Čo nedokázala slovenská polícia, urobila česká

Líder extrémistického hnutia skončil v rukách polície až po tom, čo rečnil na mítingu v Česku. Údajný neonacista Marián Magát sa pritom na Slovensku dlhodobo prezentuje radikálnymi názormi, obdivom Tisa či popieraním holokaustu. Napriek tomu slovenská ruka zákona naňho nedosiahla.

10.08.2015 20:00
Marián Magát, demonštrácia, utečenci Foto: ,
Marián Magát (na snímke z júla 2014 v Bratislave) sa na Slovensku dlhodobo prezentuje radikálnymi názormi.
debata (129)

Počas víkendového pražského protestu proti imigrantom a islamizácii Európy vystúpil Magát so svojím antisemitským prejavom. Ten však kvôli rýchlemu zásahu českej polície nestihol dokončiť. Už po pár minútach k pódiu prišli policajti a Magáta odviedli. Podozrivý je z trestného činu šírenia nenávisti proti skupine obyvateľov, za čo mu v prípade dokázania viny hrozia dva roky za mrežami.

„V priebehu sobotného zhromaždenia polícia zadržala jedného z rečníkov pre podozrenie z protiprávneho konania. Muža následne previezli na políciu, kde ho zadržali. Ešte v ten deň ho obvinili z trestného činu podnecovania nenávisti voči skupine osôb a z obmedzovania ich práv a slobôd. V súčasnosti je stíhaný na slobode,“ povedala pražská policajná hovorkyňa Iveta Martinková.

Už úvodné Magátovo „na stráž“, čo je pozdrav, ktorý používali príslušníci Hlinkovej gardy v období vojnového Slovenského štátu, a neskorší výrok o tom ako plánovaná migrácia bude ničiť naše gény, českých policajtov upozornili na to, že ďalšie slová môžu byť v rozpore so zákonom. Vo svojich vyjadreniach kritizoval Alberta Einsteina či Sigmunda Freuda, pretože boli Židia.

Šéf extrémistického hnutia sa svojimi „otvorenými“ názormi na verejnosti netají. Ako upozornila Irena Bihariová, právnička a predsedníčka občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu, stačí si letmo pozrieť jeho profil na sociálnej sieti.

„Nájdete tam explicitné a bezrozporné výroky, ktoré sa dajú spojiť so skutkovou podstatou trestného činu. Vôbec sa nehanbí za svoje sympatie s Treťou ríšou,“ hovorí Bihariová a dodáva, že je až nepochopiteľné, keď naši nacionalisti musia vycestovať do Čiech, aby začali byť stíhaní.

„Pre mňa je záhada, že polícii, ktorá by mala mať informácie o týchto kľúčových osobách, to uniklo. Všetci ostatní vrátane banskobystrického župana Mariana Kotlebu sa dokážu pohybovať na hrane zákona a dávajú si na výroky pozor. Magát je však naozaj otvorený,“ myslí si právnička. Predseda Banskobystrického kraja vystúpil na pražskom proteste krátko po Magátovi. A jeho radikálne názory sú všeobecne známe.

Naposledy sa o tom mohli presvedčiť účastníci bratislavského protestu proti imigrantom, ktorým zaželal „nádherný a vydarený biely deň“. V minulosti ho viackrát stíhali, extrémizmus mu napriek gardistickým pozdravom nikto nedokázal. Aj on sa so svojimi stúpencami zdravil neslávne „na stráž“. Polícia v tom videla trestný čin, ale prokuratúra stíhanie zastavila, pretože terajší župan pri pozdrave nemal vztýčenú pravicu. Členovia jeho bývalého združenia nosili uniformu pripomínajúcu uniformy Hlinkovej gardy.

Česká a slovenská legislatíva sú vo všeobecnosti veľmi podobné, no praktické riešenie extrémizmu majú rôzne. Bihariová rozdielne posudzovanie extrémizmu v Čechách a na Slovensku prisudzuje problému v právno-aplikačnej praxi.

„Často sa u nás stretávam s tým, že extrémizmus sa ťažko dokazuje. Polícia rozpracuje prípad, ale nedostane sa ďalej, lebo prokuratúra to zastaví. Neviem, či majú Česi lepšiu spoluprácu polície s prokuratúrou, alebo to je o iniciatíve policajtov, ktorá tam takýmto výrokom prikladá väčší dôraz. Zdá sa mi, že u nás sa čaká, kým niekto zdvihne vlajku s hákovým krížom. Vtedy to možno bude dostatočný podnet,“ myslí si právnička.

Odborník na extrémizmus a bývalý policajný detektív Martin Kubík je presvedčený, že Slovensku chýba špičkový znalec, ktorý by sa extrémizmu venoval. "Česi fungujú na spôsobe, že majú odborníkov, ktorí povedia, že toto je už na hranici alebo toto je už rasistické a polícia koná.

Teoreticky by to bolo možné aj u nás, ale máme ustráchanú políciu a míňajú sa nám odborníci. Kľúčové je mať človeka, ktorý to vie patrične ohodnotiť. Otázka je, či to niekto vie a chce spraviť," uzatvára Kubík.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #extrémizmus #rasová nenávisť