Harabinov senát zrušil väzbu pre Viliama Mišenku

Viliama Mišenku, ktorého polícia obvinila v prípade výbuchu v topoľčianskej firme Euromont z roku 2009, v stredu prepustil z väzby Najvyšší súd. Na neverejnom rokovaní trojčelnný senát pod vedením Štefana Harabina zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu.

15.07.2015 12:16 , aktualizované: 13:54
debata (42)

Podľa senátu Najvyššieho súdu dôvody väzby, pre ktoré vzal súd Mišenku do väzby, nie je možné akceptovať. Harabin tvrdí, že jeho senát nemohol rozhodnúť inak, pretože by porušil Štrasburgskú judikatúru, ale aj judikatúru Ústavného súdu.

„Tam sa tento obvinený bral do väzby, boli tam začaté paralelne viaceré trestné stíhania. V jednej veci bol vo väzbe, to bolo zastavené, potom hneď na to, ako bolo zastavené, bol vzatý do väzby v druhej veci. Všetko bolo robené na základe svedkov, ktorí zrejme účelovo vypovedali,“ upozornil Harabin tesne po rozhodnutí. Podľa Harabina sťažnosti Viliama Mišenku súd vyhovel z dôvodu, že vo väzbe strávil dokopy 29 mesiacov, aj keď podľa zákona bola pre neho prípustná väzba v dĺžke 27 mesiacov.

Mišenku poslal do väzby súd 3. júla. Dôvodom bola obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a tiež obava z pokračovania v trestnej činnosti. Väzbu požadoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Mišenkov obhajca podal proti nej sťažnosť. Úrad špeciálnej prokuratúry sa k veci nechcel vyjadrovať. „Keďže súd rozhodol na neverejnom rokovaní, nemáme o zrušení väzby žiadnu oficiálnu informáciu,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Najvyšší súd už doručil príkaz na prepustenie do Ústavu na výkon väzby a výkon trestu a odňatia slobody v Nitre, kde sa Mišenka nachádza.

Podľa Harabina neboli v prípade splnené väzobné podmienky. „Boli tam začaté paralelné trestné stíhania. V jednej veci bol vo väzbe, stíhanie bolo zastavené. Následne bol vzatý do väzby v druhej veci, tam bol oslobodený, a keď bol oslobodený, tak bol zobratý do tretej väzby,“ povedal Harabin.

Podľa Harabina senát nemohol rozhodnúť inak, pretože by porušil judikatúru Medzinárodného súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ako aj Najvyššieho súdu SR. Účelové delenie trestných vecí na viaceré časti je podľa Harabina nezdravou a nezákonnou praktikou. Podľa neho týmto rozhodnutím senát zabránil tomu, aby si Viliam Mišenka uplatňoval odškodné na Ústavnom súde SR alebo v Štrasburgu. „Boli sme povinní zabrániť ďalším škodám a nezákonnosti,“ dodal Harabin.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Mišenka #oslobodenie