Štát chce mať prehľad o drónoch

Ich počet sa odhaduje na desaťtisíce, štát vie oficiálne asi o dvadsiatich. Majitelia drónov, ktorí si ich kúpili ako hračku a ktorých doteraz nik neevidoval, budú pod väčšou kontrolou. Dopravný úrad vydal predpis, podľa ktorého každý, kto chce používať bezpilotné lietadlo ťažšie ako 20 kg, musí úrad požiadať o povolenie. Ak bude drón vybavený kamerou alebo fotoaparátom, bude na snímanie potrebovať súhlas ministerstva obrany. Poplatok je 600 eur.

26.08.2015 07:00
dron, Foto: ,
Používanie drónov na fotografovanie alebo filmovanie musí schváliť aj ministerstvo obrany.
debata (77)

Nové opatrenia sú v platnosti od 19. augusta tohto roku a ide vôbec o prvú reguláciu týchto lietadiel na Slovensku.

Prevádzkovanie autonómnych lietadiel je dnes na Slovensku zakázané. Tieto typy sa väčšinou používajú len v armáde alebo pri určitých povolaniach. Na civilné účely sú podľa predsedu Dopravného úradu Jána Breja nebezpečné. Dopravný úrad momentálne zatiaľ eviduje asi do dvadsať drónov. Slováci ich pritom podľa riaditeľa divízie civilného letectva Martina Němečka môžu vlastniť až desaťtisíce. Dokazuje to aj vysoký predaj týchto lietadiel cez internet. Ten za prvý štvrťrok 2015 zaznamenal u nás až 850 % nárast.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Dróny.

„Keď sa niečo udeje, musíme vedieť, komu drón patril, aký typ to bol a kto ho prevádzkoval, práve preto sme tento predpis zaviedli,“ vysvetľuje nové opatrenia riaditeľ divízie civilného letectva. Minulý týždeň podľa neho inšpektor Dopravného úradu zistil používanie snímkovania drónom a tento priestupok je momentálne v riešení.

Majitelia modelových lietadiel nad 20 kg si musia svoje modely zaevidovať na Dopravnom úrade a zároveň musia vykonať teoretickú a praktickú skúšku pred inšpektorom úradu. „Samotná evidencia je bezplatná. Vydanie povolenia na vykonávanie leteckých prác, ako je napríklad snímanie, fotografovanie svadieb, geodetské práce, však stojí 600 eur,“ pripomenul Brej.

Povolenie Dopravný úrad vydá na 12 mesiacov. Ak majiteľ svoj drón nezaregistruje a napriek tomu ho používa, riskuje pokutu až 330 eur.

Fotografovanie alebo filmovanie bude podľa predpisu úradu možné iba cez deň a majiteľ lietadla ho bude musieť mať po celý čas v dohľade. Stroj bude môcť pri fotení či snímaní vyletieť najviac do výšky 120 m a do vzdialenosti 1 km od operátora.

„Pred každým leteckým snímkovaním, fotografovaním alebo filmovaním nad územím Slovenska je potrebné podať žiadosť aj na ministerstvo obrany. Žiadosť musí obsahovať prílohy z Dopravného úradu. To sú napr. licencie na využívanie vzdušného priestoru a rozhodnutie, na aké letecké práce majú povolenie,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Ministerstvo nakoniec ešte fotografie či videá skontroluje, aby overilo, či boli nasnímané iba schválené lokality.

V blízkosti letiska sa bude môcť použiť len vo vzdialenosti väčšej ako je 3,7 km. „Lietať mimo letiska bude môcť vo vzdialenosti väčšej ako 1 500 metrov od obce, husto osídlenej oblasti alebo od zhromaždenia osôb,“ dodal Němeček.

Slovensko zatiaľ nemuselo riešiť žiadne prípady, kde by dróny ohrozili letecký priestor. Takú skúsenosť má však susedné Poľsko. Koncom júla sa tam dopravné lietadlo takmer zrazilo s drónom. Incident sa stal pri pristávacom manévri na Medzinárodnom letisku F. Chopina vo Varšave. V tom čase bolo na palube lietadla 108 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpilotné lietadlá #drony