Žiaci dostanú príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy

Štát bude od 1. januára 2016 prispievať školám na žiakov, ktorí sa zúčastnia v škole v prírode alebo na lyžiarskom výcviku. Umožní to novela školského zákona, ktorú v utorok schválil parlament. Ide o jedno z 15 opatrení, ktoré sa nachádza v sociálnom balíčku Smeru. Ten schválil májový snem strany.

30.06.2015 18:28
debata (5)

Návrh, ktorý predložil poslanec za Smer Ľubomír Petrák, vytvára možnosť poskytnúť príspevok na organizovanie školy v prírode v základnej škole a na organizovanie kurzov pohybových aktivít v prírode v školách pripravujúcich na povolanie (základnej škole, strednej škole vrátane špeciálnych škôl). Výška príspevku na žiaka bude závislá od disponibilných zdrojov ministerstva školstva a ministerstva vnútra vyčlenených na tento účel a počtu žiakov v príslušných ročníkoch škôl.

„Cieľom tohto návrhu je zvýšiť kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu v školách, a to účasťou žiakov na uvedených aktivitách,“ povedal Petrák s tým, že príspevok je určený len na uvedený účel. Pre adresnosť príspevkov môže škola príspevky použiť len jedenkrát za celé štúdium na žiaka príslušného druhu školy.

Robert Fico na sneme avizoval, že vláda poskytne príspevok na úhradu časti poplatku za pobyt žiakov piatych ročníkov základných škôl na školy v prírode 100 eur, žiakov siedmych ročníkov základných škôl a študentov tretích ročníkov stredných škôl na lyžiarske kurzy v sume 150 eur. Takýto príspevok má získať 120-tisíc žiakov a študentov.

Školy budú môcť zriaďovať špecializované triedy

Základné školy budú mať možnosť so súhlasom zriaďovateľa zriadiť špecializovanú triedu. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú v utorok schválil parlament. V špecializovanej triede by sa mali vzdelávať žiaci, ktorí nemajú predpoklad úspešne zvládnuť obsah vzdelávania príslušného ročníka.

Žiaka do špecializovanej triedy podľa novely zaradí riaditeľ školy na návrh triedneho učiteľa po vyjadrení výchovného poradcu a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu žiaka na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden školský rok. Špecializovanú triedu možno zriadiť pre najmenej štyroch žiakov a najviac ôsmich žiakov z jedného alebo viacerých ročníkov. Špecializovaná trieda sa zruší, ak sú v nej menej ako štyria žiaci.

Triedna kniha sa podľa vládneho návrhu bude môcť viesť aj v elektronickej forme, aby sa znížila administratívna záťaž súvisiaca s vytváraním písomnej verzie. Aby však bola zabezpečená registratúra a jej uchovávanie, elektronická triedna kniha sa musí najneskôr na konci školského roka vytlačiť, podpísať a opatriť odtlačkom pečiatky školy. Terajšia právna úprava vedenie triednej knihy aj v elektronickej forme neumožňovala.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh Árpáda Érseka (Most-Híd). Návrh o rok posúva účinnosť ustanovenia zákona, ktorým sa upravujú minimálne počty žiakov v triede základnej školy. Málotriedne školy sa mali rušiť od 1. septembra, Érsek pre nich získal ešte rok.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #škola v prírode #lyžiarsky výcvik #špeciálne triedy