Trópy vydržia do konca júla

Tohtoročný júl si zrejme vyslúži prívlastok najhorúcejší v histórii meteorologických meraní. Nová vlna vysokých teplôt je späť, cez víkend sa vyšplhajú až na 38 stupňov. Potom síce príde ochladenie, ale bude iba veľmi mierne, V Európe je stabilizované počasie a nič nenasvedčuje tomu, že by sa do konca mesiaca malo zmeniť.

18.07.2015 07:00
pocasie, teplo, horúčavy, leto Foto: ,
Na víkendové dni vydal SHMÚ pred horúčavami výstrahy prvého a druhého stupňa.
debata (2)

Na víkendové dni vydal SHMÚ pred horúčavami výstrahy prvého a druhého stupňa. Podľa Pavla Faška, klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, ani po víkende nie je pred nami dobrá perspektíva.

Najbližších 15 dní by u nás mali prevažovať tropické hodnoty, nad 30 stupňov Celzia. Paradoxne, v známych tropických letoviskách je teplota vzduchu teraz nižšia ako na Slovensku, napríklad v thajskom Phukete bolo v piatok 28 stupňov, na indonézskom ostrove Bali 26 a vo Varadere na Kube 23 stupňov Celzia.

V sobotu a v nedeľu má byť u nás 37 až 38 stupňov. Slovensko v minulosti zažilo aj vyššie teploty, pred ôsmimi rokmi teplomery ukazovali na niektorých miestach takmer 40 stupňov. V Želiezovciach 18. júla 2007 namerali 39,9 stupňa, v Žihárci a Hurbanove 39,6 stupňa. Na druhý deň bolo v Rimavskej Sobote 39,3 stupňa, v Dolných Plachtinciach a vo Vysokej nad Uhom 38,5 stupňa.

Slovensko tohto roku zasiahla už tretia vlna... Foto: Pravda, Robert Hüttner
pocasie, teplo, horúčavy, leto Slovensko tohto roku zasiahla už tretia vlna extrémnych horúčav.

Klimatológ upozorňuje, že väčšina teplotných rekordov vznikla v poslednom štvrťstoročí. Z toho vyplýva, že dochádza k otepľovaniu, nie je iba pri maximálnej dennej teplote vzduchu, ale aj pri priemernej mesačnej či ročnej. „Je cítiť, že je teplejšie, ako bývalo v minulosti, a poznať to aj vo výsledkoch meteorologických meraní, nejde teda len o subjektívne pocity,“ zdôraznil Pavol Faško.

Horúčavy tento rok nedokážu zmierniť ani búrky, po ktorých neprichádza výrazné ochladenie. Faško to vysvetľuje teplotnými podmienkami v západnej Európe, odkiaľ k nám prichádza vzduch, ktorý nasleduje po poveternostnom fronte. V západnej Európe je ešte teplejšie ako u nás, takže ochladzujúci efekt prúdenia z toho smeru teraz neexistuje.

Nižšie teploty by však neprinieslo ani prúdenie zo severu. „V severnej polovici Škandinávie síce dosahuje teplota vzduchu cez deň 20 až 25 stupňov, ale aj keby studený vzduch prúdil zo severu, kým sa dostane k nám, tak v horúcom prostredí sa veľmi rýchlo ohreje. To je príčina dlhodobo nadnormálne teplého počasia,“ vraví Faško.

Ako bude?

  • Sobota Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť, popoludní ojedinele prehánky alebo búrky. Mimoriadne teplo. Denná teplota 33 až 37 stupňov.
  • Nedeľa Polooblačno, časom až oblačno. Miestami prehánky alebo búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne. Mimoriadne teplo. Denná teplota 33 až 38 stupňov.
  • Pondelok Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky. Denná teplota 28 až 33 stupňov.
  • Utorok Polooblačno, na severe až oblačno, v horských oblastiach ojedinele prehánky. Denná teplota 29 až 34 stupňov.
  • Streda Jasno až polojasno. Veľmi teplo. Denná teplota 30 až 36 stupňov.
  • Štvrtok Jasno až polojasno. Mimoriadne teplo. Denná teplota 31 až 37 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

Ako ďalej dodáva, toto leto je výnimočné tým, že u nás dominujú tlakové výše, a tie spôsobujú, že je tu málo oblačnosti, zrážok a dlhodobé sucho. Azorská tlaková výš so svojím výbežkom, ktorá sa prejavuje stabilným horúcim počasím v južnejších zemepisných šírkach, ako je Španielsko, Taliansko a Grécko, teraz ovplyvňuje počasie v strednej Európe. Spôsobuje to, že vlny horúčav zasahujú aj do takých regiónov, ako je južná časť Britských ostrovov a západná Európa.

Vysoké teploty majú aj štáty pri Baltickom mori. Napríklad v Litve dosahuje teplota vzduchu takmer 30 stupňov, čo pre tento región nie je bežné. Na pobreží Poľska alebo severného Nemecka by za normálnych okolností nemali byť na kúpanie priaznivé podmienky. Toto leto však tam však domáci nemusia cestovať za morom na juh. Z hľadiska počasia a teploty mora sú tam na kúpanie dobré podmienky.

V páľavách, aké sužujú Slovensko, ľudia často kolabujú, záchranári majú denne až 130 výjazdov. "Ohrození sú ľudia so srdcovo-cievnymi chorobami a seniori. Seniori bývajú často dehydrovaní, pretože nepociťujú pocit smädu, nemajú chuť sa napiť.

Ľudia odpadávajú nielen na kúpaliskách, kde sa opaľujú na prudkom slnku, ale aj na ulici, zvyčajne keď vyjdú z klimatizovanej miestnosti na slnko a utrpia teplotný šok," pripomína Boris Chmel, hovorca operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

Človeka, ktorý v horúčavách skolabuje, treba uložiť do tieňa a dať mu piť vlažnú vodu. Ak aj príde hneď k vedomiu, v žiadnom prípade netreba skúšať, či sa postaví. Ináč hrozí, že odpadne opäť. Ak neprichádza k vedomiu, je nutné zavolať záchranku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #horúčavy #SHMÚ #výstraha