Operácia Andreja Kisku prebehla bez komplikácií

Prezident Andrej Kiska je po operácii bedrového kĺbu, zákrok prebehol štandardne a bez komplikácií. Jeho operatérom bol doktor Petr Zeman. Z Plzne, kde ho operovali, by mal prezident odísť v sobotu. Nasledujúce dva až tri týždne však bude používať barly.

20.08.2015 07:57 , aktualizované: 16:10
debata (343)

Počas operácie, ktorá trvala približne hodinu a 15 minút, hlave štátu odstránili z bedrového kĺbu zápal a výrastok. Operácia by mala Kiskovi predĺžiť životnosť bedrového kĺbu. Informoval o tom hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Prezident dlhodobo pociťoval bolesť v oblasti bedrového kĺbu, preto podstúpil konzervatívnu formu liečby, ktorá však nepriniesla želaný výsledok a bolesti pretrvávali. Lekári z nemocnice Ministerstva vnútra SR – Nemocnica Svätého Michala -konzultovali jeho stav a vyžiadali si odborný posudok aj od MUDr. Jána Grauzela, podpredsedu Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu a športovú traumatológiu.

Na základe klinických vyšetrení, príznakov a vyčerpaní konzervatívnych možnosti liečby lekári odporučili prezidentovi operáciu miniinvazivnou endoskopickou technikou na niektorom vysokošpeciali­zovanom pracovisku v zahraničí, medzi ktoré patrí aj fakultná nemocnica v Plzni.

Prezident Andrej Kiska informoval o plánovanej operácii predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho a predsedu vlády Roberta Fica.

V prípade, že prezident nie je schopný vykonávať svoju funkciu pre závažné dôvody, jeho právomoci sa presunú na vládu Slovenskej republiky a predsedu Národnej rady SR. Ústavný právnik Eduard Barány však upozorňuje, že v prípade chvíľkovej záležitosti, akou je aj dnešná operácia hlavy štátu Andreja Kisku, o nič vážne nejde. „Pre prípad, že by išlo o dlhší čas, tak sa prezidentove právomoci jasne delia,“ uviedol Barány.

343 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #Andrej Kiska