Migrantov k nám presunú v troch vlnách

Prví migranti z tábora v rakúskom Traiskirchene k nám prídu ešte v priebehu júla. Bilaterálna dohoda o presune päťsto žiadateľov o azyl sa momentálne dokončuje. Na podpísanie rakúskou ministerkou vnútra Johannou Miklovou-Leitnerovou a jej slovenským rezortným partnerom Robertom Kaliňákom by mala byť pripravená na budúci utorok dopoludnia.

17.07.2015 14:00
debata (13)
Johanna Miklová-Leitnerová Foto: CC BY-SA 3.0
Johanna Miklová-Leitnerová Johanna Miklová-Leitnerová

Dohoda by mala predbežne platiť dva roky. Podľa nej 50 ľudí z preplneného azylového centra pri Viedni presunú na Slovensko ešte v júli, ďalších 200 má nasledovať v auguste a zvyšných 250 v septembri. Informácie o tom priniesla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na zdroje z rakúskeho ministerstva vnútra. Obe strany budú spolupracovať len v starostlivosti o utečencov. Azylové konanie budú naďalej viesť rakúske úrady.

Predpokladá sa, že Slovensko bude znášať náklady na stravovanie migrantov a prevádzku budov, kde budú umiestnení, pričom tiež poskytne kancelárske priestory pre sociálnych pracovníkov a právnych poradcov. Inú starostlivosť a bezpečnostnú službu bude hradiť rakúska strana. „Popri rakúsko-maďarskom spojenectve pre zabezpečenie srbsko-maďarskej vonkajšej hranice Európskej únie je to ďalšia dôležitá spolupráca s jednou z našich susedských krajín,“ uviedla Miklová-Leitnerová v stanovisku citovanom agentúrou.

Náš rezort vnútra túto dohodu komentovať zatiaľ nechce. „V tejto chvíli je predčasné hovoriť o tom, aké budú finančné náklady Slovenska, keďže presun žiadateľov o azyl sa ešte nezrealizoval,“ vyjadrila sa pre Pravdu Michaela Paulenová z ministerstva.

Ministerstvo nespresnilo, kam plánuje migrantov umiestniť. Môže ísť o útvar policajného zaistenia v Medveďove alebo o účelové zariadenie STU v Gabčíkove, kde si priestory prenajíma migračný úrad ministerstva vnútra. Obyvatelia Gabčíkova sa však príchodu utečencov obávajú. Proti ich prítomnosti v dedine spísali petíciu, doteraz ju podpísalo viac ako tritisíc ľudí. Okrem toho podľa prednostky obecného úradu Evy Vargovej miestni poslanci na 2. augusta vyhlásili referendum s otázkou, či ľudia súhlasia so zriadením dočasného utečeneckého tábora.

Dohoda o presune utečencov na Slovensko vyvolala ostrú kritiku aj zo strany rakúskych ľudskoprávnych organizácií a politikov. Rakúsko denne dostáva približne 200 žiadostí o azyl, preto prijatie 500 ľudí na Slovensko podľa rakúskeho prezidenta Heinza Fischera nie je riešením ich problémov, ale je to gesto.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Gabčíkovo #migranti #utečenecký tábor