Obce sa lúčia s málotriedkami

V niektorých malých obciach končia základné školy, v mestách sa zas rozširujú alebo pribúdajú nové. V septembri svoje brány neotvorí celkovo 14 málotriedok. Polovica z nich je v Prešovskom kraji.

14.08.2015 13:00
debata

Väčšina z nich mala menej ako desať žiakov. Starostovia sa zhodli, že zachovať školu s takým malým počtom žiakov bolo pre obecný rozpočet neudržateľné. V obci Jakubova Voľa v okrese Sabinov mali v škole len troch žiakov.

„Deti, ktoré chodili k nám, pôjdu do susednej Pečovskej Novej Vsi. Namiesto jednej triedy školy rozšírime materskú školu,“ hovorí starostka obce Magdaléna Sasaráková. V škôlke majú 20 detí, na jej rozšírenie žiadajú o dotáciu aj rezort školstva. Počet obyvateľov sa podľa starostky nemení, pri výbere školy však rodičia uprednostňujú väčšiu školu buď u susedov, alebo v meste, kde pracujú.

Ktoré základné školy končia a ktoré začínajú

Zánik základných škôl – 14

  • Trnavský kraj: 2 – Borovce, Lúč na Ostrove
  • Nitriansky kraj: 2 – Bíňa, Hrušovany
  • Trenčiansky kraj: 1 – Trenčianske Bohuslavice
  • Banskobystrický kraj: 1 – Opatovská Nová Ves
  • Košický kraj: 1 – Turnianska Nová Ves
  • Prešovský kraj: 7 – Baškovce, Hankovce (okr. Humenné), Jakubova Voľa, Ladomirov, Roztoky, Závadka, Jankovce

Nové základné školy – 5

  • Bratislavský kraj: 1 – Plavecký Štvrtok
  • Trenčiansky kraj: 1 – Partizánske
  • Banskobystrický kraj: 1 – Rimavská Sobota
  • Košický kraj: 2 – Košice, Moldava nad Bodvou

Podobná situácia bola aj v Hankovciach v okrese Humenné. „Mali sme osem žiakov a dofinancovanie z rozpočtu obce sa už nedalo zvládať,“ vysvetľuje starostka Ľudmila Veľasová, prečo obecné zastupiteľstvo napokon rozhodlo o zatvorení školy.

Aj v Hankovciach, kde majú vyše 500 obyvateľov, rodičia dávajú deti radšej do väčšej školy v susedných Koškovciach, ktoré sú len tri kilometre od nich, alebo ich vozia do okresného mesta. Aj tak je však detí podľa nej celkovo menej. „Pamätám sa, že kedysi mala škola aj 40 žiakov, keď mali rodiny štyri-päť detí, teraz majú jedno alebo dve,“ dodáva.

Málotriedka, kde mali vlani len šesť žiakov, končí aj v Ladomírove v okrese Snina neďaleko hraníc s Ukrajinou. Starosta otvorene hovorí, že obec sa vyľudňuje. „Za posledné štyri roky sa narodili len tri deti, takže škola nemá ani perspektívu do budúcnosti,“ povedal starosta Miroslav Kacarabčín. Mladí podľa neho odchádzajú preč za vzdelaním a potom za prácou. „Sem-tam sa niekto vracia, ale skôr na chalupu. Chýba práca, ale aj infraštruktúra, tak ani podnikatelia sa sem netlačia,“ uzavrel starosta.

S ťažkým srdcom v týchto dňoch upratujú aj v bývalej škole v Hrušovanoch v Topoľčianskom okrese. Interaktívnu tabuľu a časť vybavenia sťahujú do školy v susednej obci Preseľany, kam bude chodiť väčšina ich bývalých žiakov. „Škola mala 102 rokov, aj ja som do nej kedysi chodil,“ povzdychne si starosta Jozef Benca.

Vlani v nej bolo len 15 detí a ak by zostala, prváčikov by mali len dvoch. To, čo teraz ušetria, dajú na zveľadenie materskej školy, kde je 20 detí. Aj v tejto obci o zániku školy do veľkej miery rozhodli samotní rodičia, ktorí uprednostnili iné školy. Podľa starostu však málotriedka mala svoje výhody. V menšej triede s malým počtom žiakov sa učiteľky mohli deťom viac venovať.

Podľa údajov rezortu školstva k 31. augustu zaniklo celkovo 14 základných škôl, naopak, pribudnúť ich má päť. Nová, cirkevná škola bude napríklad v Partizánskom, kde je päť základných škôl a jedna špeciálna. Podľa primátora sa o vzniku cirkevnej školy dlho v meste diskutovalo. Napokon mestská školská rada a zastupiteľstvo jej vznik podporili.

Pamätám sa, že kedysi mala škola aj 40 žiakov, keď mali rodiny štyri-päť detí, teraz majú jedno alebo dve.
starostka Hankoviec Ľudmila Veľasová

„Ide o to, že prináša iný rozmer a mala by vytvoriť šancu pre deti nielen z mesta, ale aj zo širokého okolia v prípade, že chcú navštevovať cirkevnú základnú školu. V okrese Partizánske nie je ani jedna cirkevná základná škola. Bude to prvá,“ podotkol primátor Jozef Božik.

Od nového školského roka bude viac o 19 nových materských škôl. „V prevažnej väčšine ide o súkromné a cirkevné,“ spresnil tlačový odbor rezortu školstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba