Borec podal dovolanie v kauze oslobodenia odsúdených policajtov

Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal dovolanie v prípade dvoch policajtov odsúdených za korupciu, ktorých oslobodil Najvyšší súd SR. Potvrdil to Pavol Kubík z ministerstva spravodlivosti. V rovnakom prípade podal dovolanie aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

19.08.2015 12:38
Minister spravodlivosti Tomáš Borec Foto: ,
Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal dovolanie len na podnet, ktorý v tomto prípade podal minister vnútra Robert Kaliňák.
debata

„Minister spravodlivosti má však v prípade dovolania o niečo širšie právomoci ako generálny prokurátor a podľa Trestného poriadku môže podať dovolanie aj proti právoplatnému rozhodnutiu vychádzajúceho zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený, alebo ak boli pri zisťovaní skutkového stavu závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci,“ uviedol Kubík. Minister spravodlivosti môže podľa Kubíka podať dovolanie len na podnet, ktorý v tomto prípade podal minister vnútra Robert Kaliňák.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal koncom júla dovolanie voči rozsudku Najvyššieho súdu SR z 29. mája, ktorým boli oslobodení dvaja policajti v korupčnej kauze. Oslobodil ich senát vedený Štefanom Harabinom a dôvodom je podľa tohto senátu nezákonnosť inšpekcie ministerstva vnútra, ktorá prípad vyšetrovala. O dovolaní v prípade Maroša P. a Jaroslava S. bude rozhodovať iný senát Najvyššieho súdu SR. Čižnár sa rozhodol podať dovolanie, lebo rozhodnutím senátu najvyššieho súdu boli podľa neho porušené konkrétne ustanovenia Trestného poriadku a Trestného zákona v prospech obvinených.

Senát vedený Štefanom Harabinom tvrdí, že sekcia kontroly a inšpekčnej služby na ministerstve vnútra, ktorá bola zriadená nariadením z augusta 2007 a neskôr podriadená v roku 2010 priamo ministrovi vnútra, je bez najmenších pochybností v rozpore so zákonom a bez legislatívnej opory. Zrušili preto rozsudky Špecializovaného trestného súdu, ktoré im boli pridelené, a policajtov oslobodili.

Iný senát Najvyššieho súdu SR vedený sudcom Jurajom Klimentom na začiatku júla v inom prípade odmietol dovolanie policajta s tým, že fungovanie inšpekcie ministerstva vnútra je v súlade so zákonom a jej policajti sú orgánmi činnými v trestnom konaní. Rozpormi v rozhodovaní senátov by sa malo na jeseň zaoberať trestné kolégium najvyššieho súdu. Senát vedený Klimentom pritom upozornil na to, že Harabin nemá na fungovanie inšpekcie konzistentný názor. Kým v aktuálnych prípadoch rozhodol, že inšpekcia ministerstva vnútra je nezákonná, v októbri 2014 vo veci iného policajta jeho senát rozhodol opačne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #Tomáš Borec #dovolanie