Pre extrémne vysoké teploty skolabovalo 116 ľudí

Pre extrémne vysoké teploty na území Slovenska vo štvrtok skolabovalo 116 ľudí. Ako informoval operátor Záchrannej zdravotnej služby Ján Kobliška, najviac ľudí skolabovalo v Banskobystrickom kraji, kde záchranári zasahovali 21-krát. Naopak, najmenej museli zasahovať v Nitrianskom kraji - osemkrát. Podľa údajov záchranárov bolo medzi skolabovanými 59 žien a 57 mužov.

13.08.2015 18:46
Taliansko, Rím, počasie, horúčava Foto: ,
V horúčavách je dôležitý pitný režim, vyhýbať sa treba alkoholu.
debata (1)

Na celom území Slovenska zostáva v platnosti tretí, najvyšší stupeň výstrahy pred extrémnymi horúčavami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) túto výstrahu predĺžil až do soboty. V popoludňajších hodinách vo štvrtok, piatok a sobotu sa teploty na Slovensku vyšplhajú na 36 až 38 stupňov Celzia, v severných okresoch na 32 až 36 stupňov.

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci, ktorí sú vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, vyhýbať sa treba alkoholu.

Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť či vracanie. Postihnutého je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním.

Veľmi dôležité je nahradiť mu stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #kolapsy