Paluda: Minimálne polovica od Harabina odskočila

Sudca Najvyššieho súdu a člen Trestnoprávneho kolégia Peter Paluda si myslí, že Štefan Harabin môže skončiť ako šéf kolégia. Záleží však, ako sa zachovajú niekdajší Harabinovi podporovatelia.

06.08.2015 11:00
Peter Paluda Foto:
Peter Paluda.
debata (19)

Viaceré rozhodnutia senátu vedeného Štefanom Harabinom vyvolali kritiku. Čo si myslíte o riešení, že by Harabinov senát skončil zmenou rozvrhu práce, s ktorým by mala prísť predsedníčka Najvyššieho súdu?
Ten krok ako začiatok konca éry Harabina ako sudcu považujem za správny.

Ako by sa technicky udiala zmena rozvrhu práce tak, aby Harabinov senát v zložení Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský ďalej nefungoval?
Tak, že ich rozdelia do iných senátov a ten senát môžu zlikvidovať. Nás je v súčasnosti v Trestnoprávnom kolégiu 17. Organizačne by sme sa mali členiť do 6 senátov a pritom jeden je stážistom, ktorý je dočasne na súd pridelený. To znamená, že keď sa odpočíta, máme 16 sudcov. Senát, kde je Harabin môže zostať napríklad neobsadený. Alebo sa to dá urobiť tak, že k Harabinovi sa pridajú iní sudcovia. Najoriginálnejšie by to bolo tak, aby Harabin nezostal riadiacim predsedom senátu, pretože pri právomociach riadiaceho predsedu senátu môže narobiť najviac škody.

Tieto zmeny musí schváliť Sudcovská rada Najvyššieho súdu?
Musí sa k tomu minimálne vyjadriť.

Kritické reakcie spôsobili najmä rozhodnutia Harabinovho senátu o oslobodení bývalých policajtov s argumentom o nezákonnosti policajnej inšpekcie. Je riešením zjednotenie rôznych rozhodnutí o tom, či má policajná inšpekcia oporu v zákone?
Je, pretože len čo sa prijme stanovisko, tak sú ním všetci viazaní a musia ho rešpektovať. Myslím si, že na septembrovom rokovaní Trestnoprávneho kolégia dôjde k zjednoteniu a vydaniu stanoviska. Predpokladám, že úspech bude mať rozhodnutie senátu Klimenta, Karabína a Szaba, že policajná inšpekcia má oprávnenie fungovať aj ako vyšetrovací orgán.

Sú úvahy, že by Štefan Harabin mal skončiť aj ako šéf Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu. Myslíte si, že ho sudcovia odvolajú z funkcie, ak taký návrh padne?
Ťažko povedať, to je hypotetické. Uvidí sa, ako sa rozhodnú jeho bývalí prívrženci, pretože podľa rečí, ktoré sú na súde, to vyzerá tak, že minimálne polovica od neho momentom nezvolenia za predsedu Najvyššieho súdu odskočila. Čiže boli to zištní podporovatelia, ktorí sa spoliehali, že pokiaľ bude predsedom, budú mať z toho úžitok, a len čo predsedom nie je, sú ochotní preskočiť na druhú stranu a hlasovať aj proti nemu. Za predpokladu, že by minimálne dvaja, traja ľudia z jeho tábora hlasovali proti nemu, tak predsedom Trestnoprávneho kolégia nezostane.

Trestnoprávne kolégium má 16 sudcov. Koľko hlasov bude potrebných na jeho odvolanie?
Z môjho pohľadu je to rozdelené zhruba na dve polovice. Dnes si myslím, že sedem alebo osem sudcov by malo hlasovať za jeho odvolanie, pokiaľ poznám názory kolegov. Potrebná je nadpolovičná väčšina, minimálne o jeden hlas navyše. Závisí to od toho, ako budú hlasovať Hudák, Šimonová, Dohňanský, Serbová, Šišková. To sú všetko ľudia, ktorí vyšli a stali sa hviezdami na Najvyššom súde zásluhou Harabina. Teraz bude záležať, ako budú ďaleko chcieť byť nevďační a, naopak ,zavďačiť sa niekomu inému.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Paluda #trestnoprávne kolégium #šéf kolégia