Europarlament zdvihol prst

Do hry o podobu obchodnej dohody s USA vstúpil Európsky parlament. Požaduje vniesť viac svetla do prípravy dohody a neoslabovať štandardy, ktoré platia v EÚ. Dôsledne by mali byť chránené práva spotrebiteľov či zamestnancov.

09.07.2015 12:00
Európsky parlament, TTIP Foto:
Za odporúčania k dokumentu o TTIP hlasovalo 436 poslancov Európskeho parlamentu, proti bolo 241 a 32 sa zdržalo. Snímka je zo zasadania 7. júla.
debata (8)

Odporúčania europoslancov však nie sú pre vyjednávačov Európskej komisie záväzné. Je len na nich, či ich zohľadnia pri rokovaniach s americkou stranou.

Za odporúčania k dokumentu o Transatlantickom investičnom a obchodnom partnerstve (TTIP), ako sa dohoda s USA nazýva, v stredu hlasovalo 436 poslancov, proti bolo 241 a 32 sa zdržalo. „Ak má byť globalizácia prínosná pre občanov, nemôže byť ponechaná len v rukách vyjednávačov. Preto sme pripravili toto uznesenie a stanovili zásady pre druh obchodnej dohody, ktorú by Komisia mala uzatvoriť,“ povedal spravodajca Bernd Lange z tábora európskych socialistov s tým, že europarlament dal návod, akú dohodu chce, lebo inak ju odmietne.

Je to typ dohody, pri ktorej platí, že pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič.
Radovan Geist, analytik

Okolo odporúčaní pre eurokomisiu bola široká debata. Hlasovať sa o nich malo už v júni, ale pre veľké množstvo pozmeňujúcich návrhov sa rozhodovanie pléna odložilo na júl. A čo debata ukázala? Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová zo Smeru povedala, že rastie počet poslancov, ktorí stále odmietajú TTIP v podobe, v akej je aktuálne vyrokovaná. Podľa europoslanca Miroslava Mikolášika z KDH je treba udržať vysoké štandardy EÚ v oblasti životného prostredia a zdravia, ktoré sú dnes vzorom pre celý svet, aj keby dohoda nemala byť prijatá.

Zmluva má obsahovať aj kontroverzné body. Príkladom sú súkromné arbitrážne súdy, ktoré majú chrániť investície. Problémom je, že sa tak môže oslabiť postup vlád pri presadzovaní verejného záujmu. Europarlament však v stredu odporučil arbitrážne súdy z dohody vynechať. Nahradiť by ich mal verejný súd s verejne vymenovanými sudcami vrátane mechanizmu odvolania sa.

Analytik Radovan Geist z portálu EurActiv.sk však upozornil, že dnes je ešte ťažké povedať, čo v zmluve TTIP bude a čo nie. „Je to typ dohody, pri ktorej platí, že pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Americká strana povedala, že pre ňu nedáva zmysel zmluva bez arbitrážnych súdov,“ povedal analytik.

V prijatých odporúčaniach europoslancov sa tiež hovorí, že nemôže dôjsť k dohode v oblastiach, v ktorých sa americké štandardy výrazne líšia od štandardov platných v EÚ. Ide o normy upravujúce povoľovanie chemikálií, geneticky modifikovaných organizmov, používania hormónov u hovädzieho dobytka alebo využívanie chemických látok, ktoré narúšajú endokrinný systém.

Aj keď odporúčania pre eurokomisiu nie sú záväzné, Geist nevylúčil, že v dohode sa nakoniec objavia aj kontroverzné veci s odôvodnením, že pre nezhodu s čiastkovou vecou nie je možné potopiť celú dohodu, a preto sa snaží europarlament vstupovať do jej prípravy už teraz.

O dokumente TTIP sa vyjednáva už od roku 2013. Rozhovory boli utajené, až po kritike sa informácie o ňom začali sčasti sprístupňovať. Konečný text dohody bude musieť schváliť europarlament.

Monika Flašíková Beňová je za to, aby išlo o zmiešaný typ zmluvy a teda, aby o nej rozhodovali aj národné parlamenty členských štátov únie. „Zmluva zásadne zmení štruktúru hospodárstva a ovplyvní sociálnu politiku,“ podotkla. Zmluvu TTIP sa s veľkou pravdepodobnosťou nepodarí vyrokovať do konca roka.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #TTIP #Transatlantická dohoda o obchode a investíciách