Chorvátsko zostáva stále bezpečné

Nie je dôvod na obavy či rušenie naplánovanej dovolenky Chorvátsku. Ministerstvo zahraničných vecí upokojuje verejnosť a tvrdí, že Chorvátsko je bezpečné. Naša diplomacia takto reagovala po tom, čo sa na internete objavilo video džihádistov. V ňom hrozili útokmi na balkánske štáty.

18.07.2015 17:00
chorvátsko, dubrovník, leto, pláž, more Foto:
Pohľad na Dubrovník s vyhľadávanou mestskou plážou.
debata (7)

Za videom môže stáť propaganda, ktorej cieľom je vyvolať strach. Expert na terorizmus však pripomína, že aj takúto vyhrážku by mali úrady preveriť. Chorvátsko už dlhé roky patrí medzi naše najobľúbenejšie dovolenkové destinácie. Ročne ho navštívi asi pol milióna Slovákov.

Necelý mesiac od teroristického útoku v tuniskom letovisku Sousse, pri ktorom zahynulo 38 ľudí, teroristi stupňujú vyhrážky. Najnovšie na ich webovom portáli zverejnili video, v ktorom avizujú útoky na Balkán. Informáciu priniesol chorvátsky denník Jutarnji list. Video bolo neskôr odstránené a portál zablokovaný pre násilný obsah. Bola v ňom aj mapa, na ktorej boli vyznačené štáty bývalej Juhoslávie. Hrozby džihádisti smerovali najprv na Srbsko, potom Chorvátsko, Čiernu Horu, Bosnu a Hercegovinu a napokon Kosovo, Macedónsko a Albánsko.

Rezort diplomacie tvrdí, že naši občania sú v Chorvátsku v bezpečí. Nevidí dôvod na to, aby cestovanie do tejto krajiny obmedzil. „Chorvátske úrady v súvislosti s výhražným videom údajných členov tzv. Islamského štátu preverujú zdroje informácií na internete a zdôrazňujú, že bezpečnostná situácia a ochrana turistov sú pod dobrou kontrolou,“ reagoval hovorca ministerstva Peter Stano s tým, že cieľom extrémistov a radikálov je zastrašovanie a šírenie neistoty.

Pre krajiny Balkánu podľa neho ostáva v platnosti aktuálne cestovné odporúčanie, ktoré je na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí. „Z neho je jasné, že na Balkáne nie sú krajiny, kam by sme občanom cestovať neodporúčali,“ dodal Stano. Oslovené cestovné kancelárie potvrdili, že dovolenky nerušia, záujem o storno nie je ani zo strany klientov. Niektoré z nich informácie z videa považujú za klamstvo.

Turisti si prezerajú pamiatky v meste Zadar. Foto: SHUTTERSTOCK
chorvátsko, zadar, leto, dovolenka Turisti si prezerajú pamiatky v meste Zadar.

Záhreb sa nebojí

Hrozby islamistov Chorvátov nevystrašili. Médiá im venujú podstatne menšiu pozornosť ako vlne horúčav, ktorá trápi oblasť Jadranu. „Teroristická hrozba existuje, ale občania si môžu byť istí, že všetky súčasti bezpečnostného systému fungujú tak, aby ich znepokojovali čo najmenej a aby sa nenaplnili ciele takejto propagandy,“ povedal podľa agentúry HINA minister vnútra Ranko Ostojič. Úrady nezvýšili úroveň teroristickej hrozby, ktorá v Chorvátsku zostáva na treťom stupni zavedenom po januárových teroristických útokoch vo Francúzsku.

„Netreba sa báť,“ upokojil občanov šéf parlamentu Josip Leko. „Chorvátsko je veľmi dobre organizované, pokiaľ ide o obranu národných záujmov i vlastnej bezpečnosti,“ citovala ho HINA. Video, na ktorom islamisti hrozia dobytím Chorvátska i ostatných štátov bývalej Juhoslávie, bezpečnostné služby nepodcenili. Detailne ho analyzujú už od konca minulého týždňa, keď sa objavilo na YouTube.

„Pokúšajú sa zistiť totožnosť osoby na snímke,“ napísal denník 24sata. Spolupracujú pri tom so srbskou spravodajskou službou. Tá podľa belehradského denníka Blic dospela k záveru, že džihádista modifikoval svoj hlas, aby bol ťažšie identifikovateľný. Experti predpokladajú, že video nahrali islamisti zo Sýrie s najväčšou pravdepodobnosťou s pomocou stúpencov z Bosny.

(ik)

„Ako poznám Slovákov a Čechov, tí neprestali jazdiť ani do Tuniska, takže sa neobávam, že by zanevreli na obľúbenú destináciu, akou je Chorvátsko,“ pripomenul expert na terorizmus Andor Šándor. Dodal však, že každú vyhrážku, ktorá sa objaví v mediálnom či inom prostredí, treba brať vážne. „Na internete koluje veľa vecí, ktoré s realitou nemajú veľa spoločného a sú iba propagandou. Teraz je rad na príslušných úradoch, aby na vzniknutú situáciu adekvátne zareagovali,“ povedal expert.

