Vakcína proti tetanu nemusí byť vždy poruke

Pohryzenie psom alebo cesta do Afriky. V týchto prípadoch je nutná protitetanová injekcia. Môže sa však stať, že človek ju nezoženie. Na trhu sa môžu objaviť jej dvojtýždňové výpadky.

18.08.2015 07:00
injekcia, vakcína, očkovanie, Foto:
Dospelí ľudia často zabúdajú, že po tridsiatke by sa zhruba každých 15 rokov mali dať preočkovať proti tetanu.
debata

Na redakciu Pravdy sa obrátili niekoľkí čitatelia s tým, že mali problém zohnať vakcínu proti tetanu. „Cestujem do Afriky a musím absolvovať určité očkovania. Okrem žltačky a ďalších som sa chcela dať zaočkovať aj proti tetanu. Bohužiaľ, vakcínu nikde nemali,“ uviedla Milada z Bratislavy. Keďže má len 27 rokov, tak je podľa lekárov ešte stále chránená proti infekcii z očkovania, keď mala 13 rokov.

Inak dopadla Martina so svojím synovcom, ktorého uhryzol pes. „Keď mi synovca pohrýzol pes, krvácal z ruky, okamžite sme bežali na pohotovosť. Ani sme nečakali príliš dlho na vyšetrenie, problém bol v tom, že v nemocnici nemali protitetanovú injekciu, ktorú mu mali pichnúť. Oznámili nám, nech mu ju predpíše jeho všeobecný lekár,“ povedala Martina.

Petra Stano Maťašovská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave, vysvetlila, že protitetanovú injekciu nedostal pacient na pohotovosti nie pre jej nedostatok. „Vakcíny proti tetanu máme k dispozícii, ale používame ich len prioritne z terapeutických dôvodov,“ reagovala Maťašovská s tým, že lekár na centrálnom príjme posúdi charakter rany a mieru rizika infikovania. V prípade, že zranenie vyhodnotí ako opodstatnené a pacient nevie, kedy bol zaočkovaný, vakcínu mu podá priamo na oddelení.

Ak pacient vakcínu potrebuje iba preventívne, nie je dôvod, aby ju dostal v nemocnici. „V takom prípade lekár odporučí podanie u obvodného lekára. Preočkovávanie je totiž súčasťou preventívnych prehliadok, ktoré si lekár sám manažuje, pacienta pozná a zachová aj nadväznosť na predošlú očkovaciu látku,“ dodala.

Lekárnička Vladimíra Gromová zo Stupavy priznáva, že výpadky občas sú. „Vakcíny sa totiž nevyrábajú masovo, ale po určitých šaržiach, a niekedy sa stane, že dva až tri týždne nie sú na trhu. Distribučná firma ich však potom dovezie,“ tvrdí Gromová s tým, že sa v lekárni už poučili a sú na takéto výpadky pripravení. Väčšinou sú pacienti ochotní počkať na vakcínu, keďže zatiaľ sa nestretla s akútnymi stavmi.

Ľudia sa podľa nej dávajú preočkovať veľmi málo. „Väčšinou iba vtedy, ak sa niečo stane, prípadne tí, ktorí robia s hlinou alebo tam, kde hrozí riziko poranenia aj infekcie,“ pripomenula.

Lekárnik Tibor Czuľba z lekárne na východnom Slovensku si nemyslí, že ide o celoplošný nedostatok. Tetanovky sa podľa neho vlastne ani tak netýkajú lekárnikov, ako skôr všeobecných lekárov, nemocníc či záchraniek. „Problém s nedostatkom môže spôsobiť to, že táto vakcína má veľmi krátku exspiračnú dobu, len niekoľko mesiacov, a tak sa môže stať, že kým je jedna šarža po exspirácii, druhá ešte nie je,“ myslí si Czuľba.

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že na Slovensko bol dovezený dostatočný počet vakcín. „V zozname kategorizovaných sa nachádzajú dve vakcíny od dvoch výrobcov, v mesiaci jún bolo dovozených tisíc kusov jednej vakcíny a 40 500 balení druhej,“ vyrátal hovorca Peter Bubla. Podľa neho ministerstvo nedostalo žiadne podnety v súvislosti s ich nedostatkom.

Najvyšší počet vakcín dodáva spoločnosť Sanofi & Zentiva Slovakia. Jej hovorkyňa Beáta Kujanová nevie vysvetliť, kde mohol byť spôsobený výpadok. Podľa nej majú dostatok vakcín. Ročne na slovenský trh dovezú približne 160-tisíc balení.

Tetanus je infekčná choroba, ktorú spôsobuje tetanový toxín s obsahom neurotoxického jedu. „Infekcia môže mať ľahký priebeh, ale aj smrteľný. Na liečbu neexistujú žiadne lieky, liečba je v skutočnosti prevencia, čiže očkovanie,“ povedal praktický lekár pre dospelých Peter Makara. Baktéria sa do tela môže dostať akoukoľvek ranou, dokonca aj malou odreninou. Ochorenie sa prejavuje kŕčmi celého tela, tuhnutím svalstva.

Úrad verejného zdravotníctva uvádza, že očkovanie proti tetanu patrí medzi pravidelné povinné očkovanie detí. „Základné očkovanie sa vykonáva tromi dávkami kombinovanej vakcíny proti šiestim infekčným ochoreniam v 3., 5. a 11. mesiaci života, preočkovanie proti tetanu sa vykonáva v 6. roku a v 13. roku života,“ ozrejmila Zuzana Drobová z mediálneho odboru úradu. Ochrana proti tetanu nie je na celý život. Prvé preočkovanie dospelých hygienici odporúčajú vo veku 30 rokov a ďalej každých 15 rokov.

Hrozba tetanovej nákazy je podľa Drobovej v súčasnosti stále aktuálna, najmä pre neočkované alebo nedostatočne očkované osoby. „Ochorenie na tetanus je závažnou komplikáciou poranení rôzneho rozsahu, popálenín, ale aj drobných poranení kontaminovaných pôdou a prachom,“ poukázala. Za povinné očkovanie sa neuhrádza žiadny poplatok, očkovaciu látku uhradia zdravotné poisťovne.

Na preočkovanie ľudia zabúdajú. Makara svojich pacientov na to upozorňuje pri preventívnych prehliadkach. „Väčšinou sa zaočkovať dajú,“ podotkol lekár.

Koľko ľudí sa dáva preočkovať na Slovensku, nie je známe, pretože sa o tom nevedie štatistika. Nesleduje to ani úrad hlavného hygienika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína #tetanus