Ženy na policajnom videu si potrpia na svoj zovňajšok

Testovanie policajných odevných kamier má zaujímavý priebeh. Na jednej strane pomohlo dokázať podvod vodiča, prinieslo však aj úsmevné momenty. Ľudia, ktorých policajti kontrolovali, sa často predvádzali, pretože sa cítili ako v televízii.

23.07.2015 13:00
TB policajne prezidium, prezentacia odevnych... Foto:
Prvých šesť kamier, ktoré majú policajti uchytené na uniformách, sa momentálne testuje v troch krajoch Slovenska.
debata (5)

Odevné kamery, ktoré na prvý pohľad pripomínajú vysielačky, už tri týždne skúšajú na území Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja. „Sú tam väčšie sociálne vylúčené skupiny, u ktorých sa robia zásahy a požaduje sa, aby sa z nich robili záznamy. V súčasnosti testujeme šesť kamier,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Cieľom testovacej prevádzky je vychytať muchy prístrojov od rôznych dodávateľov a zistiť, ktorý z nich je vyhovujúci a spĺňa potrebné parametre. Kamera sa totiž musí dať uchopiť na rôzne časti policajnej rovnošaty, na prilbu, vestu, ale aj polokošeľu v lete. Okrem toho musí dokonale zaostrovať a vyhotovovať zábery v každom počasí. Definitívne by mali byť policajti vybavení kamerami do dvoch rokov.

„Zavedenie tohto technického prostriedku do výkonu služby nie je jednoduché. A nie je možné ho urobiť zo dňa na deň, ako si to mnohí laici predstavujú,“ vysvetlil Gašpar, prečo je na skúšanie kamier potrebný jeden rok. „Musíme si otestovať veľkosť zaznamenaných dát, výdrž batérie. Dôležitá je tiež kvalita záznamu v rôznych svetelných podmienkach. Sneženie či dážď môžu mať na jeho kvalitu vplyv,“ upozornil Gašpar.

Okrem toho musí kamera vyhotovovať šifrované záznamy, ktoré nie je možné prehrať na bežných počítačoch. Pre lepšiu objektivitu musí kamera uložiť aj 30-sekundový záznam pred jej zapnutím, teda keď ešte bola v režime spánku. Nedostatky, ktoré zistia, budú polícii slúžiť na zadanie presných kritérií v prípade verejnej súťaže.

Z používania snímacích zariadení už majú prvé závery. „Skúsenosti hovoria o tom, že kamery budeme musieť alternatívne umiestniť buď na úroveň pása alebo ramena,“ hovorí policajný prezident. Bude to záležať od zákroku, ktorý kamera sníma.

Polícia zároveň zisťuje aj reakcie občanov na to, že budú na zázname. Policajt im túto skutočnosť bude musieť oznámiť. Niektoré testované kamery však majú displej a na ňom sa ľudia vidia. „Keď to občania zistia, snažia sa do kamery upravovať a predvádzať sa. Cítia sa, ako by boli v televízii,“ priblížil Jozef Valocký, riaditeľ odboru akvizícií a inovácií policajného prezídia. Podľa neho najčastejšie takto reagujú ženy.

Kamera strážcom zákona pomohla aj pri bežnej kontrole dokladov, ktorá sa zvrhla na osočovanie policajtov. Keď hliadka zastavila vodiča, ktorý pri sebe nemal potrebné papiere, miesto toho, aby si vinu priznal, slovne zaútočil na policajtov a z miesta kontroly odišiel. Policajti ho prenasledovali, ale keď ho dolapili, za volantom sedela už jeho manželka. Tá doklady pri sebe mala. Záznam však potvrdil, že pri kontrole za volantom sedel jej manžel.

Nahrávky z odevných kamier budú môcť využiť aj bežní ľudia, ktorí napríklad nebudú so zásahom polície spokojní. Materiál si však budú musieť vyžiadať od prokuratúry alebo súdov.

Koľko kamier polícia potrebuje, zatiaľ nevie. „Keď príde na miesto dvojčlenná hliadka, jeden z nich by mal mať kameru. Výsledkom testovacej prevádzky by mal byť aj počet, koľko kamier potrebujeme,“ uviedol Gašpar. Jeden takýto prístroj podľa Valockého stojí od 800 do 1 200 eur. Už dlho ich využívajú aj v Holandsku či vo Veľkej Británii.

Chýbajúce kamery u policajtov niekoľkokrát kritizovala aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Naposledy im vyčítala, prečo ich nemali pri zásahu v obci Vrbnica, kde podľa nej policajti použili neprimeranú silu a porušili ľudské práva 15 osôb.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #kamery #policajné uniformy