližšie termíny, iné zase ponúkajú bezplatné prebukovanie leteniek do iných destinácií. Je to individuálna vec každej cestovky. Dovolenkár by sa mal informovať priamo v tej svojej,“ uviedol generálny sekretár asociácie Ivan Schwarz.

Cestovné kancelárie podľa neho v krajine vyhodnocujú bezpečnostné riziko a na základe toho budú prijímať ďalšie opatrenia. Tie sa môžu pretaviť napríklad do rušenia zájazdov a klient bude mať právo na vrátenie peňazí v plnej výške.

Podľa Schwarza však dovolenkári nemajú momentálne právny nárok na to, aby jednostranne odstupovali od zmluvy „z titulu týchto udalostí“ bez storno poplatkov. Dodal, že cestovné kancelárie prijímajú opatrenia vzhľadom na maximálnu bezpečnosť a ešte je „príliš čerstvý čas, aby sa situácia generalizovala“.

Slovenský rezort diplomacie tiež nemení aktuálne cestovné odporúčanie pre Tunisko. Od začiatku júna rezort upozorňuje dovolenkárov, aby „zvážili nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí“. Tvrdí, že krajina je v zložitom transformačnom procese, čo prináša so sebou bezpečnostné riziká. Možnú zmenu odporúčania však ministerstvo nevylučuje.

„Ministerstvo odporúča dovolenkárom v Tunisku vysokú ostražitosť a rešpekt k pokynom bezpečnostných zložiek a hotelového personálu,“ povedal hovorca rezortu Peter Stano. Podľa neho jedným zo zákerných aspektov terorizmu je, že sa nedá odhadnúť, kedy a kde udrie. Slovenské ministerstvo preto situáciu vyhodnocuje v komunikácii s ďalšími partnermi v rámci Európskej únie.

Na svoje internetovej stránke ministerstvo zahraničia tiež uvádza, že neodporúča cestovať do regiónov hraničiacich s Alžírskom a Líbyou. Za bezpečné sú podľa portálu považované zóna prímorských letovísk a hlavné mesto Tuniska.

Naopak, britské ministerstvo zahraničia na svojej internetovej stránke varuje, že v Tunisku môžu hroziť ďalšie teroristické útoky na letoviská podobné tomu z piatka. Medzi obeťami teroristu bolo doteraz identifikovaných aj viacero britských občanov.

Bezpečnostný expert Šándor pripomenul, že po januárovom teroristickom útoku v Paríži na redakciu Charlie Hebdo prišlo k zvýšeniu bezpečnostných opatrení, ale tie sa nedajú udržiavať donekonečna. „Aj v Tunise po marcovom útoku v múzeu Bárdá zaviedli Tunisania bezpečnostné opatrenia, ale to je bohužiaľ realita dnešného sveta, že nie sme schopní zaistiť každému občanovi stopercentnú bezpečnosť,“ poznamenal Šándor.

Podľa neho neexistuje žiadna garancia, že sa takéto útoky nebudú opakovať a pokiaľ ide o dovolenkovú destináciu, je najlepšie nejsť nebezpečenstvu oproti. „Ak si môžeme vybrať, radšej ako do Tunisu ísť do Španielska alebo Chorvátska,“ myslí si expert.

Šándor doplnil, že aj keď letoviská v Tunisku alebo v Egypte budú odteraz lepšie zabezpečené, čo je to za dovolenku, „keď na pláži spolu s dovolenkujúcimi hliadkujú po zuby ozbrojení policajti“.

Z Tuniska sa od piatka vrátili desiatky dovolenkujúcich Slovákov. Vyše dve stovky doviezol vládny špeciál, ktorý sa od soboty dvakrát otočil. Niektorí dovolenkujúci sa v krajine rozhodli zostať, ďalší priletia chartrovými letmi z tejto krajiny v pondelok.

Viaceré slovenské cestovné kancelárie zabezpečovali pre asi 6-tisíc Slovákov v Tunisku dovolenku na túto sezónu. Od piatka, keď útočník na tuniskej pláži zabil 38 ľudí, opustilo krajinu podľa tuniského ministra cestovného ruchu asi 3-tisíc turistov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #varovanie #ministerstvo zahraničných vecí #teroristická hrozba