O liečbe v cudzine rozhoduje poisťovňa

Operácia prezidenta Andreja Kisku v českej Plzni vyvolala veľa otázok. Išlo pritom o nenáročný zákrok, ktorý mohol absolvovať aj na Slovensku, a ktorý mu zdravotná poisťovňa preplatí. Pre bežného človeka je niečo podobné nedostupné.

25.08.2015 15:00
poisťovňa Dôvera Foto: ,
Kiskovu operáciu v Plzni schválila zdravotná poisťovňa Dôvera.
debata (24)

Na to, aby sa obyčajný pacient dostal na liečbu do cudziny, musí ísť o závažnú operáciu, ktorú nie je možné vykonať na Slovensku, alebo sú u nás dlhé čakacie doby. Prezidentova choroba nebola taký prípad.

Artroskopicko-endoskopický zákrok v bedrovom kĺbe, ktorému sa podrobil prezident Andrej Kiska minulý týždeň vo štvrtok, vykonávajú aj na Slovensku. Napriek tomu Kisku operovali v Česku a zdravotná poisťovńa Dôvera mu to odklepla. Všeobecná zdravotná poisťovňa a Union zdravotná poisťovňa doteraz také operácie nepreplatili.

Aj keď od roku 2013 u nás platí, že pacient si môže vybrať lekára aj v rámci Európskej únie, cesta k tomu je komplikovaná. Na plánované zákroky potrebuje súhlas zdravotnej poisťovne. Je len na jej rozhodnutí, či ho dá alebo nie. Podľa ich štatistík nejde o vysoký počet prípadov. Pokiaľ ide o plánovanú liečbu v zahraničí, zákon určuje, pri akých zákrokoch je potrebný súhlas poisťovne. Tie pritom prihliadajú na to, či je liečba dostupná na Slovensku, a či pacient využil všetky možnosti, ktoré tu má.

Všeobecná zdravotná poisťovňa podľa hovorkyne Petry Balážovej uhrádza zdravotnú starostlivosť v cudzine za presne stanovených podmienok. „Ak ochorenie nie je možné liečiť a diagnostikovať na Slovensku, návrh na liečbu podáva ošetrujúci lekár a musí byť schválená vopred zdravotnou poisťovňou,“ uviedla Balážová.

V minulom roku poisťovňa schválila 622 takýchto žiadostí, zaplatila za to 4,6 milióna eur. Najviac návrhov, asi 74 percent, bolo do Českej republiky, približne 13 percent do Rakúska. Tento rok VšZP odobrila 302 žiadostí na plánovanú liečbu v cudzine v predpokladanej výške 3,1 milióna eur. Väčšina sa liečila v Česku. Najviac žiadostí sa týkalo transplantácií vrátane predtransplan­tačných a potransplantačných vyšetrení, liečby gama nožom a kybernetickým nožom alebo aplikácie tvrdých kontaktných šošoviek.

Artroskopicko-endoskopickú operáciu v bedrovom kĺbe, ktorú absolvoval aj prezident Kiska, v rámci plánovanej zdravotnej starostlivosti v rokoch 2014 a 2015 VšZP v zahraničí neschválila. Podobne reagovala aj zdravotná poisťovňa Union.

Union podľa jej hovorkyne Judity Smatanovej poistencom zaplatí liečbu v zahraničí po jej predchádzajúcom súhlase. „Pacient si ju najskôr zaplatí, a potom požiada o preplatenie nákladov. Poisťovni musí predložiť potvrdenie o úhrade, podrobný lekársky nález alebo prepúšťaciu správu,“ vysvetlila Smatanová.

Poisťovňa uhradí sumu v takej výške, ako by výkon stál aj na Slovensku. Ak bol v zahraničí drahší, rozdiel si doplatí pacient. Táto zdravotná poisťovňa v roku 2013 preplatila 40 pacientom plánovanú zdravotnú starostlivosť za hranicami, vlani ich bolo 47. Najviac zákrokov poistenci absolvovali v Českej republike. Najčastejšie išlo o operácie na centrálnom nervovom systéme.

Keďže metóda, ktorou bol operovaný aj prezident, sa robí na Slovensku, na mieste je otázka, či Dôvera neporušila zákon tým, že mu na ňu dala súhlas. Zdravotná poisťovňa to odmieta.

„Pri schvaľovaní liečby prezidenta Andreja Kisku sme postupovali v súlade so zákonom, štandardným spôsobom. Na základe potrebných dokladov, vrátane žiadosti poistenca – pacienta a odporúčania relevantného odborníka, sme schválili finančné krytie liečby v Českej republike,“ uviedol PR manažér poisťovne Matej Štepianský. Hlava štátu v pondelok začala rehabilitáciu v Popradskej nemocnici, kontrola v Plzni podľa jeho kancelárie nie je v pláne.

Advokát Stanislav Pavol hovorí, že je v prvom rade na pacientovi bez ohľadu, o koho ide, či si vyberie zdravotné zariadenie a ošetrujúceho lekára u nás alebo v rámci Európskej únie. „Máme voľný pohyb trhu a služieb. Občania EÚ sú oprávnení požadovať liečbu tam, kde im bude poskytnutá lepšie,“ myslí si Pavol.

Ak zdravotná poisťovňa udelí súhlas s liečbou v zahraničí, tak to obchádzanie zákona podľa neho nie je. „Je to však na individuálnom posúdení zdravotnej poisťovne. Poznám niekoľkých pacientov, ktorí majú špeciálnu liečbu a zdravotná poisťovňa im liečbu v zahraničí odsúhlasila,“ do­dal.

Od novembra 2013 platí na Slovensku nová legislatíva, ktorá umožňuje cezhraničnú zdravotnú starostlivosť. Ministerstvo zdravotníctva zákon o zdravotných poisťovniach upravilo na základe nariadenia Európskeho parlamentu. Podľa neho si pacienti môžu sami vybrať lekára či nemocnicu v krajinách EÚ.

Každý členský štát však dostal možnosť zaviesť systém „predchádzajúceho povolenia“, ktoré sa vyžaduje pri liečbe v zahraničí. U nás túto kompetenciu dostali zdravotné poisťovne.

Pri súhlase s liečbou v zahraničí zdravotná poisťovňa posudzuje

  • či ochorenie nie je možné liečiť na Slovensku
  • či sa požadovaná liečba u nás nevykonáva
  • či boli vyčerpané všetky možnosti liečby a či sa od zákroku v zahraničí očakáva podstatné zlepšenie zdravotného stavu alebo zabránenie zhoršeniu zdravotného stavu pacienta
  • či ochorenie vyžaduje použitie vysokošpeciali­zovanej a nákladnej zdravotníckej techniky, ktorá nie je na Slovensku dostupná

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Plzeň #zdravotná poisťovňa #operácia #Andrej Kiska