Srbsko ani Chorvátsko nie sú destinácie, kde by Islamský štát podľa Šándora útočil. Môže však uspieť najmä v Kosove, Bosne a Hercegovine, kde môže mať viac prívržencov, keďže tieto krajiny sú nábožensky orientované rovnakým smerom. „V týchto prípadoch to vnímam ako možnú bezpečnostnú hrozbu pre Európu, ktorá je zároveň pomerne blízko Slovenska," podotkol Šándor.

Hrozby teroristických útokov vníma vážne Katarína (27) zo stredného Slovenska, ktorá má do Chorvátska na dovolenku vycestovať spolu s priateľom aj so sestrou druhý augustový týždeň. „Musím povedať, že mám obavu. Bojím sa, že bude v letovisku množstvo vojakov a dovolenku si neužijem v pohode,“ uviedla Katarína, ktorá ide do Chorvátska prvýkrát. Zájazd už majú zaplatený a neplánujú ho zrušiť. Všetkých sa chystá zaregistrovať v systéme pomoci pri cestách do zahraničia, ktorý je na internetovej stránke ministerstva zahraničných vecí.

Denník Pravda oslovil aj Slovenskú informačnú službu s otázkami, či zachytila hrozby islamistov v súvislosti s balkánskymi krajinami a či sú tieto krajiny bezpečné. Na otázky do uzávierky nereagovala. V súčasnosti sú podľa rezortu diplomacie len štyri krajiny, kde ministerstvo upozorňuje ľudí, aby v žiadnom prípade necestovali. Ide o Sýriu, Líbyu, Irak a Jemen.

Ako reagovali cestovné kancelárie

Denník Pravda oslovil 15 cestovných kancelárií s otázkou, čo si myslia o hrozbách džihádistov smerom k Balkánu. Odpovedali štyri.

Juraj Urban, riaditeľ CK PAXTOUR Slovakia
Zachytili sme tieto správy v tlači. Naozaj sa je veľmi ťažko vyjadriť, do akej miery je táto správa vôbec dôveryhodná a nakoľko sa zakladá na pravde. No situácia v súčasných dovolenkových destináciách je už aj tak dosť napätá a značne neprehľadná. Po atentátoch v Egypte a Tunisku, po zlej finančnej situácii v Grécku by už naozaj slovenskí klienti pomaly nemali ísť kam dovolenkovať. Turecko je momentálne preplnené, Taliansko vraj plné migrantov a Španielsko a Francúzsko je drahé, a tak preto väčšina našich turistov smeruje práve k Jadranu.

Nezaznamenali sme žiadosti o stornovanie či zmenu destinácie klientov, ktorí si zakúpili pobyt v Chorvátsku. V tejto sezóne cez našu cestovnú kanceláriu smeruje do Chorvátska okolo 500 klientov, a tak veríme, že vyhrážky o útokoch džihádistov zostanú len vyhrážkami a nič nepríjemné sa v Chorvátsku, ale ani inde, nestane. Možno aj z toho dôvodu zaznamenávame zvýšený záujem o pobyty pri mori v Slovinsku, ktoré je predsa podstatne bližšie k domovu. Situáciu, pravdaže, budeme ďalej sledovať a v prípade potreby aj adekvátne reagovať.

Ondrej Lipták, riaditeľ CK INTERMEDIAL
V prvom rade by som sa opieral o informácie zo serióznych chorvátskych médií. Naša cestovná kancelária organizovala zájazdy do bezpečnej zóny na Istriji ešte počas občianskej vojny, a osobne považujem momentálne celú oblasť Chorvátska za jednu z najbezpečnejších destinácií. Nemyslím si, že v čase, keď je najviac Slovákov na dovolenke v Chorvátsku a v Čiernej Hore, je správne vyvolávať psychózu strachu.

Obyvatelia všetkých republík bývalej Juhoslávie si zažili v prvej polovici 90. rokov svoje a bezpečnostné, policajné a vojenské zložky majú skúsenosti z občianskej vojny v rokoch 1992 – 1995 a nepochybujem o tom, že svoje krajiny ochránia pred nebezpečenstvom akéhokoľvek druhu. V každom prípade sa budeme riadiť pokynmi a odporúčaniami MZV SR, ktoré by vydalo v prípade, ak by niečo hrozilo. Dosiaľ sa nič také nestalo.

Jozef Sedlár, riaditeľ SENECA Tours
CK SENECA Tours bude naďalej ponúkať zájazdy do Slovákmi najobľúbenejšej destinácie ako doteraz. Informácie o videonahrávke pre nás neznamenajú o nič viac než fakt, že na novej fotografii miniplánety Pluto nie sú evidentné žiadne krátery. V Chorvátsku dovolenkovalo a bude dovolenkovať aj v tomto roku niekoľko desiatok tisíc slovenských turistov prostredníctvom našej cestovnej kancelárie.

Róbert Žeber, konateľ CK HECHTER SLOVAKIA
Všetky tieto správy považujeme za zámerne vykonštruované s cieľom navodiť strach u obyvateľstva a nejakým spôsobom poškodiť Chorvátsko a iné susedné balkánske krajiny a pripomenúť im, kto je tam pánom geopolitickej situácie. Tieto informácie pre nás znamenajú len hromadu lží… Viete, jedna pani povedala, tentoraz to bolo z nejakého „dôveryhodného“ zdroja a takých zdrojov ministerstvá propagandy každý deň vyrobia, koľko potrebujú.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Chorvátsko #Islamský štát #teroristická hrozba