Doprava v Turci je kritická, zomreli už dvaja cyklisti

Zdržania, rozkopávky ciest a nervozita. Doprava v Turci je už druhý mesiac kritická, cestári pracujú na všetkých hlavných ťahoch v okolí Martina a obmedzenia ešte pribudnú. Na obchádzkových cestách už zomreli dvaja cyklisti. Ľudia sú nespokojní a začali spisovať petíciu.

13.08.2015 13:00
uzavretá cesta Foto: ,
Dopravné obmedzenia sú na všetkých hlavných ťahoch v Turci.
debata (5)

Uzavretý je martinský obchvat a tranzitná doprava vrátane kamiónov smeruje cez centrum mesta. "Či idete od Sučian, od Turčianskych Teplíc, či od Žiliny, všetky príjazdové a výjazdové cesty v Martine sú rozrobené. Najhoršia situácia je kvôli obchvatu, pretože všetci vodiči musia ísť cez mesto, a to je neúmerne prepchaté. Chodci nemajú kadiaľ prechádzať, problémy majú aj cyklisti. Jazda cez Martin je veľmi riskantná,” zhodnotil majiteľ autoškoly Pavol Moskal.

Sťažuje si aj vodička Magdaléna z Turčianskeho Petra: „Je to časovo náročné, v podstate za normálnych okolností mi trvá cesta možno desať minút, ale v tomto prípade niekedy aj hodinu,“ hovorí. Podľa nej mali cestári opravy rozvrhnúť tak, aby nerobili na vozovkách v okolí Martina všetko naraz, rozkopané cesty sa totiž nie vždy dajú obísť vhodnými obchádzkami. „Sme radi, že sa opravujú, lebo je to potrebné, len to treba lepšie zmanažovať,“ dodáva.

Na otázku Pravdy, prečo cestári nerozvrhli práce inak, hovorkyňa Slovenskej správy ciest včera do uzávierky neodpovedala. Nespokojní ľudia už začali za urýchlenie prác na martinskom obchvate spisovať petíciu, zatiaľ elektronickú, no podpisy chcú zbierať aj na papierové hárky.

Obchvat, ktorým obchádzala tranzitná doprava... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
uzavretá cesta Obchvat, ktorým obchádzala tranzitná doprava centrum Martina, je zatvorený od júla.

V úsekoch, kam je presmerovaná doprava kvôli oprave obchvatu, sa stali za posledný mesiac dve vážne nehody, pri ktorých zomreli cyklisti, naposledy tento týždeň v utorok. O tom, či by sa stali, aj keby obmedzenia v Martine neboli, nechceli odborníci špekulovať, každú smrteľnú nehodu treba vyšetriť a zistiť príčiny. Policajné štatistiky však zatiaľ nenaznačujú, že nehodovosť sa zvýšila. Od začiatku prázdnin je to podobné ako vlani, 40 dopravných nehôd. „Polícia denne monitoruje dopravnobezpeč­nostnú situáciu a na základe vyhodnotenia prijímame každý deň aj opatrenia. Snažíme sa policajtov posielať tam, kde si to situácia najviac vyžaduje, ide hlavne o opravu mostíka v obci Košťany, prípadne do centra mesta, kde zabezpečujeme priechody pre chodcov a kritické miesta,“ uviedol Vladimír Mečko, riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu v Martine.

Na budúci týždeň v utorok zvolala martinská radnica stretnutie všetkých zainteresovaných, správcu cesty, realizátora opráv, aby zhodnotili doterajší vývoj prác a zistili, či sa dajú urobiť opatrenia, ktoré by mohli situáciu zlepšiť.

Na dopravu bez obmedzení si však musia vodiči počkať do konca roka. Onedlho k tým súčasným pribudnú aj obmedzenia v Príbovciach, medzi Košťanmi nad Turcom a Turčianskymi Teplicami, kde sa má frézovať a meniť povrch vozovky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyklisti #petícia #cestári #Turiec #dopravné nehody