Staré zdravotné preukazy nahradia nové s čipmi

Pohodlnejšia komunikácia pacientov, zdravotníckych zariadení a poisťovní sa posúva o krok vpred. Národné centrum zdravotníckych informácií už začalo pripravovať verejnú súťaž na nové zdravotné preukazy pre poistencov. Súčasné papierové by mali nahradiť moderné elektronické s čipom. Budú sa používať tak ako doteraz, v ambulanciách či lekárňach.

08.09.2015 15:00
preukaz, zdravotná poisťovňa, všeobecná, union,... Foto: ,
Súčasné papierové preukazy by mali nové nahradiť do konca budúceho roka.
debata (13)

Na rozdiel od papierových budú slúžiť na vstup do elektronickej zdravotnej karty pre lekára a pacienta, ako aj pre lekárnika na výdaj liekov. Kartičky by mali mať všetci do konca budúceho roka. Výmena preukazov poistencov súvisí s plánovaným zavádzaním elektronizácie zdravotníctva eHealth na Slovensku. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) začína obstarávať elektronické preukazy pre všetky zdravotné poisťovne, štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu a súkromné Dôveru a Union. Zákazka bude financovaná z eurofondov. Predpokladanú hodnotu zákazky NCZI vyčíslilo od 17,9 milióna až do takmer 23 miliónov eur. Víťaz súťaže bude známy začiatkom budúceho roka.

Elektronická karta poistenca bude pripomínať nový občiansky preukaz, ktorý ministerstvo vnútra už vydáva. Elektronickým občianskym preukazom však nie je možné nahradiť elektronický preukaz poistenca. Podľa hovorcu rezortu zdravotníctva Petra Bublu to má viacero dôvodov. Kým občiansky preukaz sa vydáva občanom od 15 rokov, preukaz poistenca je vydávaný všetkým poistencom, od narodenia až do smrti. Okrem toho zdravotné poisťovne majú vo svojej evidencii aj poistencov s inou štátnou príslušnosťou, ktorým elektronický občiansky preukaz nemôže byť vydaný. „Nová karta bude obsahovať aj európsky preukaz poistenca a zároveň slúži na preukázanie vzťahu poistenca ku konkrétnej poisťovni,“ dodal Bubla.

Elektronický preukaz s čipom bude musieť pacient nosiť stále so sebou. Podľa Bublu bude slúžiť aj na vstup do jeho zdravotnej karty. Lekár sa k zdravotným záznamom dostane cez čítačku. K dispozícii bude mať dve. Jedna bude slúžiť ako vstup do systému pre neho, druhá pre pacienta s elektronickou kartou. Bez čipovej karty sa lekár k jeho údajom dostane len veľmi komplikovane. Ak ju pacient zabudne, prípadne mu ju ukradnú, môže to byť problém.

Prvé karty majú byť doručované od júna budúceho roka. Poistenci o ne nemusia žiadať, zdravotné poisťovne im ich budú posielať automaticky. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) plánuje podľa jej hovorkyne Petry Balážovej dopredu informovať, kedy a v ktorom regióne výmenu uskutoční. „Poistenci tak budú včas vedieť, kedy majú doručenie zásielky očakávať,“ uviedla Balážová. Union oznámi výmenu preukazov na svojej webovej stránke a aj informačnými plagátmi umiestnenými na kontaktných miestach. Náklady na doručenie zásielok s elektronickým preukazom poistenca budú znášať poisťovne. VšZP ešte nevedela uviesť presnú výšku nákladov, Union ich odhadla minimálne na jeden milión eur a Dôvera na 2,2 milióna eur.

Systém elektronického zdravotníctva eHealth odsúhlasila ešte prvá vláda Roberta Fica v roku 2008. Odvtedy sa niekoľkokrát odložil. Najskôr sa mal spustiť v roku 2010, potom v roku 2013. Naplno by mal projekt fungovať od roku 2017. Elektro­nizácia zdravotníctva má zjednodušiť komunikáciu medzi ambulanciami, nemocnicami, lekárňami, poisťovňami a laboratóriami. Všetky informácie budú na centrálnom úložisku. Lekári budú mať základné informácie o zdravotnom stave pacienta, o aktuálnych či prekonaných ochoreniach, laboratórnych výsledkoch, očkovaniach či alergiách. Prístup k nim bude mať aj pacient, ktorý sa k nim dostane cez internet. Bude si môcť pozerať svoje zdravotné záznamy, môže si ich kontrolovať, kto k nim pristupoval, aké lieky mu boli predpísané alebo aké vyšetrenia mu urobili.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #eHealth #zdravotné preukazy #karta poistenca