Verejnosť môže používať elektronický register adries

Verejnosť má od dnešného dňa k dispozícii elektronické služby registra adries. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor ministerstva vnútra, register obsahuje informácie o všetkých adresách, adresných bodoch, bytových a nebytových budovách na celom území Slovenska. Register neposkytuje údaje o majiteľoch budov či pobytoch osôb v nich.

02.07.2015 16:21
debata

Verejnosti register poskytuje údaje, ktoré napríklad identifikujú umiestnenie hlavného vchodu, prípadne ďalších vstupov do budovy, ak im bolo určené orientačné číslo. Nájdené údaje register zobrazí aj na mape. Dostupné údaje z registra môžu využívať štátne orgány, napríklad bezpečnostné a záchranné zložky, pošta pri doručovaní zásielok, podnikateľská sféra a v neposlednom rade aj občania v situáciách, pri ktorých potrebujú overiť či zistiť presnú lokalitu adresy.

Služby registra sú v elektronickej podobe dostupné na stránkach www.slovensko.sk a www.portal.minv.sk. Občania môžu prostredníctvom elektronického registra napríklad požiadať o podrobné údaje o adrese alebo si overiť údaje o adrese. Požiadať môžu aj o tzv. dataset, čiže súbor údajov o adresách obce alebo jej častí podľa vlastných zvolených kritérií, ktorý systém doručí žiadateľovi v štruktúrovanej forme do e-mailovej schránky. Pre využitie tejto služby je však potrebné, aby bol občan držiteľom aktivovaného elektronického občianskeho preukazu s čipom.

Štátne orgány rovnako ako podnikatelia môžu mať na výkon svojej činnosti údaje z registra adries dostupné neustále a aktualizovane. O takýto prístup je potrebné oficiálne požiadať ministerstvo vnútra, ktoré ako správca registra s každým žiadateľom prerokuje spôsoby prístupu podľa technických možností oboch strán.

debata chyba