Harabin: Zrušenie môjho senátu je trest

Po kritike rozhodnutí senátu Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina by mohol jeho senát skončiť a rovnako sa hovorí aj o možnom konci Harabina na čele Trestnoprávneho kolégia. Podľa Harabina by jeho odvolanie z čela kolégia bolo skvelou myšlienkou, pretože by mal podľa vlastných slov viac času na odhaľovanie nezákonnosti v konaní ministrov.

06.08.2015 11:00
Harabin Foto: ,
Štefan Harabin.
debata (28)

Čo hovoríte na to, že by senát, ktorý vediete, mal skončiť vďaka zmene rozvrhu práce?
Zrušenie senátu je trest za právny názor vyjadrený v rozhodovaní. Výkonná moc a politici nemôžu diktovať sudcom rozsudky. Ak to predsedníčka urobí, stane sa potom prvou predsedníčkou Najvyššieho súdu, nie v EÚ, ale na celom svete, ktorá na želanie a pokyn ministra vnútra svojvoľne zruší funkčný a nezávisle rozhodujúci senát. Bude existovať dôvod na domnienky, že aj preto sa stala, po nechutných politicko-personálnych zásahoch Smeru do Súdnej rady, predsedníčkou. Pokiaľ predsedníčka nakoniec podpíše politickú zmenu rozvrhu práce, mala by predsedníčka Súdnej rady podať na ňu disciplinárny návrh za podriadenie Najvyššieho súdu ministrovi vnútra a za hrubý zásah do sudcovskej nezávislosti. Keby to urobil Harabin, určite by návrh podala.

Dôvodom majú byť rozhodnutia vášho senátu, ktoré sa týkali napríklad oslobodenia policajtov preto, lebo policajná inšpekcia nemá oporu v zákone. Vnímate to ako dôvod na koniec vášho senátu v zložení Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský?
Nie je prijateľné, aby politici na čele s ministrom vnútra diktovali, ako majú sudcovia rozhodovať a aby podľa ich želania predseda súdu menil rozvrh práce. Je to barbarský zásah politickej moci do nezávislosti moci súdnej. Slovenská republika, by mala poďakovať senátu 1To, že prvý poukázal na nezákonnosti. Pán Čižnár by mal v rámci dozoru nad zákonnosťou v prípravnom konaní okamžite urobiť všetky kroky na odstránenie nezákonnosti ohľadom politickej inšpekcie, a tým minimalizovať z toho plynúce škody i na nemajetkových satisfakciách.

Prečo ste doteraz nezvolali Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu, aby sa zjednotili rozdielne rozhodnutia senátov o zákonnosti, resp. nezákonnosti policajnej inšpekcie?
Všetky súdy, sudcovia, predsedovia kolégií, ale aj predsedovia súdov sú podľa ústavy povinní rešpektovať Dohovor aj judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva. Dôvod na zvolanie kolégia o nezákonnosti politickej inšpekcie nie je prítomný, lebo „Štrasburg“ už tento problém vyriešil, o čom bola predsedníčka súdu informovaná osobne na porade 27. júla 2015. Pokiaľ predsedníčka zvolá kolégium na popud politikov, znamená to, že nemieni rešpektovať ústavu.

Ako sa pozeráte na možnosť, že by vás sudcovia odvolali z pozície predsedu Trestnoprávneho kolégia?
Je to skvelá myšlienka. Budem mať viacej času na rozhodovanie, a tým i na odhaľovanie nezákonnosti v konaní ministrov.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Senát #Štefan Harabin #odvolanie Harabina