Záhorie musí šetriť pitnou vodou

Horúce a najmä suché počasie spôsobuje, že ľudia míňajú viac pitnej vody ako zvyčajne. Nie však na varenie či hygienu. Polievajú ňou záhrady a napúšťajú bazény. Bratislavská vodárenská spoločnosť vyzvala 23 miest a obcí v okresoch Trnava, Senica, Skalica a Malacky, aby vodou z verejného vodovodu šetrili. Ak to neurobia, vodárne jej prívod obmedzia.

14.08.2015 12:00
debata (7)

"Súčasný stav zásob podzemnej vody v týchto regiónoch zatiaľ postačuje. Ak bude sucho pretrvávať a ľudia nezačnú pitnou vodou šetriť, pristúpime k regulácii dodávok,“ konštatuje hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Alexander Buzinkay. Pripomenul, že v porovnaní s obdobím pred horúčavami vzrástla spotreba vody v priemere dva- až dvaapolkrát. V zozname sú podľa Buzinkaya mestá a obce, kde je situácia najvážnejšia. Vodári odporúčajú používať vodu len na pitie, varenie a osobnú hygienu.

Napríklad v susednom Česku s oklieštenou dodávkou pitnej vody funguje niekoľko miest a obcí. Do 30. septembra v stredočeskom meste Mníšek pod Brdy majú obyvatelia zakázané napúšťať bazény, umývať autá, polievať súkromnú, ale aj verejnú zeleň.

Výzva na šetrenie vodou sa týka aj obce Buková, ku ktorej patrí chatová oblasť Závršie. Denník Pravda ju včera navštívil, aby sa ľudí popýtal, či vodou šetria. Rudolf Andelek (49) sa tu stará o dom svojho kamaráta. „Pitná voda sa používa len pre domácnosť. Trávnik nepolievame,“ ukázal na vyschnutú plochu. Bazén majitelia nemajú.

Viera Zborková (48) sa práve ovlažovala v nafukovacom bazéne. „Máme vlastnú studňu, pitnú vodu na polievanie záhrady či napúšťanie nemíňam,“ odpovedala. Vody zatiaľ majú dosť, ešte sa im nestalo, že by studňa vyschla. „Asi máme dobrý prameň.“ Myslí si, že ľudia sa k používaniu vody začali stavať zodpovednejšie, keďže situáciu poznajú. U susedov, ktorých sme nezastihli, bolo, naopak, vidieť krásny zelený trávnik. Pred domom bol vstavaný krytý bazén.

V Bukovej sa dodávka pitnej vody obmedzuje takmer každé leto. V jej katastri je totiž niekoľko chatových oblastí. „Spotreba vody sa nárazovo zvyšovala s náporom rekreantov,“ vysvetľuje hovorca vodární. Podľa starostu obce Miloša Hercegu sa to týka najmä chatových oblastí Závršie a Hrnčeková dolina, kde už vodári v kritických časoch zastavili pitnú vodu. Počas dňa ju púšťali dvakrát, ráno a večer.

„Priamo v obci sú ľudia zvyknutí pitnou vodou zbytočne neplytvať. Pamätajú si časy, keď bola obec bez vody dva až tri týždne. Taký prípad nastal asi pred piatimi rokmi," spomenul starosta. Okrem toho časť obyvateľov využíva vlastné studne. Za posledné dva roky sa podľa neho situácia zlepšila. „Pomohlo, že vodári prečisťovali vrty. Voda tak lepšie priteká do studní," hovorí Hercega. Obec ľudí o výzve vodárov informovala cez obecný rozhlas i webovú stránku.

Ak bude sucho pretrvávať a ľudia nezačnú pitnou vodou šetriť, pristúpime k regulácii dodávok.
hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Alexander Buzinkay

Kritická situácia je v okrese Senica. V Borskom Mikuláši už obmedzenie pitnej vody v minulosti zažili. Starosta Vladimír Bízek hovorí, že ľudia na poslednú výzvu vodárov reagujú. „Spoznali sme to podľa toho, že v lokalitách, ktoré mali výpadky, voda opäť začala tiecť,“ zhodnotil Bízek. Vždy sa však podľa starostu nájde niekto, kto to rešpektovať nebude. Na prvý pohľad je ťažké zistiť, akú vodu ľudia míňajú, či pitnú z vodovodu, alebo z vlastných studní. „Funguje však to, že susedia na seba dohliadajú,“ dodáva Bízek.

Záhorie je zásobované vodou z viacerých menej výdatných zdrojov. „Prvú skupinu tvoria podhorské pramene, ktoré sucho postihlo najviac. Potom je to skupina studní v okolí rieky Morava a na Záhorskej nížine, ktorých úroveň spodnej vody je nadviazaná na úroveň vody v povodí Moravy,“ približuje Buzinkay. Výnimkou sú podľa neho Malacky, kam je voda dopravovaná z podunajských studní.

Vodári vedia kombinovať dodávku vody z rôznych zdrojov. Ako však vodárne pripomínajú, pre sucho sú ich možnosti na presmerovanie vody z rôznych lokalít výrazne obmedzené.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #Záhorie #sucho #Bratislavská vodárenská spoločnosť #obmedzenie vody #vodovod