Klimatológ: Na silných búrkach sa podieľali aj horúčavy

Po vlne tropických horúčav sa Slovensko ochladilo búrkami. V niektorých regiónoch napáchali škody. Bratislavu zaliala voda, stromy padali na autá a elektrické vedenia.

16.08.2015 20:00
Klimatológ Foto: ,
Klimatológ Milan Lapin.
debata (14)
V Piešťanoch kvôli búrkam predčasne ukončili hudobný festival Grape. Klimatológ Milan Lapin vysvetľuje, že búrky vznikajú pri kontakte teplého a studeného vzduchu. Spomína si na viaceré mimoriadne silné búrky aj na rekordnú z roku 1958.

Pamätáte si takúto silnú búrku v Bratislave?
Samozrejme. Nielen v Bratislave, ale aj v okolí. V roku 1999 sme mali v Pezinku, Limbachu a okolí búrku, pri ktorej spadlo až 150 mm zrážok. Vtedy bola vytopená aj veľká časť Rače. Také silné búrky môžu u nás byť. Najsilnejšia bola v roku 1958 v Salke neďaleko Štúrova, kde spadlo až 231 mm zrážok, teda 231 litrov na štvorcový meter. To je obrovské množstvo. Čím je vzduch teplejší, tým je v stave nasýtenia v ňom viac vodnej pary. Veľké množstvo vodnej pary je potenciál pre vznik zrážok.

Bolo správne rozhodnutie ukončiť festival v Piešťanoch?
Áno, bolo to správne rozhodnutie. Pretože už niekoľko dní sa predpovedalo, že búrky môžu byť. To znamená, že organizátori s tým museli počítať. Meteorológovia predpovedali už týždeň dopredu, že v sobotu alebo v nedeľu prejde studený front a budú intenzívne búrky.

Čo spôsobilo také intenzívne búrky?
Teplý vzduch s vysokou vlhkosťou sa dostane do kontaktu so studeným vzduchom prúdiacim predovšetkým vo výške. A toto sa stalo práve teraz. Mali sme tu veľmi teplý vzduch, do ktorého sa dostal najprv vlhší vzduch a zo západu prúdi studený vzduch od Atlantického oceánu. To vyvolalo také podmienky, že mohli vzniknúť veľmi intenzívne búrky. Nie však na celom území, ale len lokálne. Čím je teplejší vzduch, tým je v ňom viac vodnej pary v stave nasýtenia. Preto sú najsilnejšie búrky v tropických oblastiach, kde je vysoká teplota, a preto aj vysoká vlhkosť vzduchu.

Objavia sa ešte v najbližšom období extrémne horúčavy? Na juhu Slovenska opäť v nedeľu platila výstraha najvyššieho stupňa pred vysokými teplotami.
Teraz bude počasie, aké v druhej polovici augusta býva. Normálne počasie s premenlivou oblačnosťou. Nemyslím si, že budú veľké regionálne výkyvy. Samozrejme, že na severozápade bude zrážok viac ako na juhovýchode.

Budúce leto bude tiež takéto horúce?
V 21. storočí sa postupne oteplí o dva až štyri stupne Celzia. S tým súvisí aj častejší výskyt vĺn horúčav aj častejší výskyt sucha a veľmi intenzívnych zrážok. S čím súvisia aj lokálne povodne. Mali sme 31 tropických nocí s minimom teploty 20 stupňov a viac a 21 supertropických dní s maximom teploty 35 stupňov a viac. Pred rokom 1992 takéto prípady prakticky neexistovali. Najviac supertropických dní počas celého roka boli štyri a teraz sme ich mali už 21. To je veľmi veľký rozdiel. Klíma sa otepľuje na celej Zemi a aj regionálne. Na Slovensku sa zatiaľ oteplila za posledných sto rokov takmer o dva stupne.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #klimatológ #búrky #Grape 2015