Zmrzlina: Niekomu chutí točená, inému zase maková

Kedysi si na nej mohli pochutnávať len mocní vládcovia starého Ríma. Teraz je zmrzlina vyhľadávanou spásou, ktorá pomáha znášať letné horúčavy. Jej milovníci tvrdia, že jedna nikdy nestačí...

08.07.2015 11:30
zmrzlina Foto: ,
Zmrzlina chutí v každom veku, tým najmenším musí stačiť kornútik.
debata (1)

Podľa prieskumu, ktorý robila spoločnosť GfK, Slováci najviac obľubujú klasické príchute, vanilkovú a čokoládovú. Prieskum sa týkal nákupu zmrzlín v obchodoch, ale rovnaké príchute zrejme dominujú aj v stánkoch so zmrzlinou. Okrem nich je v ponuke neuveriteľné množstvo ďalších príchutí.

V trenčianskej zmrzlinárni, ktorá si dala do názvu Poctivá remeselná zmrzlina, je veľkým hitom maková zmrzlina. Vyžiadali si ju samotní zákazníci, vraveli, že niekde ju už vyskúšali a chutila im. Zmrzlinárom v tejto prevádzke je Talian Andrea Boasso – a v Taliansku mak takmer nepoužívajú. Vypracoval si však vlastný recept na makovú zmrzlinu, ktorú považuje za slovenskú špecialitu.

„Zmrzlinár v Taliansku je remeslo, tam sú na to aj školy. Zmrzlina je poctivá v tom, že nedávame žiadne náhrady, ale originálne suroviny, skutočné pistácie, pravý kokos, vanilku používame zo struku.

A remeselná je v tom, že zmrzlinár si vie vytvoriť svoj recept, nie je závislý od polotovarov. V ponuke máme napríklad aj čokoládovú zmrzlinu s čili. Človek by sa čudoval, ale kupujú ju hlavne ženy,“ vraví Zuzana Dolinská, manželka talianskeho zmrzlinára.

Na každý druh zmrzliny má zmrzlinár iný recept, nepoužíva spoločný základ, ktorý by potom prifarbil, dochutil a pridal arómu. V každej je iný obsah cukru, podľa toho, aké sladké je ovocie. Dá sa vyrobiť aj zmrzlina bez cukru, vhodná pre diabetikov. Dosladzujú ju stéviou, tzv. sladkou trávou.

Výroba zmrzliny trvá približne hodinu, záleží na druhu. Pri teplote 90 stupňov Celzia sa pasterizuje a vzápätí sa v priebehu desiatich minút schladí na mínus deväť stupňov.

„Čo robí zmrzlinár v zime? Vezme si dovolenku a ide do Talianska pozrieť svoju rodinu a chodí sa vzdelávať. Je tam veľtrh pre zmrzlinárov, robia sa tam pre nich rôzne kurzy,“ dodala Dolinská, ktorá je so svojím manželom na Slovensku tretiu sezónu.

Mnohí ľudia si s nostalgiou spomínajú na veľké skriňové stroje na zmrzlinu. Tá sa do kornútikov nenaberala odmerkou, ale čapovala sa z kohútikov. Tieto stroje neponúkali veľa druhov, zvyčajne dva. Plus miešanú.

„Točená zmrzlina v meste mi chýba, je to nostalgia. Ako všetko, čo sa viaže k rokom minulým a rokom mladosti. Chýbajú mi aj zmrzlinári na trojkolesových bicykloch s veľkou nádobou na zmrzlinu vpredu a s tým ich pokrikovaním a pospevovaním,“ vraví šesťdesiatnik Ladislav Pavlík z Trenčína.

V centre mesta točenú neponúkajú. Jeden stánok stojí pred budovou trenčianskeho Tesca. Predáva v ňom 22-ročná Barbora Lalíková z Veľkých Bieroviec. „Veľa zákazníkov hovorí, že im to pripomína staré časy, vraj ich vracia do detských čias. Máme len čokoládovú a vanilkovú, ľudia pýtajú aj pistáciovú a ovocnú, kedysi vraj bývali aj také. Aj mne osobne chutí viac točená zmrzlina, je taká jemnejšia, krémovejšia,“ vraví Barbora Lalíková.

Kvalitu zmrzliny, ale hlavne jej zdravotnú bezpečnosť, kontrolujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. Trenčianski hygienici tento rok zistili už niekoľko prípadov, keď odobraté vzorky nevyhovovali hygienickým normám. Príčinou bolo použitie nepovolených prímesí, takzvaných azofarbív.

„Vedeckými štúdiami bolo dokázané, že azofarbivá znižujú pozornosť detí, dokonca môžu vyvolať až agresivitu. V šiestich prípadoch sme zachytili ich použitie u výrobcov. Bolo začaté správne konanie a podnikateľom hrozí pokuta podľa zákona o potravinách od 500 do 200 000 eur,“ vysvetlila Ľudmila Bučková, hlavná hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne.

V súvislosti so zmrzlinou sa ľudia často obávajú, že sa môžu nakaziť salmonelózou. Podľa Ľudmily Bučkovej je toto riziko minimálne, aspoň v regióne, ktorý kontroluje. Prevádzkovatelia nepoužívajú na výrobu zmrzliny surové vajíčka, ale polotovar, ktorý je pasterizovaný. Za posledných desať rokov v trenčianskom regióne hygienici nezaznamenali ani jeden prípad salmonely v zmrzline.

Na Slovensku hygienici k dnešnému dňu odobrali a laboratórne vyšetrili 630 vzoriek zmrzliny, pričom nevyhovelo 85 vzoriek, teda 13,5 percenta. Dôvodom bola najmä mikrobiologická kontaminácia, keď v 67 vzorkách bol zvýšený počet kvasiniek a koliformných baktérií. Sedemnásť vzoriek nevyhovelo pre farbivá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Trenčín #zmrzlina